19.9 C
Nicosia
Τετάρτη 2 Οκτώβριος 2024 | 4:31

ΣΥΝΕΔΡΙΟ FMW: Ποια τα νέα δεδομένα και οι προκλήσεις για επενδύσεις στην Κύπρο

Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές υπηρεσίες στην Κύπρο, στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον και μετά την επιβολή κυρώσεων κατά Κυπρίων επαγγελματιών από ΗΠΑ και Αμερική, τέθηκαν επί τάπητος στο συνέδριο «Επαγγελματικές υπηρεσίες και επενδύσεις», που διοργάνωσε η εταιρεία Financial Media Way.

Στην ομιλία της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, τόνισε την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών, που θα δημιουργήσουν πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα εν μέσω δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Για το, λόγο αυτό, σημείωσε, ξεκίνησε η συζήτηση με όλους τους εταίρους για τη χρήση της διαιτησίας ως ένα επιπρόσθετο μέσο επίσπευσης της επίλυσης διαφορών, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει κανείς στα δικαστήρια. Φαίνεται όπως είπε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος, βασιζόμενοι στη χρήση της αγγλικής γλώσσας που για πρώτη φορά θα εισαχθεί στα κυπριακά δικαστήρια.

Η κα Προκοπίου σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, παραμένει μια εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου αφού, όπως είπε, αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης στηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι άμεση προτεραιότητα έχει δοθεί στο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια, ενώ την ίδια στιγμή προωθείται η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων. Σημείωσε ότι η λύση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2023.

Την ίδια στιγμή, είπε, προωθείται η Ακουστική Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίου, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου το 2025 και με βάση την πληροφόρηση που έχουν, το έργο βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Είπε επίσης ότι θα εφαρμοστούν και οι νέοι κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας, που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, για απλοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται στις αστικές υποθέσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο στηρίζει την αποτελεσματική διοίκηση των Δικαστηρίων, μέσα από μια νέα δομή που θ’ αποτελείται από άτομα που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και τις ειδικότητες γι’ αυτό τον σκοπό.

Παράλληλα ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επεξεργάζεται αυτή την περίοδο νομοσχέδια, με σκοπό την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας, τα οποία ήδη έθεσαν σε διαβούλευση, με στόχο να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή για τη συζήτηση και ψήφισή τους.

Παράλληλα, είπε ότι διαβουλεύονται εκ νέου νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο και προνοεί την αύξηση της κλίμακας δικαιοδοσίας των Επαρχιακών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών, γεγονός που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα. Φαίνεται, όπως είπε, ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με όλους τους εταίρους.

Εντός του επόμενου έτους ολοκλήρωση μελέτης για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Αναφερόμενη στην προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση η Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών Νάγια Συμεωνίδου είπε ότι προκρίνεται σε αυτό το χρονικό σημείο η ανάγκη για περαιτέρω εκσυγχρονισμό αλλά και βελτίωση του φορολογικού πλαισίου της Κύπρου, με στόχο να καταστεί πιο απλοποιημένο, παραμένοντας όμως ταυτόχρονα ανταγωνιστικό και ελκυστικό, προτάσσοντας την κοινωνική συνοχή αλλά και την τεχνολογική ανάπτυξη και τεχνολογία.

Σε αυτά τα πλαίσια, είπε το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί την προώθηση ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης στη βάση εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης μελέτης που να προσεγγίζει ολιστικά το φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου και να αντικατοπτρίζει τις αλλαγέςΜ που προωθούνται στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό σκηνικό, με διαβούλευση με όλους τους φορείς της οικονομίας η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα

Σημείωσε ότι ο κύριος άξονας της προτεινόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης εστιάζεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, στη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά και στη παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας δημοσιονομική ουδετερότητα και διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία. Πρόσθεσε ότι η μελέτη για την ολιστική ουδέτερη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους.

Πρόσθεσε ότι βασική αρχή του ΥΠΟΙΚ αποτελεί ότι το φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ευθυγραμμισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

ΣΕΛΚ και Δικηγορικός Σύλλογος ζητούν συντονισμό δράσεων για αντιμετώπιση των κυρώσεων

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για το μέλλον του τομέα των υπηρεσιών και της προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο. Όπως είπε, μετά τη συμπερίληψη φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο σε λίστες κυρώσεων τρίτων χωρών, ο ορίζοντας, φαίνεται να αλλάζει, να θολώνει και να συννεφιάζει, επηρεάζοντας ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών, αφού καθηλώθηκαν πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και πάγωσαν τραπεζικοί λογαριασμοί και συναλλαγές, τόσο σε όσους έχουν καταχωριστεί στις κυρώσεις όσο και σε άλλες συνδεδεμένες με αυτούς εταιρείες.

