18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 2:31

Το Twitter παραπλάνησε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τους χάκερ και τα ανεπιθύμητα μηνύματα, καταγγέλλει πληροφοριοδότης

Το Twitter Inc παραπλάνησε τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την άμυνά του έναντι των χάκερ και των λογαριασμών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας της εταιρείας κοινωνικών μέσων, Πέιτερ Ζάτκο, σε καταγγελία που έκανε ως πληροφοριοδότης (whistleblower).

Σε μια καταγγελία 84 σελίδων, ο Zatko, ένας διάσημος χάκερ ευρέως γνωστός ως “Mudge”, ισχυρίστηκε ότι το Twitter ψευδώς είπε ότι είχε ένα σταθερό σχέδιο ασφαλείας, σύμφωνα με έγγραφα που διαβιβάστηκαν από ερευνητές του Κογκρέσου. Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν 7,3% και έκλεισαν στα 39,86 δολάρια.

Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι το Twitter έδινε προτεραιότητα στην ανάπτυξη χρηστών έναντι της μείωσης του ανεπιθύμητου περιεχομένου, με στελέχη που μπορούσαν να κερδίσουν μεμονωμένα μπόνους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με αυξήσεις στους καθημερινούς χρήστες, ενώ δεν προβλεπόταν κάτι ρητά για την περικοπή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Το Twitter χαρακτήρισε την καταγγελία ως “ψευδή”. Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μάχεται με τον Έλον Μασκ στο δικαστήριο, αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο προσπάθησε να αποσυρθεί από μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει το Twitter. Ο Μασκ είπε ότι δεν του παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με την επικράτηση των λογαριασμών bot και spam.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc, Μασκ, είχε προσφερθεί να αγοράσει το Twitter για 54,20 δολάρια ανά μετοχή, λέγοντας ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου.

Το Twitter και ο Μασκ έχουν μηνύσει ο ένας τον άλλον, με το Twitter να ζητά από έναν δικαστή στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ να διατάξει τον Μασκ να κλείσει τη συμφωνία. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου.

Ο Ζάτκο υπέβαλε την καταγγελία τον περασμένο μήνα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Η καταγγελία στάλθηκε επίσης στις επιτροπές του Κογκρέσου.

«Εξετάζουμε τους αναθεωρημένους ισχυρισμούς που έχουν δημοσιευθεί, αλλά αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μια ψευδής αφήγηση που είναι γεμάτη ασυνέπειες και ανακρίβειες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal σε ένα σημείωμα.

Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Τσακ Γκράσλεϊ, είπε ότι η καταγγελία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ζητήματα απορρήτου και πρέπει να διερευνηθεί.

«Πάρτε μια τεχνολογική πλατφόρμα που συλλέγει τεράστιο όγκο δεδομένων χρηστών, συνδυάστε την με μια απίστευτα αδύναμη υποδομή ασφαλείας και συνδυάστε την με ξένους κρατικούς παράγοντες που έχουν τους δικούς τους σκοπούς και έχετε μια συνταγή για καταστροφή», είπε.

Η FTC αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας είπε ότι έλαβε την καταγγελία και διοργάνωσε μια συνάντηση για να συζητήσει τον ισχυρισμό.

Ο πραγματικός ρυθμιστικός κίνδυνος του Twitter έγκειται στο εάν τα τεκμηριωμένα στοιχεία δείχνουν «γνώση ή απερίσκεπτη παραπλάνηση» των επενδυτών ή των ρυθμιστικών αρχών, δήλωσε ο Howard Fischer, συνεργάτης της Moses & Singer και πρώην δικηγόρος της Κεφαλαιαγοράς.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Musk για σχόλια. Η νομική ομάδα του Μασκ κάλεσε τον Ζάτκο, ανέφερε το CNN μετά τη δημοσιοποίηση της αποκάλυψης του πληροφοριοδότη.

Οι Αμερικανοί χάκερ θαυμάζουν τον Ζάτκο από τη δεκαετία του 1990, όταν του πιστώθηκε ότι εφηύρε ένα εργαλείο για να σπάει κωδικούς πρόσβασης. Αργότερα χρησιμοποίησε τις ικανότητες χακαρίσματός του για να γίνει περιζήτητος σύμβουλος ασφαλείας και μεταπήδησε σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις και θέσεις συνεδριάσεων.

Το έγγραφο του πληροφοριοδότη αναφέρει ότι μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου, η επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν του πρόσφερε «μια θέση ως Επικεφαλής Ασφαλείας Πληροφοριών για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη μέρα», την οποία απέρριψε.

Οι ηγέτες της κυβερνοασφάλειας εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη στον Ζάτκο και πολλοί αποδοκίμασαν την αντίδραση του Twitter στις αποκαλύψεις του.

Ο Ρόμπερτ Λι, ιδρυτής της εταιρείας βιομηχανικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Dragos, είπε ότι ήταν «μια από τις πολύ σπάνιες φορές, που, με βάση το ποιος είναι, δεν χρειάζεται καν να ξέρω λεπτομέρειες για να σχηματίσω γνώμη», είπε στο Twitter. «Αν ο Mudge κάνει τέτοιου είδους ισχυρισμούς, αξίζει η έρευνα».

Τον Ιανουάριο, το Twitter είπε ότι ο Ζάτκο δεν ήταν πλέον ο επικεφαλής ασφαλείας του, δύο χρόνια μετά τον διορισμό του.

Την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος του Twitter είπε ότι ο Ζάτκο απολύθηκε για «αναποτελεσματική ηγεσία και κακή απόδοση», προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του φαίνονται σχεδιασμένοι για να τραβήξουν την προσοχή και να βλάψουν το Twitter, τους πελάτες του και τους μετόχους του.

Οι Debra Katz και Alexis Ronickher, δικηγόροι του Ζάτκο, ανέφεραν σε μια δήλωση ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Twitter, εξέφρασε επανειλημμένα ανησυχίες για ανεπαρκή συστήματα ασφάλειας πληροφοριών στην εκτελεστική επιτροπή, τον διευθύνοντα σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με αυτή τη δήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!