23.5 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Μάιος 2024 | 12:33

Μάρκου: Τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις ζητά ο ΣΕΛΚ από την Πολιτεία

Τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, τις θεσμικές αλλαγές και τις εκσυγχρονιστικές αναπροσαρμογές, ζητά ο ΣΕΛΚ από την Πολιτεία.

Μιλώντας στην 62η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ), ο Πρόεδρος του κ. Πιερής Μάρκου τόνισε ότι η Κύπρος σήμερα οφείλει να επιδείξει παρρησία κι’ όχι ανοχή στις στρεβλώσεις, αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο για όλους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μάρκου είπε ότι το κόστος ενέργειας, η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, το κόστος του  χρήματος με τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, το κόστος και οι μορφές απασχόλησης και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Οι παράγοντες αυτοί, επισήμανε, επενεργούν αρνητικά στην πορεία της οικονομίας, δημιουργώντας τάσεις επιβράδυνσης στην ανάπτυξη.

Σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας ανάφερε ότι ο ΣΕΛΚ παρά τα προβλήματα διαβλέπει ότι έχουμε τα φόντα να πάμε καλύτερα απ’ ότι δείχνουν οι προβλέψεις για το 2023.

Στα πλαίσια αυτά, ανέδειξε τις προοπτικές των νέων τομέων, όπως είναι η ενέργεια, η έρευνα, η καινοτομία, η τεχνολογία, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, η αειφορία κ.α.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Για το θέμα των κυρώσεων, ο κ. Μάρκου ξεκαθάρισε ότι ο ΣΕΛΚ σε καμία περίπτωση θα αποδεχθεί μέλη και αδειοδοτημένες οντότητες να διασύρουν τη φήμη του επαγγέλματος και την εικόνα της χώρας μας.

Και συμπλήρωσε:

  • Ο ΣΕΛΚ, ως αρμόδια αρχή, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή προσεκτικά τις εξελίξεις, προβαίνοντας σε πλειάδα δράσεων και ενεργειών τόσο για ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών μας, όσο και για ενίσχυση του εποπτικού μας ρόλου. Με νηφαλιότητα και μεθοδικότητα, ασκούμε το ρόλο που μας εμπιστεύτηκε η Πολιτεία, έχοντας τακτικές επαφές με διάφορα κλιμάκια εντός και εκτός Κύπρου, βρισκόμενοι σε επαφή με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας. Έχουμε δημόσια εκφράσει την υποστήριξη μας στη θέσπιση μηχανισμών σε επίπεδο Κράτους για τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό έλεγχο των κυρώσεων και όχι μόνο, μέσα από ένα πλαίσιο που θα ενισχύει τον συντονισμό, τη συνεργασία, την καθοδήγηση, τη νομική σαφήνεια, καθώς και δίωξη όλων όσοι παρανομούν.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μάρκου στην ανάγκη για φορολογικό μετασχηματισμό. Όπως είπε, ζητούμε αυτό τον μετασχηματισμό (όχι απλά μεταρρύθμιση), γιατί, κατά την άποψη μας, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι την μετάβαση και την μετεξέλιξη του υφιστάμενου συστήματος, σε ένα άλλο, σύγχρονο, πιο σχετικό και συνδεδεμένο με το σημερινό φορολογικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ένα νέο σύστημα που θα διαλαμβάνει πέραν των προφανών (όπως συντελεστές, φορολογική βάση και κίνητρα), αλλά και το λειτουργικό, το μηχανογραφικό, το διοικητικό και θεσμικό πλαίσιο.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι όπως, ο Φορολογικός Μετασχηματισμός αποτελέσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη δημοσιονομική, επενδυτική, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική του Κράτους. Να αποτελέσει, είπε, το επικάλυμμα της εθνικής μακροχρόνιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, όπως αυτή εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, γνωστό ως “Όραμα 2035”.

Αφού διατύπωσε την απορία γιατί ανατέθηκε σχετική μελέτη σε ακαδημαϊκό ίδρυμα, χωρίς να ζητηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρογνωμοσύνη του ΣΕΛΚ, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΕΛΚ για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.         

