14 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 17:25

ΚΕΒΕ: Σημείο αναφοράς για την οικονομία η συνέλευση – Χαιρετισμός Αναστασιάδη

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή 95η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Η φετινή Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ θα έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπληρώνονται 95 χρόνια ζωής του Επιμελητηρίου στην Κύπρο.

Στη Συνέλευση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για ενίσχυση της οικονομίας.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Όθωνας Θεοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει τις θέσεις και προτάσεις του Επιμελητηρίου για ενίσχυση της οικονομίας και του “επιχειρείν”.

Στο χαιρετισμό του στην ετήσια έκθεση του ΚΕΒΕ, που κυκλοφόρησε στα μέλη του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρει ότι φέτος το ΚΕΒΕ συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής και πλούσιας δράσης.

Είμαι σίγουρος, προσθέτει, ότι είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία και το έργο που επιτελεί το ΚΕΒΕ στον τόπο. Όλοι αναφέρει, αισθανόμαστε τιμή που είμαστε μέλη της μεγάλης και δυναμικής Επιμελητηριακής οικογένειας της Κύπρου.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι σήμερα, το Επιμελητήριο μας είναι ένας σύγχρονος, ευέλικτος και αξιόπιστος Οργανισμός που με τη δράση του συμβάλλει στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.

Έχοντας τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, τα πλέον καταρτισμένα στελέχη, και τις πλέον σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, το ΚΕΒΕ είναι σε θέση να παρεμβαίνει ουσιαστικά και καθοριστικά στα οικονομικά δρώμενα και να διαμορφώνει πολιτικές και στρατηγικές για την οικονομία. Με τη συνέπεια, την υπευθυνότητα και τη σταθερότητα στις θέσεις του, συμβουλεύει εποικοδομητικά την κυβέρνηση και τη Βουλή, συμμετέχει ενεργά στα εργασιακά δρώμενα, προβάλλει την οικονομία μας στο εξωτερικό και αναπτύσσει διεθνείς σχέσεις επωφελείς για τον τόπο.

Αναφερόμενος στην οικονομία, τονίζει ότι βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη και δύσκολη συγκυρία. Το ΚΕΒΕ τονίζει, αισθάνεται έντονα την ευθύνη που έχει απέναντι στην οικονομία και στις επιχειρήσεις-μέλη του. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε έχει εξωγενή αίτια και συγκεκριμένα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παρενέργειές του. Όμως, δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να βρούμε τους τρόπους για να διαχειριστούμε αυτή την κρίση. Ήδη η χώρα μας «τρέχει» με πληθωρισμό της τάξης του 8%, ένα ποσοστό αρκετά υψηλό για τα κυπριακά δεδομένα. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βιώνουν καθημερινά την ακρίβεια που δημιουργούν οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Και συμπλήρωσε:

  • Η Κυβέρνηση για να συμβάλει στην προστασία των εισοδημάτων των πολιτών έχει εξαγγείλει μέτρα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά αφορούν την επιχορήγηση του ηλεκτρισμού, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και αρκετά άλλα. Εμείς διαπιστώνουμε ότι τα μέτρα αυτά, αν και είναι προς την ορθή κατεύθυνση, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Και δεν αποδίδουν, διότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν βοηθούν.

Ο κ. Αγκαστινιώτης στη συνέχεια αν και αναγνωρίζει τη λογική για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων ως μέτρου για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, διατυπώνει επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτού του μέτρου στην πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αφού χαιρετίζει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνει το 2022, η οικονομία, επισημαίνει ότι “χρειάζεται προσοχή για τη συνέχεια και σίγουρα θα πρέπει να επιλύσουμε τα υπόλοιπα διαρθρωτικά προβλήματα μας”.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, προβληματιζόμαστε για την καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή η κωλυσιεργία ενδέχεται να μας στοιχίσει διπλά: Πρώτο θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερο θα καθυστερήσουμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας και των υποδομών της.

Κοντά σ’ αυτά, συνεχίζει, είναι τα καθημερινά προβλήματα της οικονομίας τα οποία αφορούν την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους κλάδους, το μεταναστευτικό, τη γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, τα αργά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, την απουσία νέων κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων υποδομής και άλλα.

Ακόμα, προσθέτει, το ΚΕΒΕ ανησυχεί από τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος για τα εργασιακά θέματα. Οι νέες απαιτήσεις των Συντεχνιών για τον κατώτατο μισθό και την ΑΤΑ, υπογραμμίζει, υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές των επιχειρήσεων. Και ξεκαθαρίζει ότι το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στην πρόσφατη συμφωνία για τον κατώτατο μισθό, ενώ για την ΑΤΑ η θέση μας είναι ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο, πιο σωστό και ορθολογιστικό μηχανισμό. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρόσθεσε, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιχειρήσεις σήμερα δεν έχουν τις δυνατότητες να αντέξουν νέα βάρη.

Τέλος, αναφέρεται στα ενεργειακά θέματα επισημαίνοντας ότι με όσα συμβαίνουν διεθνώς με την ενέργεια πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα που πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την Κύπρο. Η αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων, η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, η κάλυψη της εσωτερικής αγοράς, οι αγωγοί μεταφοράς, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, κατέληξε.

Στην Ετήσια Έκθεση του ΚΕΒΕ που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, παρατίθενται αναλυτικά οι ενέργειες και οι δράσεις του Επιμελητηρίου την περίοδο 2021 – 2022 σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν Υπουργοί, Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές, ξένοι Πρέσβεις, Δήμαρχοι, Ανώτατοι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και επιχειρηματίες μέλη του ΚΕΒΕ.

Σημειώνεται ότι πριν το τελετουργικό μέρος της συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί η “κλειστή” συνέλευση που είναι μόνο για τα μέλη του ΚΕΒΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!