12.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 5:14

Έλον Μασκ: Πώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε 200 δισ. δολάρια

Ο Έλον Μασκ ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που πέτυχε να συγκεντρώσει περιουσία άνω των 200 δισ. δολαρίων, φτάνοντας σε αυτό το ορόσημο τον Ιανουάριο του 2021, λίγους μήνες μετά τον Τζεφ Μπέζος.

Τώρα όμως ο ιδρυτής των Tesla και SpaceX και ιδιοκτήτης του Twitter, έχει «πετύχει» κάτι που ποτέ άλλο άτομο στην ιστορία δεν έζησε: να «σβήσει» 200 δισ. δολάρια από τον πλούτο του.

0 51χρονος Μασκ, είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται στα 137 δισ. δολάρια εν μέσω σφυροκοπήματος στις μετοχές της Tesla. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η περιουσία του είχε φτάσει στο απόγειό της στις 4 Νοεμβρίου του 2021, αγγίζοντας τα 340 δισ. δολάρια. Παρέμενε έως και πριν από λίγες εβδομάδες ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, για να τον υποσκελίσει τελικά ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό,ιδιοκτήτης του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH.

Οι προκλήσεις για την Tesla

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Tesla, έχοντας πατήσει γκάζι, είδε την κεφαλαιοποίησή της να σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ., εντασσόμενη έτσι στο κλαμπ τεχνολογικών γιγάντων, όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet ( Google ). Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα της καλύπτουν ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς αυτοκινήτου.

Πλέον οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του εδάφους που τις χώριζε από την Tesla στην ηλεκτροκίνηση. Με τον ανταγωνισμό να οξύνεται και τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη στην παγκόσμια οικονομία, η εταιρεία προσφέρει στους καταναλωτές στις ΗΠΑ έκπτωση 7.500 δολαρίων στα δύο δημοφιλέστερα μοντέλα της, ενώ φέρεται να ετοιμάζεται να μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Σανγκάης.

Ο Μασκ όλο αυτό το διάστημα που η Tesla παλεύει να ανεβάσει και πάλι ταχύτητα, είναι απασχολημένος με το Twitter, το οποίο εξαγόρασε έναντι 44 δισ. δολαρίων (και ξεπουλώντας μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας του) τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι μετοχές της Tesla βυθίστηκαν 65% μέσα στο 2022, ενώ ο Μασκ πούλησε τόσες πολλές, που πλέον το μερίδιό του στην εταιρεία δεν είναι το πολυτιμότερο asset που διαθέτει. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg το μερίδιό του στη SpaceX αξίζει 44,8 δισ. δολάρια, ενώ στην Tesla έχει αξία 44 δισ. δολαρίων.

Και η Federal Reserve

Βέβαια ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ανησυχίες για την Tesla και έχει αποδώσει τις αναταράξεις στις αγορές και τη συρρίκνωση της περιουσίας του στη Federal Reserve και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. «Η Tesla αποδίδει καλύτερα από ποτε!» έγραψε στις 16 Δεκεμβρίου στο Twitter. «Δεν ελέγχουμε τη Federal Reserve. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!