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ     

Επίσης, ο κ Μάρκου εστίασε στην ανάγκη για γρηγορότερα βήματα όσον αφορά το ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως είπε το Κράτος έχει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία , ξεπερασμένες υποδομές και δαιδαλώδεις διαδικασίες, την αργοπορία στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την ταλαιπωρία επενδυτών και επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στα ίδια πλαίσια, ζήτησε την εφαρμογή και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, όπως της δικαιοσύνης και της δημόσια υπηρεσίας. Ο κ. Μάρκου αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις, είπε ότι βασικό μέλημα μας θα πρέπει να αποτελεί η προσεκτική και ποιοτική επιλογή των επενδυτών και επιχειρήσεων που προσελκύουμε και φιλοξενούμε στην Κύπρο, η απλοποίηση των διαδικασιών και  θέσπιση ανταγωνιστικών και διαφανών πλαισίων λειτουργίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Στην προσπάθεια αυτή, τόνισε θα βοηθήσει ο θεσμός της Οικονομικής Διπλωματίας και επανέλαβε την πρόταση του ΣΕΛΚ, για σύσταση ενός συμβουλευτικού οργάνου αποτελούμενο από κρατικούς φορείς και φορείς του ιδιωτικού τομέα που είναι σχετικοί για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της, τη βελτίωση/ αναστροφή της εικόνα της Κύπρου στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή και ενδυνάμωση  της ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο κύρους.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Για το θέμα της διαφθοράς και διαφάνειας, είπε ότι “για μας στον ΣΕΛΚ είναι κεφαλαιώδης η άμεση εφαρμογή καλών πρακτικών διακυβέρνησης, μαζί με την κατάλληλη και αποτελεσματική εφαρμογή των προνοιών του περί Γενικών Αρχών Διοικητικού Δικαίου Νόμου. Η θέσπιση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς είναι μια θετική αφετηρία, η οποία, όμως, έχει πολλά να κάνει και στη συνέχεια. Κυρίαρχο μέλημα θα πρέπει να είναι οι αρχές της αξιοκρατίας και της νομιμότητας, ενώ σημαντικό εργαλείο αποτελεί και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΛΚ

Ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε και στη δράση του ΣΕΛΚ, λέγοντας ότι, «κρίνοντας σήμερα τα όσα έγιναν τη χρονιά που πέρασε, εν μέσω της πανδημίας και της διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, πιστεύω ότι, υπό τις περιστάσεις, καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του ΣΕΛΚ.  Τα μέλη μας πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση αλλά και υπερηφάνεια απ’ όσα επιτεύχθηκαν σε μια όντως πολύ δύσκολη συγκυρία», είπε.

Τελειώνοντας κατέληξε με το εξής:

  • «Η νέα εποχή είναι εδώ και ως Κύπρος θα πρέπει να είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας. Και αυτό, είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσής μας: όλοι μαζί για μια καλύτερη Κύπρο…»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟI

Χαιρετισμό στη γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ απεύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

‘Ενας 76χρονος Ολλανδός έκτισε κάστρο 26 μέτρων στον κήπο του σπιτιού του

Ο Λόρδος Γρηγόριος είναι ένας 76χρονος Ολλανδός που έχτισε μόνος του ένα πενταόροφο κάστρο ρωμαϊκού τύπου στον κήπο του σπιτιού του γεμάτο με ιππότες...

Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας «αδειάζει» τη Σιλιάνοφσκα

Σωρεία αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει κατά την...

Ενημερώνει Γκουτέρες για τις επαφές της για Κυπριακό η Ολγκίν

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό,...

Τουρκικός Τύπος για επίσκεψη Μητσοτάκη: «Κλαδί ελιάς από τον Ερντογάν στην Ελλάδα»

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα είναι μεταξύ των πρώτων ειδήσεων σήμερα, στον Τουρκικό Τύπο: «Κλαδί ελιάς από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ...

Ενεργειακά projects στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν τη χρησιμότητα δημιουργίας μόνιμης ελληνοτουρκικής επιτροπής για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Τα πεδία ενεργειακής...

Γιατί ο Πούτιν «καρατόμησε» τον Σοϊγκού και έβαλε οικονομολόγο στο υπ. Άμυνας

Ο Σεργκέι Σοϊγκού ήταν κάποτε ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Για πάνω από 20 χρόνια άλλωστε διαχειριζόταν πάσης φύσεως έκτακτες καταστάσεις της Ρωσίας. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!