16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 6:52

Νουρής: Επιχορηγήσεις 700.000 ευρώ σε 18 ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Πράσινη Γραμμή

Σε τελετή στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη  δόθηκαν επιχορηγήσεις ύψους 700.000 ευρώ σε 18 ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Πράσινη Γραμμή. Οι χορηγίες δόθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας Περιοχών της Πράσινης Γραμμής.

Σε χαιρετισμό ο ΥΠΕΣ είπε ότι η επίδοση των επιχορηγήσεων «είναι η αναγνώριση της ευθύνης της πολιτείας και η εφαρμογή μιας από τις πολλές παρεμβάσεις μας για την έμπρακτη στήριξη αυτών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών».

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, πέραν της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν υλοποιηθεί και έργα υποδομής.

«Σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο λόγω της πανδημίας, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανέστειλε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αλλά αντίθετα επιλέγει να επενδύει στις ακριτικές, ορεινές αλλά και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας υιοθετώντας απόλυτα το αξίωμα, ότι σε περιόδους κρίσεων οφείλουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η ενίσχυση των ακριτικών περιοχών των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου με το Σχέδιο  αυτό και με ένα συνολικό προϋπολογισμό περίπου 12 εκ. ευρώ.

Υποβλήθηκαν 50 αιτήσεις για την εντός των τειχών πόλη

Ειδικότερα για το Σχέδιο χορηγιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, υποβλήθηκαν 58 αιτήσεις.

Όπως είπε ο Υπουργός αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως δημιουργία εκθεσιακών χώρων και χώρων εκδηλώσεων, εστιατόρια και σνακ μπαρ, ξενοδοχειακές μονάδες, αρχιτεκτονικά γραφεία, καταστήματα, εργαστήρια και γκαλερί, αλλά και υπεραγορά.

Εγκρίθηκαν 18 από αυτές τις αιτήσεις στα όρια του Δήμου Λευκωσίας και επιχορηγούνται από το ΥΠΕΣ με το ποσό των €700 χιλ. ευρώ.

«Η προσέγγιση μας για την αναζωογόνηση των ακριτικών περιοχών δεν είναι αποσπασματική. Είναι ολιστική. Είναι γι΄αυτό τον λόγο που μέσω του τετραετούς αυτού προγράμματος το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιχορηγήσει πέραν των ιδιωτικών επιχειρήσεων και έργα υποδομής συνολικής αξίας €11 εκ. Από αυτά τα €9 εκ. αφορούν έργα στην επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας», ανέφερε.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε έργα όπως η ανέγερση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου που προορίζεται και για χρήση διαλέξεων και σεμιναρίων, δαπάνης €2.8 εκ., η αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην «ΕΚΑΤΕ», €520 χιλιάδων., η αποκατάσταση του κτηρίου των πρώην δημοτικών λουτρών, €920 χιλ., η πρόσφατη βελτίωση της οδού Ρηγαίνης, €120 χιλ., η αναβάθμιση του Κτηρίου του Πρώην Δημαρχείου στον προμαχώνα D’avila,  €440 χιλ., η συντήρηση της «Λαϊκής Γειτονίας», €400 χιλιάδων και η συντήρηση της χονδρικής αγοράς, €320 χιλιάδων.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην αγορά των ακινήτων στην οδό Ερμού και στη γωνία Δημαρχίας και Αλκιβιάδους που προορίζονται για μελλοντικές αναπτύξεις με δαπάνη €3,5 εκ. δείχνουν το εύρος της επιχειρούμενης παρέμβασης.

«Τα έργα αυτά, αλλά και οι πρόσφατες συμφωνίες και οι από κοινού εξαγγελίες μας με τον Δήμο Λευκωσίας για το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, με την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη, κόστους €6 εκ., η δημιουργία εστιών με προϋπολογισμό γύρω στα €15 εκ., που θα καλυφθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δείχνουν και την πρόθεση αλλά και την διάθεση μας για άρση της εικόνας εγκατάλειψης που η πρωτεύουσα παρουσίαζε για σειρά ετών», ανέφερε.

Μίλησε επίσης για προσπάθεια που σκοπό έχει μεταξύ άλλων και στην άρση της γκετοποίησης αλλά και του μαρασμού, που θα μετατρέπει τη Λευκωσία σε μια σύγχρονη πόλη, ένα ελκυστικό προορισμό, τον οποίο θα χαρακτηρίζει η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, με έντονη την προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο ιστορικό κέντρο, με πλήρη αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων και ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας.

