16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 8:05

Είναι γρήγορο το Internet που έχω; Σύμφωνα με την devolo εξαρτάται από την ταχύτητα upload

Όταν αναφερόμαστε σε ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, αναφερόμαστε  συνήθως σε μία τιμή, 50 ή 100 Mbps για παράδειγμα. Με μία πιο αυστηρή κριτική, βλέπουμε ότι όλα τα σημεία πρόσβασης στο Internet έχουν δύο ταχύτητες, ωστόσο μία από τις δύο συχνά παραμελείται.

Τα βασικά σημεία του Δελτίου Τύπου:

  • Τι είναι οι ταχύτητες download και upload;
  • Η ταχύτητα upload δεν είναι πάντα ξεκάθαρη
  • Όταν η αργή ταχύτητα upload γίνεται ενοχλητική
  • Για ποιες εφαρμογές είναι ιδιαίτερα σημαντική η ταχύτητα upload
  • Υπολογίζοντας την ταχύτητα του Internet
  • Βελτιώστε μόνοι σας την ταχύτητα upload

Τι είναι οι ταχύτητες download και upload;

Η σύνδεση στο Internet δεν έχει μία μόνο κατεύθυνση. Όταν ακούμε μουσική, παίζουμε video games ή απλώς ψάχνουμε κάτι στο Internet, αυτό που συμβαίνει, είναι πως οι online servers ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται. Τα δεδομένα αυτά, είτε γίνονται download από το Internet και μεταφέρονται στις διάφορες συσκευές, είτε γίνονται upload από τις προσωπικές συσκευές στο Internet:

  • Η ταχύτητα download καθορίζει την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται η λήψη, για παράδειγμα, εικόνων από ένα πρόγραμμα περιήγησης, βίντεο στο YouTube και γενικότερα η λήψη αρχείων.
  • Η ταχύτητα upload καθορίζει την ταχύτητα με την οποία, για παράδειγμα, μεταφορτώνονται οι φωτογραφίες στο Facebook ή το Instagram, τα οικογενειακά βίντεο σε ομάδες WhatsApp ή τα συνημμένα αρχεία στα e-mails.

Πλέον, τόσο οι ταχύτητες download όσο και upload διατυπώνονται συνήθως σε megabits ανά δευτερόλεπτο ή Mbps.

Η ταχύτητα upload δεν είναι πάντα ξεκάθαρη

Μία σημαντική παρατήρηση, είναι πως τα διάφορα διαθέσιμα συμβόλαια πρόσβασης στο Internet που υπάρχουν στην αγορά, δεν είναι ξεκάθαρα σχετικά με τις ταχύτητες download και upload. Για παράδειγμα, σε μια σύνδεση DSL των 50 Mbps, είναι πολύ πιθανό αυτό το νούμερο να αναφέρεται μόνο στην ταχύτητα download. Η ταχύτητα upload πιθανότατα να είναι περίπου στα 10 Mbps (και οι δύο είναι ιδανικές θεωρητικές τιμές, οι οποίες ωστόσο σπάνια επιτυγχάνονται στην πράξη).

Βάσει εμπειρικού κανόνα για συμβατικές συνδέσεις DSL, μπορούμε να πούμε ότι ο διαθέσιμος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων για upload είναι συνήθως ο μισός του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων για download. . Παρόλα αυτά, οι λεπτομέρειες ταχυτήτων ποικίλλουν ανάλογα με τον πάροχο και τη σύμβαση και θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ιδιαίτερα όταν είστε σε διαδικασία αγοράς μιας νέας σύνδεσης στο Internet.

Όταν η αργή ταχύτητα upload γίνεται ενοχλητική

Γιατί όμως υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ταχυτήτων download και upload; Ο λόγος είναι κυρίως ιστορικός. Από τη μία πλευρά, οι παλαιότερες γραμμές δεδομένων έχουν περιορισμένη χωρητικότητα. Από την άλλη, η ταχύτητα download στα οικιακά δίκτυα ήταν πολύ πιο σημαντική για πολλά χρόνια. Αυτό που συνέβαινε κυρίως, ήταν να καταναλώνουμε και να κάνουμε download δεδομένα όμως σπάνια να παράγουμε και να κάνουμε upload.

Σήμερα αυτή η κατάσταση αλλάζει όλο και περισσότερο και εύκολα οδηγεί σε στιγμές απογοήτευσης. Για παράδειγμα, ενώ έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε ταινίες 4K χωρίς κολλήματα, αλλά ένα εξαιρετικά σημαντικό upload από το home office προς στο server της εταιρείας “σέρνεται” με ρυθμό σαλιγκαριού και, τότε αισθάνεστε ότι δεν θα γίνει ποτέ. Ή όταν ένα καινούργιο βιντεοπαιχνίδι έχει γίνει download από το ψηφιακό κατάστημα στην κονσόλα ή τον υπολογιστή σε χρόνο ρεκόρ, αλλά κατά τη διάρκεια της επόμενης βιντεοκλήσης με την οικογένειά, η ποιότητα της web HD κάμερας έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας μόνο ένα χάος από pixel.