Η περίοδος αυτή, είπε, κατέδειξε τη σημασία του τομέα για την κυπριακή οικονομία, ενώ όπως είπε είναι υποχρέωση όλων που ζουν από αυτό τον τομέα να τον περιχαρακώσουν και να τον θωρακίσουν, φροντίζοντας για το θεσμικό, το ρυθμιστικό και το λειτουργικό του περιβάλλον, ενώ έχουν ευθύνη να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και πρακτικές του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας ένα διαφανές, σύγχρονο και αξιόπιστο επιχειρηματικό πλαίσιο.

Μίλησε για επιτακτική αναθεώρησης του οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας και σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας πολιτείας και ιδιωτικού τομέα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, ανέφερε ότι η έκταση των επιπτώσεων από τη συμπερίληψη Κυπρίων επαγγελματιών στις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις, είναι ακόμα αχαρτογράφητη. Ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δημιουργήθηκε αναιτιολόγητη θυματοποίηση των νόμιμων επενδυτών, με ξεκάθαρες νόμιμες δραστηριότητες απλά και μόνο επειδή λάμβαναν διοικητικές υπηρεσίες από συγκεκριμένους παρόχους.  Πρόσθεσε ότι η Έφορος Εταιρειών ξεκίνησε τη διαδικασία των αλλαγών στην εταιρική δομή αυτών των εταιρειών, ωστόσο πέρασε ένας μήνας για την επίλυση ενός προβλήματος που δεν έπρεπε να δημιουργηθεί ευθύς εξαρχής.

Τόνισε την ανάγκη συγχρονισμού και συντονισμού ενεργειών όλων των φορέων της οικονομίας γιατί όπως είπε, πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα.

Παραμένει ο στόχος για μετατροπή της Κύπρου σε επιχειρηματικό κέντρο

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος της μετατροπής της Κύπρου σε κέντρο ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων είναι εφικτός παρά τα σημερινά προβλήματα και δυσκολίες και παρά το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος συνεχίζει να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, να διατηρεί ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, να διαθέτει σύγχρονες υποδομές, να έχει ένα εργατικό δυναμικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και συνεχίζει να προωθεί τη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής.

Πρόσθεσε ότι για να καταφέρουμε να καταστούμε επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο στην περιοχή μας, θα πρέπει να πάρουμε κι’ άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, στη δικαιοσύνη, στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλού. Ακόμα, είπε, «θα πρέπει να αλλάξουμε απαρχαιωμένους θεσμούς που επηρεάζουν το επενδυτικό περιβάλλον και τόπο».

Πρόσθεσε ότι ειδικά σήμερα που η Κύπρος βάλλεται από τις δυτικές κυρώσεις και ταυτόχρονα επηρεάζεται από τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, ο θεσμός της Οικονομικής Διπλωματίας έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο. Ήδη, είπε, το ΚΕΒΕ ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του κράτους, είτε λέγονται Πρεσβείες, είτε Εμπορικά Κέντρα στο εξωτερικό για προβάλουν την Κύπρο και την οικονομία μας στο εξωτερικό.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε ότι η κάθοδος στην Κύπρο ιδιαίτερα επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας είχαν καταλυτικό ρόλο στο να πετύχει η Κύπρος τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ πέρυσι. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος κατετάγη τρίτη παγκόσμια, όσον αφορά την ανάκαμψη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων μετά την πανδημία και το 2022 ανέβηκε 50 θέσεις από τη θέση 68 στη θέση 18 παγκόσμια όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με βάση τον δείκτη FDI Greenfield.

