28.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 18:45

Διαγωνισμός για αξιοποίηση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης στη Λευκωσία

Το Υπουργείο Οικονομικών διενεργεί διαγωνισμό για Παροχή Υπηρεσιών για την ετοιμασία Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) για τον ευρύτερο χώρο της Κρατικής Έκθεσης. Εκτιμώμενη Αξία σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000) ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η Σύμβαση συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους κατά 100% Η μορφή για τη σύναψη σύμβασης θα  είναι τύπου ανοικτός διαγωνισμός και θα επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Συγκεκριμένα το αντικείμενο της Σύμβασης αποτελεί Παροχή Υπηρεσιών για την ετοιμασία Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) για τον ευρύτερο χώρο της Κρατικής Έκθεσης , διαφυλάσσοντας την ευρύτερη περιοχή, ώστε από τη μια να εξασφαλίζεται το μέγιστο οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία και από την άλλη οι χρήσεις που θα προταθούν να είναι συμβατές με τα δεδομένα του χώρου. H εν λόγω μελέτη θα διενεργηθεί στη βάση κατευθυντήριων γραμμών της Μελέτης Βιωσιμότητας που θα εκπονείται παράλληλα, με σκοπό την επιλογή του βέλτιστου μοντέλου αξιοποίησης του χώρου.

H χωροταξική μελέτη θα περιλαμβάνει:

α) Τοπογραφική αποτύπωση του χώρου.

β) Πολεοδομική-Χωροταξική Μελέτη (Master Plan).

γ) Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων.

δ) Έκθεση Πληροφοριών σύμφωνα με τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον

Υφιστάμενη κατάσταση Κρατικής Έκθεσης

Η ευρύτερη περιοχή της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων αποτελεί ένα σημαντικό κρατικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί παραγωγικά και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη Λευκωσία. Ο χώρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων (ΑΚΕ) αποτελείται από 2 τεμάχια, το εμβαδόν των οποίων ανέρχεται σε 202,586 τ.μ. και 48,000 τ.μ. αντίστοιχα. Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στο τεμάχιο των 48,000 τ.μ. ενώ οι αποθηκευτικοί /λειτουργικοί χώροι βρίσκονται και στα  δυο τεμάχια. Μέσα στο χώρο των 202,586 τ.μ. υπάρχουν επίσης χώροι στάθμευσης, το πρώην ΤΙΒΟΛΙ (Λούνα Παρκ) και το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). Στις 27/6/2019 εκδόθηκε ένας τίτλος ιδιοκτησίας και για τα δύο τεμάχια (250,586 τμ), με ιδιοκτήτη το κράτος.

Το σύνολο των διαθέσιμων χώρων ανέρχεται σε 28,785 τ.μ. Γύρω στα 7,000 τ.μ. ενοικιάζονται ως αποθηκευτικοί χώροι/σχολές, κλπ. και γύρω στα 18,000 τ.μ. για εκθέσεις και εκδηλώσεις. Οι υπόλοιποι χώροι στεγάζουν το γραφείο της ΑΚΕ, αποθήκες κλπ, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι διαθέσιμοι χώροι. Σύμφωνα με την ανάλυση των εσόδων, γύρω στο 47% προέρχεται από εκθέσεις, 14% από εκδηλώσεις, 37% από τους αποθηκευτικούς χώρους (15% από τα 6μηναία συμβόλαια και 22 % από τα τετραετή συμβόλαια) και 2% από τους υποσταθμούς.

Υφιστάμενη χρήση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης:

1. Υφιστάμενες μισθώσεις

Συνολικά υπάρχουν 17 συμβόλαια για αποθηκευτικούς χώρους εκ των οποίων τα 4 είναι εξαμηνιαία, τα 2 διετή και τα 11 τετραετή. Πιο συγκεκριμένα: 4 εξαμηνιαία συμβόλαια αποθηκών (2,035 τμ) τα οποία αφορούν εμπορικές εταιρείες και το Δημαρχείο Έγκωμης. Τα συμβόλαια δύναται να μην ανανεωθούν με 6μηνη προειδοποίηση.

3 τετραετή συμβόλαια αποθηκών (644 τμ) τα οποία περιλαμβάνουν χώρους για επαγγελματική χρήση (taekwondo club, αίθουσα αναρρίχησης, Mum & Baby Centre) ενώ τα υπόλοιπα 8, αφορούν συμβόλαια αποθηκών.

2 διετή συμβόλαια Κρατικών Υπηρεσιών (Επίτροπος Εθελοντισμού/Κρατικό Αρχείο).

Επιπρόσθετα υπάρχουν:

2 συμβόλαια σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας (GSM STATIONS) σε οροφές κτηρίου τα οποία ανανεώνονται σε ετήσια βάση και δύναται να μην ανανεωθούν με 6μηνη προειδοποίηση.

1 συμβόλαιο Υποσταθμού της ΑΗΚ (44 τ.μ.) το οποίο αποτελεί παλαιό συμβόλαιο με την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων (ΑΚΕ) και λήγει το 2044. Το τεμάχιο είναι εγγεγραμμένο στην ΑΗΚ μέσω του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

2. Εκθεσιακοί χώροι

Διοργανώνονται 7 – 10 εκθέσεις το χρόνο.

Η συνήθης χρονική διάρκεια λειτουργίας μιας έκθεσης είναι 3 μέρες.

Οι εκθέσεις είναι συνήθως ετήσιες. Κάποιες έχουν γίνει θεσμός π.χ. η Εκπαιδευτική, το Ιδανικό Σπίτι, Save Energy, Γαστρονομία.

3. Εκδηλώσεις

Διοργανώνονται γύρω στις 20 εκδηλώσεις που αφορούν σε εξετάσεις (10 – 15 κάθε χρόνο), μουσικές εκδηλώσεις (2 – 3 κάθε χρόνο) και συνέδρια (1- 2 κάθε χρόνο).

Με βάση τη γενική εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ημερομηνίας 1/1/2018, η αξία του μεγαλύτερου τεμαχίου 6651 (202,586 τ.μ.) ανέρχεται σε €56.2 εκ και του μικρότερου τεμαχίου 6652 σε €25.5 εκ, σύνολο δηλαδή €81.7 εκ. Η απόδοση της επένδυσης είναι 0,2%. Ο χώρος χρήζει ανακαίνισης/βελτίωσης, τόσον όσον αφορά στα κτήρια όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Οι αίθουσες δεν είναι σύγχρονων προδιαγραφών και παρουσιάζουν σοβαρά δομικά προβλήματα όπως παλαιές πλάκες επένδυσης με αμίαντο, φθορά των εγκαταστάσεων, ενώ γενικά η περιοχή παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης.

Πιθανά σενάρια αξιοποίησης του χώρου

Η επιλογή σεναρίου θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας.

Σενάριο Α: Δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας

Σενάριο Β: Δημιουργία Επιχειρηματικής Ζώνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!