26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 17:20

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΚΥΠΕ και Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Συμφωνία για την αμοιβαία παροχή ειδησεογραφικών άρθρων και υπηρεσιών υπέγραψαν την Πέμπτη το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANSA), με τις δύο πλευρές να χαιρετίζουν αυτό το βήμα ως ενδυνάμωση της συνεργασίας τους.

Τη συμφωνία υπέγραψαν σε διαδικτυακή τελετή ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΥΠΕ, Γιώργος Χριστοδουλίδης στη Λευκωσία και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ANSA, Στέφανο ντι Αλεσάντρι στη Ρώμη, παρουσία της Πρέσβειρας της Ιταλίας στην Κύπρο, Φεντερίκα Φερράρι Μπράβο, στα γραφεία του ΚΥΠΕ και του Πρέσβη της Κύπρου στην Ιταλία, Γιώργου Χριστοφίδη, στα γραφεία του ANSA.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων ως «πολύ σημαντική» προσθέτοντας ότι σηματοδοτεί τη συνέχιση και την ενίσχυση της σταθερής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ του ΚΥΠΕ και του ANSA, που πάει πίσω δεκαετίες, τόσο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών συνασπισμών στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο Οργανισμοί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ένα μικρό πρακτορείο μιας χώρας όπως η Κύπρος, η οποία είναι μικρή σε μέγεθος αλλά έχει μεγάλη ιστορία, δικαιούται ίσως να είναι λίγο πιο περήφανο όταν υπογράφει τέτοιες συμφωνίες με ένα μεγαλύτερο πρακτορείο μιας μεγάλης χώρας που έχει επίσης να επιδείξει μεγάλη ιστορία και παράδοση».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «είναι γνωστό ότι η Κύπρος και η Ιταλία διατηρούν σχέσεις ανά τους αιώνες», ενώ τον 20ο αιώνα, η σχέση τους έχει εισέλθει σε μια νέα διάσταση καθώς και οι δύο χώρες είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύω ότι με αυτή τη συμφωνία βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην εδραίωση των καλών μας σχέσεων», κατέληξε.

Ο κ. ντι Αλεσάντρι με τη σειρά του αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση όσον αφορά στις σχέσεις των δύο πρακτορείων ως μέλη των ίδιων διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) και της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΜΑΝ)

«Έχουμε μακρά παράδοση, έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε μαζί, αλλά αυτή η συμφωνία που υπογράφουμε είναι το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα στη συνεργασία μας», είπε. Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή ειδήσεων θα φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά, καθώς θα έχει το κοινό στην Ιταλία περισσότερες πληροφορίες για την Κύπρο και το αντίστροφο.

Είπε επίσης ότι το εμπορικό κομμάτι της συμφωνίας είναι σημαντικό, «γιατί πρόκειται να αναπτύξουμε τη σχέση μας με ιταλικές εταιρείες που θέλουν να εργαστούν περισσότερο στην Κύπρο και από τη χώρα σας στην Ιταλία».

Η Πρέσβειρα Φερράρι Μπράβο, είπε ότι αυτή η συμφωνία «σηματοδοτεί μια νέα αρχή».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη της Πρεσβείας της αλλά και της Ιταλικής Κυβέρνησης για καλύτερη πρόσβαση σε ειδήσεις που αφορούν την Κύπρο και για το τι συμβαίνει στο νησί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο συμβαίνει και με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία όσον αφορά στα τοπικά νέα εκεί.

«Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει επίσης να εκτελούμε καλύτερα τα καθήκοντά μας και να γνωρίζουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει, όχι μόνο στη διμερή ατζέντα αλλά και στο διεθνές σενάριο με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική Μεσόγειο που είναι μια πολύ κρίσιμη περιοχή τόσο για την Κύπρο και την Ιταλία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η συμφωνία του ANSA που, όπως είπε, «είναι το σημαντικότερο πρακτορείο Τύπου στην Ιταλία», και του ΚΥΠΕ, που είναι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου, «είναι ένα βήμα προόδου στις διμερείς μας σχέσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων και του λαού».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της πληροφόρησης, αλλά, μέσα από την ευκαιρία που δίνει για περισσότερες πληροφορίες από την μία χώρα στην άλλη θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, θα ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για τον εμπορικό τομέα, και θα παρέχει ευκαιρίες για περισσότερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας έγινε συμβολική ανταλλαγή δώρων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εργατική Πρωτομαγιά – Η Ιστορία και ο διεθνής αντίκτυπος της

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά...

Καιρός: Συννεφιές και ίσως μεμονωμένες βροχές – Δείτε πρόγνωση μέχρι Κυριακή του Πάσχα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας αναμένεται κατά διαστήματα να είναι αυξημένες. Το απόγευμα, θα παρατηρούνται...

Τα έθιμα του Πάσχα αναβιώνουν στην Πάφο

Θρησκευτική κατάνυξη αλλά και έθιμα σημαδεύουν την περίοδο του Πάσχα και πολλές κοινότητες στην Πάφο κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την παράδοση και...

Μαχητικό συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ – Σώθηκε ο πιλότος

Υπερηχητικό καταδιωκτικό συνετρίβη την Τρίτη σε εθνικό πάρκο στο Νέο Μεξικό, νοτιοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Ο χειριστής του F-16 έκανε χρήση...

Ήττα Παναθηναϊκού με 85-83 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, κατέθεσε ένσταση

Η αργοπορημένη αφύπνιση του Παναθηναϊκού, δεν του επέτρεψε την ολική επαναφορά από το -18 (57-39 στο 24΄) και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον...

Ο Βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε αντι-καρκινικό νοσοκομείο στο Λονδίνο

Αντι-καρκινικό νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο, πριν τρεις μήνες. Συνοδευόμενος από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!