25.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 17:46

Κίνα και ΗΠΑ οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας

Από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες προερχόταν το 2022 πάνω από το μισό των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην ΕΕ, ενώ προς τις δύο αυτές χώρες κατευθυνόταν και σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών τέτοιων προϊόντων από την ΕΕ, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το 2022 το 38% των εισαγωγών τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων προερχόταν από την Κίνα (ποσοστό που αντιστοιχούσε σε εισαγωγές αξίας 183 δισεκατομμυρίων ευρώ), ενώ το 19% (91 δις ευρώ) προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλοι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι το συγκεκριμένο έτος ήταν η Ελβετία (6%, 30 δις ευρώ), η Ταϊβάν (5%, 23 δις ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ (4% η κάθε χώρα, 20 δις και 18 δις ευρώ αντίστοιχα).

Οι περισσότερες εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από την ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2022 είχαν προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες (26%, 118 δις ευρώ), την Κίνα (12%, 53 δις ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (9%, 42 δις ευρώ), την Ελβετία (6%, 28 δις ευρώ), την Ιαπωνία (4%, 19 δις ευρώ) και την Τουρκία (3%, 12 δις ευρώ).

Ηλεκτρικά προϊόντα οι περισσότερες εισαγωγές

Η πιο σημαντική κατηγορία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από χώρες εκτός της ΕΕ αφορούσε τα ηλεκτρονικά προϊόντα και προϊόντα τηλεπικοινωνιών (202 δις ευρώ).

Η κατηγορία αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο για τρεις από τους έξι μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ στις εισαγωγές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας: το Βιετνάμ (74% των εισαγωγών τεχνολογίας από τη χώρα, 13 δις ευρώ), τη Ταϊβάν (69%, 16 δις ευρώ) και την Κίνα (55%, 101 δις ευρώ).

Η μεγαλύτερη κατηγορία όσον αφορά τις εισαγωγές από την Ελβετία αφορούσε τα προϊόντα στον φαρμακευτικό τομέα (68% των προϊόντων τεχνολογίας από τη χώρα, 20 δις ευρώ).

Ο τομέας της αεροδιαστημικής βιομηχανίας ήταν ο μεγαλύτερος τομέας για τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες (35%, 32 δις ευρώ) και από το Ηνωμένο Βασίλειο (28%, 6 δις ευρώ).

Από φαρμακευτικό τομέα οι περισσότερες εξαγωγές

Η πιο σημαντική κατηγορία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που εξήγαγε η ΕΕ σε τρίτες χώρες αφορούσε προϊόντα στον φαρμακευτικό τομέα (145 δις ευρώ).

Ο φαρμακευτικός τομέας ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο κατηγορία για τρεις από τους έξι μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ για τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας: την Ιαπωνία (56% των εισαγωγών τεχνολογίας στη χώρα, 11 δις ευρώ), την Ελβετία (50%, 14 δις ευρώ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (49%, 57 δις ευρώ).

Η μεγαλύτερη κατηγορία όσον αφορά τις εξαγωγές στην Κίνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσε τα ηλεκτρονικά προϊόντα και προϊόντα τηλεπικοινωνιών (38% των προϊόντων τεχνολογίας που εξήχθησαν στην Κίνα, 20 δις ευρώ – και 24% των αντίστοιχων προϊόντων που εξήχθησαν στο ΗΒ, 10 δις ευρώ). Για την Τουρκία η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν η αεροδιαστημική βιομηχανία (38%, 5 δις ευρώ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο προορισμός για τις περισσότερες εξαγωγές σε επτά κατηγορίες. Η Κίνα ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών από την ΕΕ στον τομέα των ηλεκτρονικών και των τηλεπικοινωνιών, και οι ΗΠΑ ήταν πρώτες στον τομέα των υπολογιστών και μηχανημάτων γραφείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, γνωστή από το ρόλο της “Μαντάμ Σουσού” (φωτό, βίντεο)

Με ανάρτησή του στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε πως πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Χριστίνα από το «Ντόλτσε Βίτα», η «Μαντάμ Σουσού»,...

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού

Σε κινητοποίηση τέθηκαν τα ξημερώματα μέλη της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας από φωτιά που έθεσαν νεαροί σε ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού....

Τούρκος Υπουργός: «Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία στην Κύπρο, τελείωσε»

«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία στην Κύπρο, τελείωσε», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!