20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:56

Αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική μεταρρύθμιση-Μπαίνει σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Αρχίζει σύντομα η δημόσια διαβούλευση για προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, μπαίνει σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός της Οικονομικής Διπλωματίας και η Κύπρος θα συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Ξένων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα του Συνεδρίου «Επαγγελματικές Υπηρεσίες κα Επενδύσεις», που οργάνωσε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way στη Λευκωσία.

Στο Συνέδριο, που ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τονίστηκε η ανησυχία των επαγγελματιών του τομέα για τις επιπτώσεις στην οικονομία μας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας κατά εταιρειών και προσώπων της Κύπρου, αλλά υπογραμμίστηκε η αποφασιστικότητα  όλων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αλλάξει η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην Α΄ Ενότητα του Συνεδρίου, που επικεντρώθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, οι ομιλητές κα Νάγια Συμεωνίδου Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών, κ. Πιερής Μάρκου Πρόεδρος ΣΕΛΚ, Φίλιππος Ραπτόπουλος ΕΥ  Cyprus Advisory Services Ltd και Κάτια Παπανικολάου Γραμματέας Φορολογικής Επιτροπής Συμμόρφωσης ΣΕΛΚ, ανάφεραν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μάλιστα, η κα Συμεωνίδιου ανάφερε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα, εξαγγελία που χαιρετίστηκε από τους υπόλοιπους ομιλητές.

Στη Β΄ Ενότητα που ασχολήθηκε με τις δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Ξένων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χρ. Αγκαστινιώτης ξεκαθάρισε ότι παρά τα σημερινά προβλήματα και δυσκολίες, η Κύπρος μπορεί να πετύχει το διαχρονικό στόχο για να καταστεί περιφερειακό κέντρο. Επίσης, είπε ότι τι ΚΕΒΕ είναι έτοιμο να στηρίξει αυτό το θεσμό, για τον οποίο πρωτοστάτησε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Ευγένιος Ευγενίου παρουσίασε την πλούσια δράση του Οργανισμού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και είπε ότι μέσα στο υπόλοιπο του 2023 θα οργανωθούν σειρά από επισκέψεις σε ξένες χώρες (ΗΠΑ, Σκανδιναβικές, Ελλάδα) για ενημέρωση των επενδυτών για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις δράσεις του Χρηματιστηρίου για προσέλκυση επενδύσεων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ.

Στη Γ΄ Ενότητα που αφορούσε το θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας, η κα Στέφανη Παναγή από τον Invest Cyprus ανάφερε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο θεσμό στη προσπάθεια για προβολή της οικονομίας μας στο εξωτερικό, ενώ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ κ. Κώστας Χριστοφίδης ζήτησε την άμεση εφαρμογή του θεσμού για τόνωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Η ΟΕΒ, πρόσθεσε, είναι στη διάθεση του κράτους να συμβάλει στην εφαρμογή του θεσμού.

Στη Δ’ Ενότητα που εστίασε στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου ανακοίνωσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τη ίδρυση νέων δικαστηρίων και την προώθηση τομών για εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος.Από την πλευρά της, το Μέλος του ΔΣ και Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κα Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου κατέθεσε προτάσεις για εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων, για τερματισμό στις καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων και γενικά για καλύτερη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Στην Ε’ Ενότητα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΚ κ. Νίκος Χειμαρίδης παρουσίασε τα σημερινά δεδομένα του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις κυρώσεις και άλλες αποφάσεις.

Εισαγωγικές ομιλίες στο Συνέδριο έκαναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας FMW Financial Media Way κ.Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ κ. Κυριάκος Ιορδάνου και το Μέλος του ΔΣ και Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κα Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος λογιστές, ελεγκτές, δικηγόροι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!