18 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 10:07

Σημαντική αύξηση των Κυπρίων που διαβάζουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, το 2021, 89% των κατοίκων της ΕΕ ηλικίας 16 – 74 ετών δήλωναν πως χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά τους τρεις μήνες πριν την έρευνα.

Το 72% αυτής της κατηγορίας στην ΕΕ (των χρηστών του διαδικτύου μεταξύ 16 – 74 ετών) δήλωσαν πως χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για σκοπούς ενημέρωσης μέσω ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.

Ενδεικτικά, μερικές από τις πολλές άλλες χρήσεις που είχαν δοθεί ως επιλογές στους ερωτηθέντες ήταν αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις, χρήση κοινωνικών δικτύων, εκπαίδευση, πρόσβαση σε wiki, παρακολούθηση τηλεόρασης ή ακρόαση ραδιοφώνου, κατέβασμα ή συμμετοχή σε παιχνίδια και κατέβασμα ή αναπαραγωγή (streaming) βίντεο.

Στην Κύπρο, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που το αξιοποίησαν συγκεκριμένα για να διαβάσουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά κινήθηκε στο 89% το 2021.

Το εν λόγω ποσοστό σημείωσε αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων (πμ) στην Κύπρο το 2021, καθώς το 2016 βρισκόταν στο 73%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε κατά 2 πμ κατά την ίδια περίοδο.

Τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών του διαδικτύου που δήλωσαν πως ενημερώνονται online καταγράφηκαν στη Φινλανδία (93%), τη Λιθουανία και τη Τσεχία (92% και στις δύο χώρες) και την Κροατία και την Ελλάδα (90% και στις δύο).

Τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης του διαδικτύου για ενημέρωση καταγράφηκαν στη Ρουμανία (59%), τη Γερμανία (62%), τη Γαλλία (63%) και το Βέλγιο (67%).

Η χρήση του διαδικτύου για ενημέρωση σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των γυναικών (αύξηση 3 πμ) από ότι μεταξύ των ανδρών (αύξηση 2 πμ). Γενικότερα όμως περισσότεροι άντρες από ότι γυναίκες στην ΕΕ απάντησαν πως ενημερώνονται από το διαδίκτυο (74% έναντι 71%).

Στην Κύπρο, το ποσοστό μεταξύ των ανδρών βρισκόταν στο 89% (σε σύγκριση με 76% το 2016) και μεταξύ των γυναικών στο 88% (σε σύγκριση με 70% το 2016).

Η διαδικτυακή ενημέρωση ήταν πιο δημοφιλής στην ηλικιακή ομάδα των 25 με 54 ετών (75%), ενώ ακολουθούσαν οι 55 με 74 ετών (68%). Και οι δύο ηλικιακές ομάδες κατέγραψαν αύξηση 3 πμ και 2 πμ αντίστοιχα σε σχέση με το 2016. Η ομάδα των 16 με 24 ετών βρισκόταν στο 68%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το 2016.

Στην Κύπρο, το διαδίκτυο για την ενημέρωση χρησιμοποιούσε το 91% των ατόμων 25 – 54 (αύξηση 15 πμ σε σχέση με το 2016), το 89% των ατόμων 16 με 24 ετών (αύξηση 16 πμ) και το 82% των ατόμων 55 με 74 ετών (αύξηση 5 πμ).

Η μεγαλύτερη αύξηση των χρηστών διαδικτύου στην ΕΕ που ενημερώνονται μέσω διαδικτύου σε σχέση με την περιοχή όπου κατοικούν καταγράφηκε στις αγροτικές περιοχές (από 65% το 2016 σε 69% το 2021).

Ακολουθούν τα άτομα που ζουν σε πόλεις (από 74% σε 76%). Το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στο 70% για τους κατοίκους μικρών πόλεων και προαστίων.

Στην περίπτωση της Κύπρου η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις πόλεις (από 75% σε 95%), ακολουθούσαν οι αγροτικές περιοχές (από 71% σε 83%) και οι μικρές πόλεις και προάστια (από 72% σε 80%).

Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο με βάση την τυπική μόρφωση, στην ΕΕ το 85% των ατόμων με υψηλή τυπική μόρφωση επέλεγαν να ενημερωθούν μέσω διαδικτύου, σε σύγκριση με 57% όσων δεν είχαν ή είχαν χαμηλή τυπική μόρφωση.

Στην Κύπρο το 96% των ατόμων με υψηλή τυπική μόρφωση επέλεγαν την ενημέρωση μέσω διαδικτύου σε σύγκριση με το 78% όσων δεν είχαν ή είχαν χαμηλή μόρφωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρόσληψης 259 νέων πυροσβεστών που θα προστεθούν στο υφιστάμενο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αριθμεί σήμερα 680...

Ύποπτη η σπορά των νεφών στο Ντουμπάι για τον κατακλυσμό που χτύπησε την πόλη

Τεράστιες πλημμύρες σημειώθηκαν στο Ντουμπάι την Τρίτη, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται ένα...

Στο κενό οι κυρώσεις της Δύσης στο Ιράν – Σε υψηλό 6ετίας οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Την ώρα που η Δύση απεργάζεται την ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για την επίθεση στο Ισραήλ, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν εκτοξευτεί δίνοντας στην...

Ισραήλ – Ιράν: Περιορισμένες οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής, λέει ο Moody’s

Περιορισμένες είναι μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος, ωστόσο, προειδοποιεί για επιπτώσεις...

Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού

Τον ενθουσιασμό τον μετρήσαμε στο χαμόγελο των χιλιάδων δρομέων που έτρεξαν στις εταιρικές διαδρομές κερδίζοντας, πέρα από τη χαρά της συμμετοχής και την ικανοποίηση...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Υιοθεσία Πλοίου” γιορτάζει την υιοθεσία 1000 πλοίων

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024,  εκδήλωση στο Columbia Plaza Venue στην Λεμεσό για τον εορτασμό του ορόσημου υιοθεσίας 1000...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!