Αρχίζει σύντομα η δημόσια διαβούλευση για προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, μπαίνει σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός της Οικονομικής Διπλωματίας και η Κύπρος θα συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Ξένων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων.
Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα του Συνεδρίου «Επαγγελματικές Υπηρεσίες κα Επενδύσεις», που οργάνωσε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way στη Λευκωσία.
Στο Συνέδριο, που ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΛΚ και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τονίστηκε η ανησυχία των επαγγελματιών του τομέα για τις επιπτώσεις στην οικονομία μας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και Βρετανίας κατά εταιρειών και προσώπων της Κύπρου, αλλά υπογραμμίστηκε η αποφασιστικότητα όλων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αλλάξει η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό για τη χώρα μας.
Ειδικότερα, στην Α΄ Ενότητα του Συνεδρίου, που επικεντρώθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, οι ομιλητές κα Νάγια Συμεωνίδου Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών, κ. Πιερής Μάρκου Πρόεδρος ΣΕΛΚ, Φίλιππος Ραπτόπουλος ΕΥ Cyprus Advisory Services Ltd και Κάτια Παπανικολάου Γραμματέας Φορολογικής Επιτροπής Συμμόρφωσης ΣΕΛΚ, ανάφεραν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μάλιστα, η κα Συμεωνίδιου ανάφερε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα, εξαγγελία που χαιρετίστηκε από τους υπόλοιπους ομιλητές.
Στη Β΄ Ενότητα που ασχολήθηκε με τις δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί Περιφερειακό Κέντρο Ξένων Επιχειρήσεων και Επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χρ. Αγκαστινιώτης ξεκαθάρισε ότι παρά τα σημερινά προβλήματα και δυσκολίες, η Κύπρος μπορεί να πετύχει το διαχρονικό στόχο για να καταστεί περιφερειακό κέντρο. Επίσης, είπε ότι τι ΚΕΒΕ είναι έτοιμο να στηρίξει αυτό το θεσμό, για τον οποίο πρωτοστάτησε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Ευγένιος Ευγενίου παρουσίασε την πλούσια δράση του Οργανισμού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και είπε ότι μέσα στο υπόλοιπο του 2023 θα οργανωθούν σειρά από επισκέψεις σε ξένες χώρες (ΗΠΑ, Σκανδιναβικές, Ελλάδα) για ενημέρωση των επενδυτών για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΧΑΚ κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις δράσεις του Χρηματιστηρίου για προσέλκυση επενδύσεων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ.
Στη Γ΄ Ενότητα που αφορούσε το θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας, η κα Στέφανη Παναγή από τον Invest Cyprus ανάφερε ότι πρόκειται για ένα χρήσιμο θεσμό στη προσπάθεια για προβολή της οικονομίας μας στο εξωτερικό, ενώ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ κ. Κώστας Χριστοφίδης ζήτησε την άμεση εφαρμογή του θεσμού για τόνωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Η ΟΕΒ, πρόσθεσε, είναι στη διάθεση του κράτους να συμβάλει στην εφαρμογή του θεσμού.
Στη Δ’ Ενότητα που εστίασε στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου ανακοίνωσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τη ίδρυση νέων δικαστηρίων και την προώθηση τομών για εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος.Από την πλευρά της, το Μέλος του ΔΣ και Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κα Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου κατέθεσε προτάσεις για εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων, για τερματισμό στις καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων και γενικά για καλύτερη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.
Στην Ε’ Ενότητα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΚ κ. Νίκος Χειμαρίδης παρουσίασε τα σημερινά δεδομένα του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις κυρώσεις και άλλες αποφάσεις.
Εισαγωγικές ομιλίες στο Συνέδριο έκαναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας FMW Financial Media Way κ.Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ κ. Κυριάκος Ιορδάνου και το Μέλος του ΔΣ και Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κα Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος λογιστές, ελεγκτές, δικηγόροι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και άλλοι ενδιαφερόμενοι.