29.8 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 18:37

Ανθρώπινο λάθος η κατάρρευση σε Facebook και Instagram

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται τελικά η χθεσινή κατάρρευση των εφαρμογών Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp, που έπληξε τους χρήστες ανά το παγκόσμιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός σε θέματα διαδικτύου, Ντίνος Παστός, ο οποίος σημείωσε πως αυτό το λάθος στοίχισε δισεκατομμύρια στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Ο Ντίνος Παστός ανέφερε, μάλιστα, ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων ανά το παγκόσμιο αναγκάστηκαν χθες να κατεβάσουν άλλες εφαρμογές τύπου Viber, Twitter ή εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως  Signal και Telegram, ώστε να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, σημειώνοντας πως  η κίνηση αυτή μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε και κίνησε εκατομμύρια κόσμο να μεταφερθεί από μια πλατφόρμα σε μια άλλη εξ ανάγκης.

Ενδεχόμενη αλλαγή στην ηλεκτρονική ρουτίνα των ανθρώπων

Κληθείς να εκτιμήσει αν αυτή η κίνηση θα είναι προσωρινή, ο κ. Παστός είπε χαρακτηρίστηκα ότι «μια μικρή κίνηση είναι αρκετή, για να αλλάξει όλη την ηλεκτρονική μας ρουτίνα».

«Το Twitter χθες έπιασε εκατομμύρια νέους χρήστες και υφιστάμενους, που δεν το χρησιμοποιούσαν, για να δουν τι γίνεται. Ακόμα και οι εταιρείες που είχαν πρόβλημα πήγαν στους ανταγωνιστές του και με αναρτήσεις ανακοίνωσαν το πρόβλημα», είπε.

Ανθρώπινο το λάθος

Σε ερώτηση που οφειλόταν η χθεσινή κατάρρευση των  Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp και αν επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση, ο κ. Παστός είπε πως σε πρώτη φάση οι «ψίθυροι» έκαναν λόγο για  επίθεση, ωστόσο, σημείωσε πως στην πραγματικότητά δεν είναι τόσο εύκολο εταιρείες τέτοιου μεγέθους να υπόκεινται σε επιθέσεις.

Εξήγησε πως «το πρόβλημα ήταν τεχνικό και όπως φάνηκε στην πορεία ανθρώπινο λάθος, το οποίο έφερε τα συστήματα [σε θέση] να μην μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους».

Σε ερώτηση γιατί πήρε τόσο διάστημα στην εταιρεία να επιλύσει το πρόβλημα, ανέφερε πως οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν μπορούσαν καν να ενωθούν από το εξ αποστάσεως σύστημα, αφού το σύστημα είχε πέσει και δεν δούλευε τίποτα.

Όπως εξήγησε ο ειδικός σε θέματα διαδικτύου, οι υποδομές της εταιρείας επηρεάστηκαν σε όλο το επίπεδο, ενώ συμπλήρωσε πως χάθηκε όλη η υποδομή, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να επιδιορθωθεί το πρόβλημα εξ αποστάσεως και ότι έπρεπε να μεταβούν επι τόπου για να το δουν. «Αυτό», σημείωσε, «πήρε χρόνο».

Απώλειες πάνω από 5% στη μετοχή της εταιρείας

Εξάλλου, ανάφερε πως «αυτό το λάθος στοίχισε δισεκατομμύρια στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την πτώση των συστημάτων τα χθες και άλλα τόσα εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα – και όχι μόνο – που ξοδεύουν λεφτά για διαφήμιση, πωλήσεις και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον κ. Παστό, ο οποίος επικαλέστηκε εκτιμήσεις ιστοσελίδων, η παγκόσμια κατάρρευση των συγκεκριμένων εφαρμογών οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας σε απώλειες πάνω από 5%.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ξαναπέσει το σύστημα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα δούμε πτώση το επόμενο διάστημα εφόσον μιλάμε για ανθρώπινο λάθος».

«Η εμπειρία κτίζεται μέσα από αυτά τα λάθη. Αυτό που έγινε χθες θα αφήσει και κάτι καλό σε σχέση με το θέμα πρόληψης», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΥΠΟΙΚ: Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας

Καθοδήγηση, για την ορθή εφαρμογή του νέου άρθρου 5ιη (5r) του Κανονισμού 833/2014 της 12ης δέσμης περιοριστικών μέτρων, σε νομικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς με...

Λεμεσός: Διασώθηκαν ενώ το σκάφος τους βυθιζόταν

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος που βυθιζόταν στον κόλπο της Λεμεσού, διασώθηκαν από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Σε ανακοίνωση του ΚΣΕΔ...

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

ΔΝΤ: Πάνω τα επιτόκια αν ανέβει απότομα το πετρέλαιο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτήσει απότομη άνοδο της τιμής του...

ΔΝΤ: Στο 2% του ΑΕΠ η ελληνική οικονομία το 2024

Στο 2% του ΑΕΠ προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα,...

Στην τελευταία του κατοικία ο Γιάννης Φέρτης (φωτό)

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη τον οδήγησαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία και είπαν στον αγαπημένο τους φίλο, συνεργάτη και σύζυγο το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!