Αναφερόμενος στους τομείς προτεραιότητας του Invest Cyprus είπε ότι ο πρώτος είναι οι εταιρείες εξειδίκευσης και ταλέντου και όπως είπε, η Κύπρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας που εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400 τέτοιες εταιρείες στην Κύπρο που αριθμούν 25.000 εργαζόμενους. Ανέφερε ότι με βάση πρόσφατη μελέτη της ΕΥ η συνεισφορά του τομέα αυτού στο ΑΕΠ της Κύπρου είναι 3 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από 10% του ΑΕΠ της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι η εθνική στρατηγική για το θέμα έφερε αποτελέσματα, ενώ η στόχευση είναι η διεύρυνση σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και βιο-ιατρικής όπου η Κύπρος διαθέτει περισσότερους επιστήμονες

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη προτεραιότητα είναι επενδύσεις σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, ο τουρισμός, η παιδεία και η υγεία.

Τρίτος τομέας, ανέφερε είναι οι ρυθμιζόμενες εταιρείες όπου η Κύπρος έχει πετύχει αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε την ανάγκη να είναι η Κύπρος ιδιαίτερα προσεχτική στο θέμα της ποιότητας παρά στην ποσότητα αυτών των εταιρειών.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, είπε ότι είναι σημαντικό να τύχουν διαχείρισης με τρόπο που να αποτελέσει ευκαιρία για την Κύπρο να βελτιώσει το όνομά της.

Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι εργάζονται βάσει ενός αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα επανατοποθετήσει τον χρηματιστηριακό θεσμό ως σημαντικό άξονα εταιρικής και οικονομικής πολιτικής, με όραμα το ΧΑΚ να μπορέσει να συνεισφέρει περισσότερο στις επενδύσεις και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, είναι επιβεβλημένη η διαρκής και ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου, για το θεσμό του χρηματιστηρίου.

Ανέφερε ακόμα ότι για το 2023, οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες και το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, εν μέσω μίας παρατεταμένης ύφεσης που διαφαίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που χωρίς αμφιβολία, οι προεκτάσεις της επηρεάζουν και την κυπριακή οικονομία.

Σε ομιλία του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ Κώστας Χριστοφίδης ανέφερε ότι η ΟΕΒ αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη σημασία της οικονομικής διπλωματία πραγματοποιεί δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση προς όφελος των κυπριακών επιχειρήσεων. Είπε επίσης ότι εκκρεμούν πολλά που πρέπει να γίνουν όπως η βελτίωση και η απλοποίηση του νομικού πλαισίου, η περαιτέρω επίσπευση της εκδίκασης και απονομής δικαιοσύνης, η βελτίωση της αεροπορικής και ναυτιλιακής συνδεσιμότητας με άλλες χώρες, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων από κρατικές υπηρεσίες, η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, η βελτίωση των υποδομών και άλλα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW Ιωσήφ Ιωσήφ, σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ, ενώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να πετύχει τον στόχο για μετατροπή της σε περιφερειακό κέντρο ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων με όλα αυτά τα σύννεφα γύρω από τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επενδύσεις. Σημείωσε ότι ο θεσμός της οικονομικής διπλωματίας, προβάλλει ως διέξοδος, ενώ είπε ότι παρά την έγκριση του θεσμού από το 2021, δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξέφρασε την άποψη ότι με την προώθηση με συντονισμένο τρόπο αυτού του θεσμού, μπορεί αφενός να προβληθεί η χώρα στο εξωτερικό και να αντιμετωπιστεί η δυσφήμιση λόγων των κυρώσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι ομιλίες στο Συνέδριο θα δημοσιευθούν από αύριο στη στήλη της ιστοσελίδας μας Άρθρα,Αναλύσεις,Συνεντεύξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 – Τα κύρια γεγονότα που ακολούθησαν

Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 16 Αυγούστου 1960 από τη Μεγάλη Βρετανία μέσω των συνθηκών Ζυρίχης -Λονδίνου.  Τις συμφωνίες υπέγραψαν εκ μέρους...

Ισραήλ: Σειρήνες στα κεντρικά της χώρας, ακούστηκε έκρηξη στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο. «Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ...

ΗΠΑ: Στέλνουν επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

Επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτύξει το αμερικανικό Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δηλώσεις  αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας. Η ενίσχυση των...

Μητσοτάκης: Πραγματικότητα το Κτηματολόγιο το 2025

Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής...

Φωτιά στην Κορινθία: Αεροσκάφη από Ιταλία και Κροατία για συνδρομή

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση της φωτιάςστην Κορινθία, προέβη η Γενική Γραμματεία...

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Η καθοδική πορεία των τιμών σε ενέργεια και η μείωση του ρυθμού ανόδου στον κλάδο των υπηρεσιών φαίνεται να συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!