15.9 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 4:53

Άρχισε το Φεστιβάλ τεχνολογίας Reflect για την τεχνολογία στη Λεμεσό

Η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα για μετατροπή της σε ένα επιχειρηματικό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας και όραμα μας είναι να ενισχύσουμε αυτή μας τη θέση, ανέφερε το πρωί ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δημήτρης Σκουρίδης, χαιρετίζοντας την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας «Reflect», στη Λεμεσό.

Το διήμερο Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται σε διαφορετικές σκηνές, στο παλιό λιμάνι, την προβλήτα, το μόλο και τους χαρουπόμυλους Λανίτη, είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και  θεωρείται ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στην ομιλία του ο κ.Σκουρίδης διαβεβαίωσε πως, ως ο νέος Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας,  στηρίζει πλήρως τον τομέα γιατί υπάρχει κοινό όραμα.

Λέγοντας πως δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, σημείωσε ότι και τα δυο «έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μετασχηματιστικές καινοτομίες, ανταποκρινόμενες στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, να διευκολύνουν τη διάχυση γνώσης, να οδηγήσουν στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων, να δημιουργήσουν νέες και πιο ουσιαστικές θέσεις εργασίας, καθώς και να εκσυγχρονίσουν και να δημιουργήσουν συνέργειες με τις ισχυρότερες παραδοσιακές βιομηχανίες».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθος της, γνώρισε μια ταχεία εξέλιξη στα θέματα έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού την τελευταία δεκαετία, υποδεικνύοντας ότι η κατάταξη στους «Strong Innovators» για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ετήσια έκθεση «European Innovation Scoreboard 2023», αποτελεί απόδειξη της προόδου που επιτεύχθηκε και των προοπτικών του μέλλοντος.

Μεταξύ άλλων, είπε πως επιδιώκεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για ενίσχυση και ενδυνάμωση στο οικοσύστημα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και της καινοτομίας, μέσα από έναν ολιστικό ψηφιακό μετασχηματισμό, με επίκεντρο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις υποδομές και τη συνδεσιμότητα, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις ψηφιακές δεξιότητες, μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσα από μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης σε υποδομές και εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης αιχμής και μέσω ενός θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου με  ευνοϊκούς όρους.

Ως Κύπρος, συνέχισε, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για να βελτιώσουμε την ελκυστικότητά του οικοσυστήματος μας, ωστόσο «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνέργειες και ευκαιρίες μεταξύ των αγορών που μπορούν να μας βοηθήσουν να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Σκουρίδης ανέφερε πως, καθώς αποτελεί φιλοδοξία η ενίσχυση της θέσης μας ως περιφερειακός κόμβος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, «εστιάζουμε συνεχώς στη δημιουργία συνεργειών που φέρνουν πιο κοντά το οικοσύστημά έρευνας και καινοτομίας με τις τεχνολογικές κοινότητες,  για να επιταχύνουμε και να προωθήσουμε την πρόοδο».

 Στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του οικοσυστήματος, είπε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, η κυβέρνησή προωθεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής «Οράμα 2035».

«Σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εστιάζουμε στη δημιουργία ενός ισχυρού και κατάλληλου για το μέλλον οικοσυστήματος, που θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, ενός οικοσυστήματος που θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια δημιουργίας μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας, προς όφελος του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των μελλοντικών γενεών», σημείωσε, ενώ επεσήμανε τον ζωτικής σημασίας ρόλο που το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας διαδραματίζει «σε αυτό το ταξίδι».

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας, μεταξύ άλλων, έστειλε το μήνυμα σε όλους όσοι ασπάζονται να κάνουν την αλλαγή και να διαμορφώσουν το μέλλον, πως «είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε στην αναζήτησή σας, είμαστε δίπλα σας καθώς οδεύεται μέσα σε αμφιδέξιες πολυπλοκότητες που μπορεί να παρουσιαστούν  στο δρόμο για επιχειρηματικότητα, νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και καινοτομία».

«Είμαστε εδώ ως συνεργάτες, για να σας βοηθήσουμε να προωθήσετε περαιτέρω την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία, που αποτελούν θεμέλιό για το μέλλον της χώρας μας», κατέληξε στο χαιρετισμό του.

Την εναρκτήρια τελετή του Reflect Festival χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος είπε πως η Λεμεσός ήταν ανέκαθεν μια πόλη προόδου, αλλαγών και νέων ιδεών, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, με τις δημοτικές αρχές να θέτουν στις προτεραιότητες τους θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Σημείωσε ακόμη ότι, στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ η Λεμεσός συμμετέχει στην «Αποστολή Πόλεων» για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, μέχρι το 2030, με άλλες 99 ευρωπαϊκές πόλεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!