Κάλεσμα σε Κύπριους επιχειρηματίες όπως παρουσιάσουν ιδέες με στόχο να προσελκυστούν επενδύσεις από το εξωτερικό, που να συνάδουν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως αυτό καταγράφεται από τη μακροχρόνια στρατηγική με τίτλο «Όραμα 2035» απηύθυνε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου του Economist.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Ευγενίου ανέφερε ότι η Κύπρος κατετάγη τρίτη παγκοσμίως στην ανάκαμψη των ξένων άμεσων επενδύσεων μετά την πανδημία, για να τονίσει ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.
Όπως είπε, η «συνταγή» της Κύπρου για νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης είναι η μακροχρόνια στρατηγική για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που κατήρτισε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, «Όραμα 2035» και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Στον Invest Cyprus, οι προτεραιότητες μας είναι ευθυγραμμισμένες με το νέο μοντέλο ανάπτυξης και για αυτό δίδουμε προτεραιότητα σε βιώσιμα έργα, σε τομείς προτεραιότητας, με εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, την υγεία, τη φιλοξενία και την γεωργία, έργα που έχουν το στοιχείο της βιωσιμότητας».
Ενθαρρύνοντας Κύπριους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν ιδέες που να συνάδουν με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε ο οργανισμός να τους φέρει σε επαφή με επενδυτές στο εξωτερικό, ο κ. Ευγενίου είπε πως επί του παρόντος υπάρχουν δέκα έργα σε εξέλιξη.
ΕΚΚ: Πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για εισηγμένες εταιρείες
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Γιώργος Θεοχαρίδης υπέδειξε την ανάγκη να προωθηθεί η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια, η ρευστότητα και να προωθηθεί ένα σωστό περιβάλλον τόσο για εγχώριους όσο και για ξένους επενδυτές.
Αν το πράξουμε αυτό, θα αυξήσουμε τις επενδυτικές ροές και θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη εντός της ΕΕ, τόνισε, προσθέτοντας πως η ΕΚΚ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών συμμετέχει στη διαμόρφωση του κανονισμού για τους παροχείς υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowd funding).
Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις για τον νέο κανονισμό για τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά ταμεία (ELTIFs), αλλά και για τους Διαχειριστές Ταμείων σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες και Ταμεία Εναλλακτικών Επενδύσεων (UCITs, AIFs).
Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρίδης επεσήμανε την ανάγκη μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τις εισηγμένες εταιρείες, λέγοντας ότι αυτή είναι σημαντική, αφού μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών που εισάγονται χρηματιστήρια. Αναφέρθηκε δε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) από το 2007 μέχρι το 2021 σύμφωνα με την οποία καταγράφεται μείωση των εγκεκριμένων ενημερωτικών δελτίων κατά 70%, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση εταιρειών που αποχωρούν από τα χρηματιστήρια, κάτι που παρατηρείται και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πιο αναλογικό και πιο αποτελεσματικό εποπτικό πλαίσιο για τους εκδότες, διευκολύνοντας την πρόσβαση τους στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, είπε.