17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 6:07

«Πιο κρίσιμο από ποτέ το θέμα της κυβερνοασφάλειας»

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, υπογράμμισε ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών Πέτρος Γαλίδης στον απόηχο των πρόσφατων δύο σοβαρών κυβερνοεπιθέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τμήμα Κτηματολογίου.

«Η ταχεία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας έχει αποφέρει πολλά οφέλη στην καθημερινότητά μας, αλλά έχει επίσης επιφέρει σημαντικές προκλήσεις, όπως η ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Γι’ αυτό το θέμα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων είναι πιο κρίσιμο από ποτέ», δήλωσε ο κ. Γαλίδης σε χαιρετισμό του σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης  και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας αναφορικά με τα πρότυπα στήριξης της αξιολόγησης συμμόρφωσης για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία δεδομένων.

Όπως είπε, με την αύξηση των κυβερνοαπειλών και τις παραβιάσεις δεδομένων «είναι κρίσιμο να θεσπίσουμε πρότυπα για την αξιολόγηση συμμόρφωσης, που να βοηθούν τους οργανισμούς να προστατεύουν καλύτερα τόσους τους ίδιους όσο και τους πελάτες τους».

Σημείωσε ότι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες. Δεν είμαστε ευτυχείς όταν βλέπουμε ατυχή συμβάντα, είπε προσθέτοντας ότι η Αρχή βοήθησε στον μετριασμό του προβλήματος.

Εξάλλου, ενδεικτικές ήταν οι αναφορές και της Αθηνάς Παναγιώτου, Γενικής Διευθύντριας του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης.

Λέγοντας πως ενώ μερικά χρόνια πριν συζητούσαμε για την έννοια της κυβερνοασφάλειας και προσπαθούσαμε να συμπεριλάβουμε πρότυπα στην τυποποίηση, «δυστυχώς τις τελευταίες μερικές μέρες μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο ότι η κυβερνοασφάλεια δεν είναι απλά μια γενική έννοια».

«Τα πρότυπα δεν είναι απλά εκεί για σου λένε τι πρέπει να κάνεις, αλλά τα μέσα και τα εργαλεία προκειμένου να διασφαλίσεις την αξιολόγηση συμμόρφωσης», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβερνοασφάλεια και η προστασία δεδομένων έχει καταστεί προτεραιότητα του Κυβερνητικού Οργανισμού Τυποποίησης.

Στην ημερίδα Κύπριοι και ξένοι εμπειρογνώμονες προέβησαν σε μια γενική παρουσίαση του εθνικού συστήματος τυποποίησης στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, καθώς των ευρωπαϊκών πολιτικών και κανονισμών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, ο Έρικ Βετιλάρντ υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής πράξης για την κυβερνοασφάλεια, καθώς προωθεί την εναρμόνιση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και ενεργεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο στον αγώνα για την κυβερνοασφάλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!