14.9 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 20:04

Κάλεσμα Invest Cyprus για επιχειρηματικές ιδέες και προσέλκυση επενδυτών

Κάλεσμα σε Κύπριους επιχειρηματίες όπως παρουσιάσουν ιδέες με στόχο να προσελκυστούν επενδύσεις από το εξωτερικό, που να συνάδουν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως αυτό καταγράφεται από τη μακροχρόνια στρατηγική με τίτλο «Όραμα 2035» απηύθυνε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου του Economist.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Ευγενίου ανέφερε ότι η Κύπρος κατετάγη τρίτη παγκοσμίως στην ανάκαμψη των ξένων άμεσων επενδύσεων μετά την πανδημία, για να τονίσει ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.

Όπως είπε, η «συνταγή» της Κύπρου για νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης είναι η μακροχρόνια στρατηγική για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που κατήρτισε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, «Όραμα 2035» και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Στον Invest Cyprus, οι προτεραιότητες μας είναι ευθυγραμμισμένες με το νέο μοντέλο ανάπτυξης και για αυτό δίδουμε προτεραιότητα σε βιώσιμα έργα, σε τομείς προτεραιότητας, με εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, την υγεία, τη φιλοξενία και την γεωργία, έργα που έχουν το στοιχείο της βιωσιμότητας».

Ενθαρρύνοντας Κύπριους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν ιδέες που να συνάδουν με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε ο οργανισμός να τους φέρει σε επαφή με επενδυτές στο εξωτερικό, ο κ. Ευγενίου είπε πως επί του παρόντος υπάρχουν δέκα έργα σε εξέλιξη.

ΕΚΚ: Πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για εισηγμένες εταιρείες

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) Γιώργος Θεοχαρίδης υπέδειξε την ανάγκη να προωθηθεί η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια, η ρευστότητα και να προωθηθεί ένα σωστό περιβάλλον τόσο για εγχώριους όσο και για ξένους επενδυτές.

Αν το πράξουμε αυτό, θα αυξήσουμε τις επενδυτικές ροές και θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη εντός της ΕΕ, τόνισε, προσθέτοντας πως η ΕΚΚ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών συμμετέχει στη διαμόρφωση του κανονισμού για τους παροχείς υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowd funding).

Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις για τον νέο κανονισμό για τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά ταμεία (ELTIFs), αλλά και για τους Διαχειριστές Ταμείων σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες και Ταμεία Εναλλακτικών Επενδύσεων (UCITs, AIFs).

Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρίδης επεσήμανε την ανάγκη μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για τις εισηγμένες εταιρείες, λέγοντας ότι αυτή είναι σημαντική, αφού μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών που εισάγονται χρηματιστήρια. Αναφέρθηκε δε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) από το 2007 μέχρι το 2021 σύμφωνα με την οποία καταγράφεται μείωση των εγκεκριμένων ενημερωτικών δελτίων κατά 70%, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση εταιρειών που αποχωρούν από τα χρηματιστήρια, κάτι που παρατηρείται και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πιο αναλογικό και πιο αποτελεσματικό εποπτικό πλαίσιο για τους εκδότες, διευκολύνοντας την πρόσβαση τους στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόεδρος: Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο (βίντεο)

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε...

Αννίτα στο μνημόσυνο Αυξεντίου : Οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες, αλλά κερδίζονται

Το μήνυμα που διαχέεται σήμερα είναι ότι οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται, είπε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του...

Χριστοδουλίδης: Οι τουρκικές NAVTEX δεν βοηθούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε άμεσα αντι-Navtex αντιδρώντας στην ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για...

Οι τράπεζες, τα κέρδη και τα επιτόκια

Οι δύο μεγάλες τράπεζες μας, Κύπρου και Ελληνική, ανακοίνωσαν μαζί κέρδη πέραν των 850 εκατ. για το 2023. Η μεγάλη αυτή κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στην...

Γιατί είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό

Έχουμε εισέλθει στο Μάρτιο και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη νέα τουριστική περίοδο.  Λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην οικονομία και...

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής από τη Λάρνακα, έπειτα από οδική σύγκρουση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον δρόμο Αγρού...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!