Οι mobile συσκευές είναι τόσο κοινές στον χώρο εργασίας όσο και στην καθημερινή ζωή. Η αυξανόμενη υιοθέτηση συσκευών και εφαρμογών σε επιχειρήσεις οδηγεί στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συστημάτων διαχείρισης, σε αυξημένο αριθμό συμβάντων ασφάλειας και σε ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο. Ας δούμε κάποιες από τις πλέον ενδιαφέρουσες τάσεις του Εnterprise Μobility για το νέο έτος.
BYOD vs Employer Provided Device (EPD)
Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα, το μοντέλο BYOD (Bring Your Own Device), διευκολύνει τη δέσμευση των εργαζομένων και γλιτώνει το κόστος προμήθειας του προσωπικού με smartphones, tablets και φορητούς υπολογιστές με έξοδα της εταιρείας.
Στη λογική του BYOD, τα τμήματα ΙΤ εγκαθιστούν τις εφαρμογές της εταιρείας στις προσωπικές συσκευές των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες διατηρούν την ελευθερία επιλογής συσκευών και την ιδιωτικότητα, ενώ ο εργοδότης διατηρεί τον έλεγχο των εταιρικών δεδομένων και του software.
Η ανάπτυξη εφαρμογών ειδικά για επιχειρήσεις βρίσκεται επίσης σε άνοδο. Η εταιρική χρήση γενικών εφαρμογών γραφείου αποτελεί παρελθόν. Τώρα, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος προσαρμοσμένων εφαρμογών για κινητά όπως αυτές που προσφέρει η SoftOne που βελτιώνουν τη ροή εργασιών και βελτιώνουν την αποδοτικότητα.
Ένα άλλο μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιχειρήσεις για την προσαρμογή μιας στρατηγικής εταιρικής κινητικότητας είναι το μοντέλο Employer Provided Device (EPD). Το μοντέλο EPD βασίζεται στο μοντέλο BYOD γνωστό και ως το μοντέλο “Corporate Owned, Personally Enabled” (COPE) και αναφέρεται σε επιχειρήσεις που παρέχουν κινητές συσκευές είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει.
Δίκτυα 5G και Wi-Fi edition 6
Τα δίκτυα 5G είναι η πέμπτη γενιά που προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες συνδέσεις. Στο άμεσο μέλλον θα δούμε την ευρεία υιοθέτηση προτύπων 5G και τη χρήση τους σε πολλούς τομείς. Το 5G υπόσχεται αυξημένους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων (έως και 10Gbps), χαμηλές καθυστερήσεις (περίπου 1ms), καλύτερη συνδεσιμότητα και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 90% σε σύγκριση με το 4G.
Παρόλο που η υιοθέτηση των δικτύων 5G αναμένεται να είναι αργή, οι επιχειρήσεις καλό είναι να αρχίσουν να προετοιμάζονται άμεσα. Οι αναλυτές μπορεί να μην προβλέπουν συγκεκριμένες νέες εφαρμογές που μπορούν να βρουν οι επιχειρήσεις για το 5G, αλλά η σταθερή ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση αποτελεί καθ’ αυτή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μια άλλη κινητήρια δύναμη των τάσεων κινητικότητας των επιχειρήσεων για το 2023 είναι η εισαγωγή της Wi-Fi edition 6 (802.11ax). Το νέο πρότυπο θα αυξήσει την ταχύτητα του δικτύου, θα βελτιστοποιήσει τη χρήση της μπαταρίας και θα βελτιώσει τις επιδόσεις σε πολυσύχναστα σημεία, όπως τα γραφεία.
Η καλύτερη και ταχύτερη συνδεσιμότητα στο Internet συνεπάγεται εργαλεία επιχειρηματικής κινητικότητας, όπως πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, συστήματα cloud για αποθήκευση αρχείων και εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας. Τόσο το 5G όσο και το Wi-Fi 6 υπόσχονται ότι η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι συνδεδεμένοι σε ένα επιχειρηματικό δίκτυο.
IoT – Internet of Things
Το IoT είναι ένα σύστημα αλληλοσυνδεόμενων συσκευών που διαθέτουν μοναδικά αναγνωριστικά (UID) και τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω δικτύου χωρίς να απαιτείται αλληλεπίδραση ανθρώπου με άνθρωπο ή ανθρώπου με υπολογιστή. Πολύ στοιχειωδώς, αναφέρεται στη σύνδεση συσκευών μέσω του Internet, επιτρέποντάς τους να συνομιλούν με ανθρώπους, εφαρμογές και μεταξύ τους.
Χάρη στα πρωτοποριακά πρότυπα της τεχνολογίας κυψελοειδών και ασύρματων δικτύων, το IoT θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Στη μεταποίηση, τις έξυπνες πόλεις και την υγειονομική περίθαλψη, πολλές προκλήσεις και λύσεις εξαρτώνται ήδη από συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο. Σύμφωνα με την Gartner, ο αριθμός των συνδεδεμένων μέσω δικτύου συσκευών στην υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως θα αυξηθεί σε 25 δισεκατομμύρια έως το 2024.
Μεταξύ άλλων εφαρμογών, τα δεδομένα IoT χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων προϊόντων και διαδικασιών. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δοκιμές και την παρακολούθηση στην προσομοίωση, με αποτέλεσμα τη μείωση των γενικών εξόδων.
Στρατηγική εταιρικής κινητικότητας και ασφάλεια
Ένα από φλέγοντα ζητήματα παραμένει η ασφάλεια. Η ύπαρξη μιας στρατηγικής εταιρικής κινητικότητας διευρύνει τον κίνδυνο έκθεσης και επίθεσης, απαιτώντας την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας. Καθώς τα εταιρικά δεδομένα μεταφέρονται, είναι συχνά ευάλωτα σε παραβιάσεις δεδομένων ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων, από VPN έως τεχνολογίες ασφάλειας end-point. Τα προηγούμενα χρόνια, η συνήθης απάντηση ήταν η διαχείριση κινητών συσκευών (MDM). Με αυτήν, το IT ήλεγχε τη χρήση των smartphones και των tablet στο γραφείο. Οι τρέχουσες τάσεις διαχείρισης κινητικότητας των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν πολύ πιο αυστηρή αν και ευέλικτη διαχείριση εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας (MAM).