25.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 19:20

Μ.Ταννούσης: Ο Invest Cyprus έχει όραμα για την Κύπρο του αύριο

Στο όραμα να καταστεί η Κύπρος μία από τις καλύτερες χώρες για ζωή, εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης σε ενημέρωση για θέματα επενδύσεων την Τετάρτη.

Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης στην Πανεπιστημιούπολη, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Διασποράς, ο κ. Ταννούσης επισήμανε ότι το μακροπρόθεσμο όραμα του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων για το 2035 για να επιτευχθεί, χρειάζεται η Κύπρος να καταστεί ένα παγκόσμιο πρότυπο έθνος, με μία ακμάζουσα και ανθεκτική οικονομία.

Όλες οι πτυχές του οράματος θα υποστηρίζονται από τεχνολογία αιχμής αλλά και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, εξήγησε.

Όπως αναφέρθηκε στη παρουσίαση του οργανισμού, το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου το 2022 ανήλθε σε 5,6% από 6,6% το 2021 και -4,4% το 2020 έτος της πανδημίας του Covid – 19.

Αντίστοιχα στην ευρωζώνη το πραγματικό ΑΕΠ κατά τη περσινή χρονιά μειώθηκε στο 3,5% από 5,4% το 2021 και -6,1% το 2020.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πραγματικό ΑΕΠ το 2022 ήταν 3,7%, το 2021 5,6% και το 2020 -5,6%.

Σύμφωνα με τον Invest Cyprus, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη Κύπρο τη περίοδο 2021 – 2022 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 150%.

Με βάση τον δείκτη Greenfield FDI Performance Index του 2021, η Κύπρος βρέθηκε στην 18η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ανεβαίνοντας κατά 50 θέσεις στην κατάταξη.

Πρόσθετα στο δείκτη Post – Covid FDI Recovery, η Κύπρος βρέθηκε στη 3η θέση και στη δεκάδα των κορυφαίων χωρών παγκόσμια για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τρεις πυλώνες προτεραιοτήτων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν ακόμη τρεις πυλώνες προτεραιοτήτων από τον οργανισμό.

Ο πρώτος αφορά στο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο που επικεντρώνεται στην τεχνολογία, ο οποίος περιλαμβάνει έξι πτυχές για την εθνική στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών και ταλέντων.

Ειδικότερα, προβλέπεται προσωρινή εργασία και άδεια διαμονής για τους «υψηλά ταλαντούχους υπαλλήλους» με τουλάχιστον €2,500 ακάθαρτες απολαβές το μήνα.

Ακόμη, περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση στην αγορά εργασίας για το/τη σύζυγο και τη δυνατότητα υποστήριξης προσωπικού σε περίπτωση μεταφοράς με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Προβλέπεται ακόμη εξαίρεση από φορολογικές υποχρεώσεις κατά 50% για νέους μη εγκατεστημένους υπαλλήλους και με απολαβές €55 χιλ. και άνω για περίοδο 17 χρόνων, καθώς και το δικαίωμα υποβολής αίτησης πολιτογράφησης έπειτα από 5 χρόνια αντί 7, για διαμονή και εργασία στη Κύπρο.

Προβλέπεται επίσης η παροχή digital nomad βίζας για κατοίκους τρίτων χωρών για περίοδο μέχρι και τρία έτη.

Στα επιχειρήματα προσέλκυσης συμπεριλαμβάνεται ακόμη το φορολογικό σύστημα για εταιρείες και απολαβές, όπως το ποσοστό εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 12,5%, μηδενική φορολόγηση κερδών από διάθεση τίτλων ή υπεραξίας υπό προϋποθέσεις και καμία παρακράτηση φόρου.

Πρόσθετα, το Notional Interest Deduction (NID) για επενδύσεις σε νέο μετοχικό κεφάλαιο σύμφωνα με τον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφές εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 2,5%, ενώ σε σχέση με το πραγματικό φορολογικό συντελεστή το ποσοστό ανέρχεται σε 2,5% για εισόδημα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα ακόμη με τον Invest Cyprus, το κόστος ζωής στη Λευκωσία παρατηρείται χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε 55,7 με βάση τις τιμές για το 2023.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στις άμεσες επενδύσεις σε στρατηγικά πρότζεκτ σε τομείς όπως η φιλοξενία και ο τουρισμός, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η διαμονή φοιτητών, η υγεία, αποκατάσταση και ο τουρισμός υγείας, επιχειρηματικά πάρκα και χώροι γραφείου, η εταιρική στέγαση και η ανανεώσιμη ενέργεια.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά στη δικαιοδοσία για διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επενδυτικά κεφάλαια δικαιοδοσίας και προβλέπει διαφάνεια και προστασία των επενδυτών, φορολογικά ωφελήματα για επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας και ευέλικτες υποδομές UCITS και AIFs.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα για διαβατήριο σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ διαθέτει πλήρως εναρμονισμένη και σύγχρονη νομοθεσία.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Κύπρος το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε €10,7 δισ. συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση (AuMs), 14% ετήσια αύξηση σε αδειοδοτημένες εταιρείες και 307% αύξηση στο συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση από το 2016 μέχρι το 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, γνωστή από το ρόλο της “Μαντάμ Σουσού” (φωτό, βίντεο)

Με ανάρτησή του στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε πως πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Χριστίνα από το «Ντόλτσε Βίτα», η «Μαντάμ Σουσού»,...

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού

Σε κινητοποίηση τέθηκαν τα ξημερώματα μέλη της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας από φωτιά που έθεσαν νεαροί σε ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!