28.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 10:58

ΕΤΕπ: Δάνειο 19 εκατ. ευρώ στην EPIC για ευρυζωνικό δίκτυο

Ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα η Συμφωνία Δανείου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Epic για μια νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 19 εκατ. ευρώ,  με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity) και άλλων επενδύσεων που έχουν να κάνουν με τη συνδεσιμότητα και την πληροφορική.

Η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών 1.600 χιλιομέτρων στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός ευρυζωνικού δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας στην Κύπρο από την Epic. Η τεχνολογία Fibre to the Home (FTTH) θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες Gigabit και θα συνδέσει πόλεις και αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την ΕΤΕπ.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο διαδικτυακής διάσκεψης στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, υπεύθυνη για δανειοδοτικές πράξεις στην Κύπρο, καθώς και ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Ltd και ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, μητρικής εταιρείας της Epic Ltd.

Στην διαδικτυακή διάσκεψη έγινε επίσης επισκόπηση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στην Κύπρο κατά το 2020 και για τις  προοπτικές συνεργασίας κατά το 2021  στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι  η ΕΤΕπ είναι συστηματικά ένας από τους πιο αξιόπιστους σύμμαχους της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα έχει αντλήσει χρηματοδότηση 4,5 δις ευρώ για τα διάφορα έργα είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Από το 2013, είπε, έχουμε αντλήσει χρηματοδότηση 2 δις. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε την χρηματοοικονομική κρίση και συνεργαζόμαστε και για να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε τις επιπτώσεις της πανδημίας.

“Δεν είναι τυχαία που η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων στο οποίο μετέχει, δεν είναι τυχαία που χρησιμοποιούμε τρία από τα εργαλεία της ΕΤΕπ για στήριξη των ΜμΕ στην Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας” σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε ότι σήμερα είναι με ιδιαίτερη χαρά που υπογράφουμε την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ  στην Epic της υψηλής ποιότητας δικτύου οπτικών ινών κάτι που είναι ένα καινοτόμο έργο που θα φέρει και μια νέα πνοή στον τομέα.

Εξέφρασε τέλος βεβαιότητα ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία της Κύπρου με την ΕΤΕπ και είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το μέλλον αφορά την πράσινη ανάπτυξη, την ενεργειακή αναβάθμιση, στεγαστικές ανάγκες και τροχιοδρομούνται  πάρα πολλά έργα με την Τράπεζα.

Η Lilyana Pavlova, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σημείωσε ότι το 2020 ήταν μια ακόμη ισχυρή χρονιά για την ΕΤΕπ στην Κύπρο, με νέα χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ για καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις από Κύπριους ενεργειακούς εταίρους με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Σημείωσε ότι η ΕΤΕπ δεσμεύεται να υποστηρίξει επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο και στηρίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επένδυση της Epic για τον μετασχηματισμό της ευρυζωνικής πρόσβασης υψηλής ταχύτητας.

“Η ΕΤΕπ αναγνωρίζει τη σημασία των μακροπρόθεσμων επενδύσεων της Epic για την Κύπρο στο πλαίσιο της οικονομίας της γνώσης, ώστε να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και να επιτραπεί στα νοικοκυριά να επωφεληθούν από ευρυζωνικές υπηρεσίες επόμενης γενιάς. Η ΕΤΕπ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσφέρει 19 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Epic η οποία θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας», είπε.

Η νέα επένδυση θα επιτρέψει στους πελάτες της Epic να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες 1 Gbps μέσω του προγράμματος Fibre to the Home καθώς και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες.

Επιπλέον, είπε ότι η ΕΤΕπ συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους εταίρους για να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις για την εκπαίδευση, την οικονομικά προσιτή στέγαση, την καινοτομία και τις δράσεις για το κλίμα στη χώρα.

Ανέφερε ότι πέρυσι, η υποστήριξη της ΕΤΕπ για την ενεργειακή μετάβαση στην Κύπρο περιελάμβανε στήριξη ύψους 150 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και 76 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Ερευνας ευχαρίστησε την ΕΤΕπ και την Epic για την από κοινού ανάληψη αυτής της εξαιρετικά σημαντικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας ολόκληρη την Κύπρο.

Σημείωσε ότι η παροχή μιας ανθεκτικής και ισχυρής ασφαλούς ψηφιακής υποδομής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι η ταχεία ανάπτυξη δικτύων ινών και 5G αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, ως καθοριστικός πυλώνας ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας και κινητήριος μοχλός ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο Θάνος Χρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Epic είπε ότι η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, ύψους 19 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην Epic να επιταχύνει την επέκταση του δικτύου και να μετασχηματίσει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κύπρο και είπε ότι η τεχνολογία FTTH  που αναπτύσσουν πρόκειται να αναδιαμορφώσει ριζικά την ψηφιακή εμπειρία των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία και παραγωγικότητα.

Ο Martin Peronnet, Διευθύνων Σύμβουλος της Monaco Telecom, μητρικής εταιρείας της Epic Ltd είπε ότι σε όλη την Ευρώπη, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του COVID-19, η εργασία από το σπίτι και τα lockdowns έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επενδύσεων σε δίκτυα και αξιοποίησης της ψηφιακής καινοτομίας και πρόσθεσε ότι “ο κόσμος της Κύπρου αξίζει την καλύτερη σύνδεση και τις καλύτερες τιμές και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να φέρουμε και τα δύο”.

Πηγή:KYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Άρχισε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις οκτώ και τριάντα το πρωί, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου.Υποβάλονται σήμερα από...

Fed: Η μεγάλη ανατροπή – Δεν αποκλείει ακόμη και αύξηση επιτοκίου η Wall Street

Μπορεί ο κόσμος των αγορών να κινούνταν τους τελευταίους σε ρυθμούς επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα – σηματωρό, τη Federal Reserve, αλλά τις τελευταίες...

Η γρίπη των πτηνών εκτοξεύει τις τιμές των αυγών

Οι φόβοι για τη γρίπη των πτηνών ανεβάζουν και πάλι τις τιμές των αυγών. Αφού υποχώρησαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, η πρόσφατη επανεμφάνιση της γρίπης των...

Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται η 11η αγωνιστική του β΄ Ομίλου του Πρωταθλήματος

Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 11η αγωνιστική της β΄ φάσης του β΄ Ομίλου του Πρωταθλήματος Cyta. Συγκεκριμένα, στις 18:00 η Καρμιώτισσα φιλοξενεί τον Οθέλλο...

Ένα βήμα πριν να δώσουν τα χέρια CNP-Ελληνική Τράπεζα

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η Ελληνική Τράπεζα και η γαλλική CNP Assurances για την απόκτηση των ασφαλιστικών εργασιών της CNP στην Κύπρο. Σύμφωνα με...

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων

Διεξάγονται στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 (για θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7) και στις 2 Νοεμβρίου 2024 (για θέσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!