16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 3:27

ΟΤΕ: Ενισχυμένα έσοδα κατά 8%, με ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα

Αύξηση εσόδων κατά 8% χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα, με αύξηση προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 6,9% εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ ΟΤΕ+1,79% στο β’ τρίμηνο του 2021, διάστημα στο οποίο συνεχίστηκε η ανάκαμψη στην τοπική αγορά με θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς – σημειώνεται και η ευνοϊκή σύγκριση με το επηρεασμένο από την πανδημία β’ τρίμηνο του 2020.

Ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 827,5 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο και 1,615 δισ. στο εξάμηνο. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 310,4 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο και 611,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο ενώ ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να σημειωθεί η αύξηση κατά 10% των εσόδων, κυρίως λόγω ενίσχυσης των εσόδων από υπηρεσίες και λόγω των αυξημένων πωλήσεων συσκευών.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στο 7,4% διαμορφώνεται η αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, με τα έσοδα περιαγωγής να ανακάμπτουν. Αναπτυξιακές τάσεις καταγράφονται για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες χάρη στη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) είναι αυξημένο κατά 6,5%.

Βελτιούμενες τάσεις παρατηρούνται επίσης στην κινητή Ρουμανίας, με προσαρμοσμένο EBITDA (AL) αυξημένο κατά 26,4%.

Επισημαίνεται ακόμη η διατήρηση του στόχου για τις αμοιβές των μετόχων για το 2021 στα 480 εκατ. ευρώ και εξέλιξη που αφορά στην έγκριση υπό όρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση της Telekom Romania (Σταθερή).

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζει ότι ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε ένα ισχυρό β’ τρίμηνο στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση. “Καταφέραμε να ενισχύσουμε τις επιδόσεις μας σε όλους τους κύριους δείκτες (KPIs) και τις γραμμές εσόδων. Τα έσοδα περιαγωγής άρχισαν να ανακάμπτουν, καθώς η τουριστική κίνηση σταδιακά αποκαθίσταται.

Οι τάσεις βελτιώθηκαν και στην Ρουμανία, όπου λάβαμε υπό όρους έγκριση για την πώληση της Telekom Romania (Σταθερή). Πετύχαμε σημαντική ενίσχυση του EBITDA τόσο στην Ρουμανία, όσο και στην Ελλάδα, καθώς και αύξηση των ταμειακών ροών. Η συνεχής ανάκαμψη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα της τεχνολογικής μας υποδομής και η τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, αλλά και οι θετικές τάσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας για το 2021, καθώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση”, πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Προοπτικές

Σημειώνεται ότι κατά το β’ τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ο όμιλος ΟΤΕ αναμένει ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του Covid-19. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της Ελλάδας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό βήμα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στη χώρα και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ο ΟΤΕ έχει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ψηφιακοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη. Συνεχίζει να επωφελείται από την υπεροχή των δικτυών του, παρέχοντας ακόμη γρηγορότερες ταχύτητες στους πελάτες του. Η δυναμική ανάπτυξη των δικτύων FTTC/H και 5G αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον ΟΤΕ και του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επιπρόσθετα, την περίοδο 2018-2020, κατά την οποία εφαρμόζεται η Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών το 2020 και το 2021, η διοίκηση έκρινε σωστό να διατηρήσει αυτό το επιπλέον ποσό για το εγγύς μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τη νέα φάση της πανδημίας. Κατά το επόμενο έτος, και δεδομένου ότι το περιβάλλον που δραστηριοποιείται η εταιρεία θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες, η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!