22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 21:06

Ισπανία: Έρευνα για ενδεχόμενες κακές ανταγωνιστικές πρακτικές της Google

Η ισπανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα κατά της Google για διερευνώμενες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές που επηρεάζουν πρακτορεία ειδήσεων και εκδόσεις Τύπου.

Η έρευνα επιδιώκει να εξακριβώσει εάν η Google και η μητρική της εταιρεία Alphabet έκαναν κατάχρηση της «δεσπόζουσας θέσης» τους στην ισπανική αγορά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη η εταιρεία παρακολούθησης ανταγωνισμού CNMC.

«Συγκεκριμένα, αυτές οι πρακτικές συνίστανται στην πιθανή επιβολή αθέμιτων εμπορικών όρων σε εκδότες Τύπου και πρακτορεία ειδήσεων που είναι εγκατεστημένα στην Ισπανία για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εποπτική αρχή τονίζει ότι ξεκίνησε την έρευνά του μετά από καταγγελία από το Ισπανικό Κέντρο Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής, μια μη κερδοσκοπική ένωση συγγραφέων και εκδοτών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

Δεν διευκρίνισε την περίοδο που θα καλύψει η έρευνα, ούτε ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Google εάν αποδειχθεί ότι έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα τα τελευταία χρόνια για να εμποδίσουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google να καταστέλλουν τον ανταγωνισμό, να αποφεύγουν τους φόρους και να αποκτούν κέρδη από το περιεχόμενο ειδήσεων χωρίς να πληρώνουν.

Τον Ιούλιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές για να περιορίσει την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών στην αγορά, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεών τους.

Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει πρόστιμα άνω των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει μια μορφή πνευματικών δικαιωμάτων που ονομάζεται «γειτονικά δικαιώματα» που επιτρέπει στα έντυπα μέσα να απαιτούν αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!