28.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 11:36

Επενδυτικά Ταμεία: Η ανάπτυξη στην Κύπρο πιο πάνω από την αντίστοιχη σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Την εδραίωση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου στον τομέα των επενδυτικών ταμείων ανέδειξε το ενημερωτικό συνέδριο με τίτλο «Η μετά πανδημία εποχή για τα κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία», το οποίο διοργάνωσε ο CIFA σε συνεργασία με τον Invest Cyprus.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του CIFA, μιλώντας στο συνέδριο, ο Ανώτερος Οικονομολόγος του EFAMA (European Fund and Asset Management Association), Τόμας Τίλι παρουσίασε ιδιαίτερα θετικά στοιχεία σε σχέση με την Κύπρο, όπως το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά τον αντίστοιχο, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, κατέδειξε πως η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα διασυνοριακό κόμβο Επενδυτικών Ταμείων. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2020, το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων, αφορούσαν διασυνοριακές επενδύσεις.

Η συγκεκριμένη τάση, καταδεικνύει πως η Κύπρος εξελίσσεται στο νέο ευρωπαϊκό προορισμό για διεθνή Επενδυτικά Ταμεία, αφού υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν μόνο η Ιρλανδία (92%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Μάλτα (76%), δηλαδή, προορισμοί οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε Επενδυτικά Ταμεία εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, στο συνέδριο ειδικοί στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο και ανέλυσαν την πορεία του τομέα στη μετά-πανδημία εποχή.

Ο πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, ανέλυσε την ανοδική πορεία του τομέα την τελευταία πενταετία, κατά την οποία τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των Επενδυτικών Ταμείων πολλαπλασιάστηκαν και πλέον ξεπερνούν τα 8.5 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει τόσο ο αριθμός των Επενδυτικών Ταμείων όσο και των Διαχειριστών.

Από την πλευρά του, ο CEO του Invest Cyprus και αντιπρόεδρος του CIFA, Γιώργος Καμπανέλλας, εξήγησε πως τα Επενδυτικά Ταμεία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο, και το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής είναι έντονο και πραγματικό.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, προστίθεται, η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Εποπτικής Αρχής, Γιώργου Θεοχαρίδη, ο οποίος ανέλυσε τις δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την εποπτεία του τομέα, καθώς και τις επερχόμενες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές.

Ο Γιώργος Καρατζιάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIFA, παρουσίασε τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά των Επενδυτικών Ταμείων που μπορούν να δημιουργηθούν και να αδειοδοτηθούν στην Κύπρο και τα αντίστοιχα δεδομένα για τους διαχειριστές Επενδυτικών Ταμείων. Το μέλος του CIFA, Μαργαρίτα Λιασή, ανέλυσε όλες τις φορολογικές πρόνοιες που αφορούν τα κυπριακά Επενδυτικά Ταμεία, τους επενδυτές και τους διαχειριστές. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του CIFA, Πανίκος Τέκλος, εξήγησε γιατί η Κύπρος αποτελεί ένα ανερχόμενο ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και παροχής σχετικών υπηρεσιών.

Του συνεδρίου προήδρευσε ο Μάριος Τανούσης, αναπληρωτής CEO του Invest Cyprus και αντιπρόσωπος της Κύπρου στον EFAMA, του οποίου ο CIFA είναι μέλος.

Ο CIFA, σε συνεργασία με τον Invest Cyprus, προγραμματίζει μία σειρά από δωρεάν διαδικτυακά ενημερωτικά Συνέδρια τους επόμενους μήνες με στόχο να επιμορφώνει και να ενημερώνει τα μέλη του και το κοινό σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αναπτυσσόμενο τομέα των Επενδυτικών Ταμείων και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θρήνος στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία: Βρέθηκε νεκρός υπαξιωματικός μέσα στη μονάδα

Νεκρός μέσα στη μονάδα βρέθηκε σήμερα ο επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Β.Α, ετών 45, ο οποίος υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση...

Αύξηση του Πασχαλινού επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Αύξηση του πασχαλινού επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου...

LIVE: Άρχισε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις οκτώ και τριάντα το πρωί, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου.Υποβάλονται σήμερα από...

Fed: Η μεγάλη ανατροπή – Δεν αποκλείει ακόμη και αύξηση επιτοκίου η Wall Street

Μπορεί ο κόσμος των αγορών να κινούνταν τους τελευταίους σε ρυθμούς επικείμενης μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα – σηματωρό, τη Federal Reserve, αλλά τις τελευταίες...

Η γρίπη των πτηνών εκτοξεύει τις τιμές των αυγών

Οι φόβοι για τη γρίπη των πτηνών ανεβάζουν και πάλι τις τιμές των αυγών. Αφού υποχώρησαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, η πρόσφατη επανεμφάνιση της γρίπης των...

Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται η 11η αγωνιστική του β΄ Ομίλου του Πρωταθλήματος

Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 11η αγωνιστική της β΄ φάσης του β΄ Ομίλου του Πρωταθλήματος Cyta. Συγκεκριμένα, στις 18:00 η Καρμιώτισσα φιλοξενεί τον Οθέλλο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!