22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 13:53

Επιτυχής η ενημερωτική ημερίδα του CYS για την τεχνολογία BlockChain

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 η ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο  Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Ιnstitute of the Future) και τον Cyprus BlockChain Technologies  με θέμα «The role of Standards empowering the adoption of Distribute Ledger Technologies: BlockChain».

H Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του έντιμου Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ.Φίλιππου Χατζηζαχαρία ο οποίος απηύθυνε και εναρκτήριο χαιρετισμό.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CYS κ. Δημήτρης Βάκης, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Σύμβουλος του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
κ. Αντώνης Πολεμίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Cyprus Blockchain Technologies Δρ Θεοδόσης Μουρούζης.

Με το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον Λειτουργό Τυποποίησης του CYS κ. Ιωσήφ Καρή σχετικά με τις εθνικές δραστηριότητες  του CYS στον τομέα των αποκεντρωμένων τεχνολογιών καθώς επίσης και τους τρόπους εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή τυποποίηση.

Η Εθνική Αντιπρόσωπος του CYS στην Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης ISO TC 307 ‘’Βlockchain’’ κα Χριστιάνα Αριστείδου έκανε αναφορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία ‘’ΜiCA Regulation’’  η οποία περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις όσο αφορά τους εκδότες περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ως επίσης και για παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων.  Η κα Αριστείδου παρουσίασε επίσης τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την εποπτεία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και πως η τεχνολογία blockchain μπορεί να βοηθήσει στο τομέα αυτό.

Εκ μέρους του Υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ο Δρ Ηλίας Ιωσήφ ανέπτυξε τους κύριους πυλώνες της Κυπριακής/Ευρωπαϊκής Υποδομής Υπηρεσιών Blockchain (EBSI),  η οποία θα επικεντρώνεται στην αναγνώριση των προσωπικών στοιχείων των ευρωπαίων πολιτών εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Τυποποίησης ISO TC 307 με τον Professor Roman Beck να κάνει εκτενή αναφορά στους τεχνικούς όρους των τρόπων διακυβέρνησης της τεχνολογίας BlockChain συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων αλλά και ρυθμιστικών πλαισίων που υποστηρίζουν την αποτελεσματική και αποδεκτή χρήση των αποκεντρωμένων τεχνολογιών.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας WG3 Ismael Aribas τόνισε τη σημασία των έξυπνων ψηφιακών συμβολαίων εντός και εκτός δικτύου τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές  χωρίς μεσάζοντες ή μεσολαβητές και πραγματοποίησε εκτέλεση ψηφιακού συμβολαίου σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Kron World.

Τελική παρουσίαση εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων της ISO TC 307 έγινε από την κα Caroline Thomas η οποία περιέγραψε το σκοπό της Ομάδας Εργασίας WG6 ‘’Usecases’’ η οποία εκπονεί  πρότυπα σχετικά με τις πρακτικές εφαρμογές του Blockchain σε όλο το φάσμα της Βιομηχανίας.

Το τελευταίο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε παρουσιάσεις από τους χορηγούς του  ‘’BlockChain Week’’, κ. Μιχάλη Λαμπάσκη ( ΚPMG Cyprus) και την κ. Έλενα Χατζηκυριάκου (Ernst & Young) οι oποίοι  παρουσίασαν σενάρια και εφαρμογές των τεχνολογιών Βlockchain,  Artificial Intelligence και Μetaverse στο Web 3 που αντιπροσωπεύει μία νέα προσέγγιση στην εμπορική διακυβέρνηση  του Ίντερνετ .

Εκ μέρους του Οικονομικού Συμβουλευτικού Οίκου ΜΑP S.Platis ο κ.Αλέξανδρος Κωνσταντίνου παρουσίασε λεπτομερώς την εφαρμογή και τις πρόνοιές της νέας νομοθεσίας όσο αφορά  μελλοντικές αγορές κρυπτοστοιχείων (ΜiCA Regulation).

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζητήσεις αναφορικά με την εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain.  Στην ημερίδα συμμετείχαν 80 περίπου άτομα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Θερμές ευχαριστίες από τον CYS δόθηκαν στους χορηγούς της  Ημερίδας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Ιnstitute of the Future) και Cyprus Blockchain Technologies.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!