Στεγαστικά σχέδια

Ο κ. Νουρής είπε εξάλλου πως μέσα από τα στεγαστικά σχέδια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την 1η Μαρτίου, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αστυφιλίας αναζωογονώντας ταυτόχρονα τις ακριτικές, τις ορεινές αλλά και τις μειονεκτικές περιοχές και στην Κυπριακή ύπαιθρο.

«Σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την έγκριση των πρώτων 37 (αιτήσεων) του νέου στεγαστικού σχεδίου και την παραχώρηση σε νεαρά κυρίως άτομα, €1,4 εκ. για να βοηθηθούν στην ανέγερση της ιδιόκτητης κατοικίας τους στον τόπο που οι ίδιοι επέλεξαν να ζήσουν», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο μόνος ευχάριστος πονοκέφαλος από τον οποίο θα υποφέρουμε θα είναι η εξεύρεση πρόσθετων πιστώσεων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που θα εγκριθούν αφού τα €15 εκ. που προϋπολογίστηκαν δεν φαίνεται ότι θα αρκέσουν για την κάλυψη της ζήτησης».

Ο ΥΠΕΣ τόνισε πως «όποια και να είναι η ανάγκη για πρόσθετη δαπάνη, αυτή θα καλυφθεί από την Κυβέρνηση ώστε να γίνει πραγματικότητα ακόμα μια δραστική και ωφέλιμη μεταρρύθμιση. Αυτή της αναζωογόνησης της υπαίθρου μας».

Δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή, είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της ΚΔ, λέει ο Δήμαρχος

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι ο Δήμος πεισματικά δεν εγκαταλείπει την περιοχή, γιατί ακριβώς αυτή είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τυχόν αποψίλωση ή εγκατάλειψη της περιοχής, θα ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

Σημείωσε πως ο Δήμος πραγματοποιεί παρεμβάσεις στην υποδομή της πόλης με αναπλάσεις οδών και αποκαταστάσεις όψεων κτηρίων, προσθέτοντας ότι η προαγωγή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του πολιτισμού αποτελούσε και αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής του Δήμου για την εντός των τειχών πόλη.

«Απώτερος στόχος μας είναι, βεβαίως, οι μεγάλες επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν μόνιμες χρήσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφασή μας για επαναφορά του Δημαρχείου στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, μετά από περίπου 100 χρόνια απουσίας, καθώς και άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Δήμος», ανέφερε.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στην λειτουργία πολιτιστικών χώρων όπως το ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, το θέατρο Πόλης και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

Είπε επίσης ότι τεράστιας σημασίας είναι η προοπτική στην περιοχή με τη στέγαση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας CYENS στο κτήριο της ΣΤΟΑ και αργότερα στο κτήριο της παλιάς αγοράς και τη δημιουργία της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ επιστημόνων, επιχειρηματιών και τοπικών αρχών προς καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και δημιουργικότητας καθώς και στην υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας με τη μεταφορά γνώσεων, κατάρτισης και τεχνολογικών λύσεων για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου, του Υπουργείου Οικονομικών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο της Φανερωμένης και για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή είναι εμφανείς και πως δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που διεκδίκησαν τη χορηγία για δραστηριοποίηση στην εντός των τειχών πόλη.

Ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε πως οι όποιες παρεμβάσεις στην πόλη δεν είναι αποσπασματικές και πως επιδίωξη είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αστικό κέντρο της πόλης μας.

Είπε πως η Πλατεία Ελευθερίας και η  ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Στασικράτους – Μακαρίου – Ευαγόρου αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα της προσπάθειας και πως η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ θα έρθει να συμπληρώσει την αναζωογόνηση της καρδιάς της πρωτεύουσας δημιουργώντας ένα σημαντικό πόλο έλξης σε συνδυασμό με το εμπορικό τρίγωνο, την Πλατεία Ελευθερίας, την παλιά πόλη.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται άλλα έργα όπως είναι  η ανάπλαση της ιστορικής εμπορικής οδού Τρικούπη και  η αποκατάσταση των προσόψεων κτηρίων στις οδούς Ρηγαίνης και Βουλγαροκτόνου και οι ανακαινίσεις 4 διατηρητέων οικοδομών οι οποίες φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν κοινωνικά προγράμματα.

«Εν καιρώ που επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν ένεκα της υγειονομικής κρίσης ο Δήμος στηρίζει τις υφιστάμενες με μέτρα όπως η απαλλαγή από φόρους και τέλη, οι μειώσεις στα ενοίκια (για κτήρια δικής μας ιδιοκτησίας) και παράλληλα προσελκύουμε νέες επιχειρήσεις παραχωρώντας οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!