Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 η ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Ιnstitute of the Future) και τον Cyprus BlockChain Technologies με θέμα «The role of Standards empowering the adoption of Distribute Ledger Technologies: BlockChain».
H Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του έντιμου Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ.Φίλιππου Χατζηζαχαρία ο οποίος απηύθυνε και εναρκτήριο χαιρετισμό.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CYS κ. Δημήτρης Βάκης, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Σύμβουλος του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
κ. Αντώνης Πολεμίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Cyprus Blockchain Technologies Δρ Θεοδόσης Μουρούζης.
Με το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον Λειτουργό Τυποποίησης του CYS κ. Ιωσήφ Καρή σχετικά με τις εθνικές δραστηριότητες του CYS στον τομέα των αποκεντρωμένων τεχνολογιών καθώς επίσης και τους τρόπους εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή τυποποίηση.
Η Εθνική Αντιπρόσωπος του CYS στην Διεθνή Επιτροπή Τυποποίησης ISO TC 307 ‘’Βlockchain’’ κα Χριστιάνα Αριστείδου έκανε αναφορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία ‘’ΜiCA Regulation’’ η οποία περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις όσο αφορά τους εκδότες περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ως επίσης και για παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων. Η κα Αριστείδου παρουσίασε επίσης τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την εποπτεία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και πως η τεχνολογία blockchain μπορεί να βοηθήσει στο τομέα αυτό.
Εκ μέρους του Υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ο Δρ Ηλίας Ιωσήφ ανέπτυξε τους κύριους πυλώνες της Κυπριακής/Ευρωπαϊκής Υποδομής Υπηρεσιών Blockchain (EBSI), η οποία θα επικεντρώνεται στην αναγνώριση των προσωπικών στοιχείων των ευρωπαίων πολιτών εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Τυποποίησης ISO TC 307 με τον Professor Roman Beck να κάνει εκτενή αναφορά στους τεχνικούς όρους των τρόπων διακυβέρνησης της τεχνολογίας BlockChain συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων αλλά και ρυθμιστικών πλαισίων που υποστηρίζουν την αποτελεσματική και αποδεκτή χρήση των αποκεντρωμένων τεχνολογιών.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας WG3 Ismael Aribas τόνισε τη σημασία των έξυπνων ψηφιακών συμβολαίων εντός και εκτός δικτύου τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς μεσάζοντες ή μεσολαβητές και πραγματοποίησε εκτέλεση ψηφιακού συμβολαίου σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Kron World.
Τελική παρουσίαση εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων της ISO TC 307 έγινε από την κα Caroline Thomas η οποία περιέγραψε το σκοπό της Ομάδας Εργασίας WG6 ‘’Usecases’’ η οποία εκπονεί πρότυπα σχετικά με τις πρακτικές εφαρμογές του Blockchain σε όλο το φάσμα της Βιομηχανίας.
Το τελευταίο μέρος της ημερίδας περιλάμβανε παρουσιάσεις από τους χορηγούς του ‘’BlockChain Week’’, κ. Μιχάλη Λαμπάσκη ( ΚPMG Cyprus) και την κ. Έλενα Χατζηκυριάκου (Ernst & Young) οι oποίοι παρουσίασαν σενάρια και εφαρμογές των τεχνολογιών Βlockchain, Artificial Intelligence και Μetaverse στο Web 3 που αντιπροσωπεύει μία νέα προσέγγιση στην εμπορική διακυβέρνηση του Ίντερνετ .
Εκ μέρους του Οικονομικού Συμβουλευτικού Οίκου ΜΑP S.Platis ο κ.Αλέξανδρος Κωνσταντίνου παρουσίασε λεπτομερώς την εφαρμογή και τις πρόνοιές της νέας νομοθεσίας όσο αφορά μελλοντικές αγορές κρυπτοστοιχείων (ΜiCA Regulation).
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζητήσεις αναφορικά με την εφαρμογή της τεχνολογίας Blockchain. Στην ημερίδα συμμετείχαν 80 περίπου άτομα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών.
Θερμές ευχαριστίες από τον CYS δόθηκαν στους χορηγούς της Ημερίδας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Ιnstitute of the Future) και Cyprus Blockchain Technologies.