30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 15:49

Αυξήθηκαν κατά 42% τα κέρδη Logicom

Σημαντική αύξηση στα κέρδη της πέτυχε το τρίμηνο του 2022 η εταιρεία Logicom κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων και του μεριδίου κέρδους από συνδεδεμένες εταιρείες, παρά την αύξηση των εξόδων διοίκησης και του καθαρού κόστους χρηματοδότησης, λόγω των αυξημένων τόκων πληρωτέων και συναλλαγματικής ζημιάς.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά, κατά 42,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, από €5,8 εκατ. σε €8,3 εκατ.

Παρά τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το τρίμηνο του 2022, αυτή έχει περιοριστεί λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, των αυξανόμενων πληθωριστικών τάσεων, της σημαντικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και των εναπομείναντων συνεπειών της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID-19), με τις επακόλουθες επιπτώσεις που έχουν στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εν εξελίξει, από τον περασμένο Φεβρουάριο, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς επίσης, και η παρατηρούμενη αστάθεια σε περιοχές δραστηριότητας του Συγκροτήματος.

Κατά το τρίμηνο του 2022, παρά τα πιο πάνω δεδομένα, ο κύκλος εργασιών είναι σημαντικά αυξημένος, η κερδοφορία του Συγκροτήματος από τις συνήθεις δραστηριότητες (μη συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων κέρδους από συνδεδεμένη εταιρεία και κοινοπραξίες) παρουσίασε σημαντική αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κόστος δανεισμού παρουσιάζεται αυξημένο, ως αποτέλεσμα της σταδιακής αύξησης των τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και της περαιτέρω χρήσης των τραπεζικών διευκολύνσεων, για χρηματοδότηση του αυξημένου κύκλου εργασιών.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε σημαντική αύξηση 23,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 φθάνοντας τα €271 εκατ. από €220,2 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 24,3%, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στις αγορές του Αραβικού Κόλπου και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και της πραγματοποίησης πωλήσεων στην αγορά του Μαρόκου, σε σχέση με το  τρίμηνο του 2021.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσίασε επίσης αύξηση της τάξης του 3,6%, κυρίως λόγω της ανάληψης έργων στην κυπριακή αγορά.
Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους παρουσίασε μείωση και βρίσκεται στο 7,7% σε σχέση με 8,0% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές για το Συγκρότημα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το τρίμηνο του 2021 και ανήλθαν σε €39.877 από €32.437 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Tα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά €1.842.847 και σε ποσοστό 17,7% σε σχέση με το τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης των εξόδων προσωπικού και υποδομών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού επέκτασης του Συγκροτήματος σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της γκάμας των διαθέσιμων προϊόντων.

Τα έξοδα διοίκησης περιλαμβάνουν ποσό ύψους €76.331 από δαπάνες σε μέτρα πρόληψης και υγιεινής που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) (Α΄ τρίμηνο 2021: €58.644).

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €738.488 (Α΄ τρίμηνο 2021 ζημιά: €633.026).

Σε σχέση με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η διεύθυνση του Συγκροτήματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα και την ισχυρή οικονομική θέση του Συγκροτήματος. Ο σχεδιασμός για το 2022 έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνεχιζόμενης προσπάθειας για ανάπτυξη τόσο στις υφιστάμενες, αλλά και σε νέες αγορές, και εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προσφέρει η αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!