Για ποιες εφαρμογές είναι σημαντική η ταχύτητα upload;

Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για τις οποίες συνίσταται μία υψηλή ταχύτητα upload ή είναι απαραίτητη. Οι ειδικές απαιτήσεις ποικίλλουν επίσης εντός αυτών των κατηγοριών και εξαρτώνται από τη συχνότητα χρήσης. Έχει μεγάλη διαφορά αν θέλετε να δημοσιεύετε ένα βίντεο στο YouTube μία φορά το μήνα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Επομένως, εάν ψάχνετε για μια νέα σύνδεση στο Internet, θα πρέπει να ξεκινήσετε προσδιορίζοντας τις απαιτήσεις σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε πόση ταχύτητα upload απαιτείται.

Ως βασική αρχή, ωστόσο, μπορούμε να εντοπίσουμε μια σειρά online εφαρμογών που δεν μπορούν να προσφέρουν μία καλή εμπειρία στους χρήστες, όταν χρησιμοποιούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες:

  • Βιντεοκλήσεις και βιντεοδιασκέψεις: Εάν πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα και για εσάς η ποιότητα είναι σημαντική, τότε θα πρέπει να διατίθεται ένα επαρκές εύρος ζώνης upload.
  • Μεταφορά δεδομένων: Εάν πρέπει να μεταφέρονται συχνά μεγάλα αρχεία, είναι απαραίτητη μια καλή ταχύτητα upload. Δεν έχει σημασία αν τα δεδομένα γίνονται upload στο cloud, σε e-mail ή σε FTP server.
  • Κοινωνικά δίκτυα: Όσοι είναι ιδιαίτερα ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα και δημοσιεύουν κυρίως εικόνες ή ακόμα και βίντεο υψηλής ανάλυσης, θα χρειαστούν επίσης καλό εύρος ζώνης upload. Φυσικά αυτό ισχύει και στην περίπτωση αποστολής φωτογραφιών ή βίντεο μέσω προσωπικών μηνυμάτων χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το messenger.
  • Gaming: Η απλή αναπαραγωγή online παιχνιδιών δεν έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις στην ταχύτητα upload, ωστόσο, οι διαβαθμίσεις σε αυτόν τον τομέα είναι ρευστές. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να επικοινωνείτε συχνά με άλλους gamers, να δημοσιεύετε ηχογραφήσεις παιχνιδιού ή ακόμα και να κάνετε live streaming, οι απαιτήσεις μεταφόρτωσης αυξάνονται εκθετικά.

Υπολογίζοντας την ταχύτητα του Internet

Στην αγορά υπάρχει μία πληθώρα διαθέσιμων εργαλείων για έλεγχο της ταχύτητας του Internet.

Ένα προτεινόμενο παράδειγμα αυτών των εργαλείων είναι το Speedtest.net από την Ookla. Αυτή η λύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση των ταχυτήτων που επιτυγχάνονται για download και upload στην πράξη. Έτσι μπορείτε να επιβεβαιώσετε εάν η παρεχόμενη υπηρεσία πρόσβασης στο Internet είναι πράγματι σύμφωνη με αυτή του συμβολαίου σας. Εάν δεν είναι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο για να βρείτε πιθανές αιτίες για το πρόβλημα. Ωστόσο, για να λάβετε όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές μετρήσεις, υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να προσέξετε:

  • Πραγματοποιήστε μετρήσεις διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα.
  • Πραγματοποιήστε τη μέτρηση χρησιμοποιώντας καλώδιο Ethernet, αν αυτό είναι εφικτό.
  • Κλείστε όλες τις συνδεδεμένες στο Internet συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται για να κάνετε τη μέτρηση.

Βελτιώστε μόνοι σας την ταχύτητα upload

Οι ειδικοί της devolo προσφέρουν την πιο εκτεταμένη ποικιλία λύσεων για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υψηλών αποδόσεων οικιακό δίκτυο.

Για μικρά διαμερίσματα και για τη βελτίωση της απόδοσης WiFi σε έναν όροφο, η devolo διαθέτει το devolo WiFi 6 Repeater 3000 και το devolo WiFi 6 Repeater 5400. Αυτά τα WiFi repeater επεκτείνουν την εμβέλεια του υπάρχοντος ασύρματου δικτύου. Με υψηλές ταχύτητες μετάδοσης, προηγμένη λειτουργία mesh και εύκολη ρύθμιση με ένα κουμπί, κάνουν τις νύχτες προβολής ταινιών πολύ πιο ευχάριστες. Για μεγάλα διαμερίσματα και σπίτια και για τη βελτίωση του σήματος σε πολλούς ορόφους, συνιστάται ιδιαίτερα η σειρά προϊόντων devolo Magic. Αυτή η σειρά περιλαμβάνει προσαρμογείς που λειτουργούν ενώ είναι συνδεδεμένοι στις πρίζες του σπιτιού, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης Powerline είναι ξεκάθαρο: οι τοίχοι και οι οροφές δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο επειδή το δίκτυο αξιοποιεί την υπάρχουσα καλωδίωση, χωρίς επιπλέον κόστη τοποθέτησης καλωδίων Ethernet.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!