Η εικόνα στις αγορές μετοχών

Οι δείκτες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνταν πτωτικά το μεσημέρι της Δευτέρας, με τις απώλειες πάντως να είναι συγκρατημένες. Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, χημικές βιομηχανίες και όμιλοι καταναλωτικών αγαθών δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ωστόσο οι πετρελαϊκές επιδίδονται σε ράλι, αντισταθμίζοντας έτσι μέρος των απωλειών. Ο κλάδος ενέργειας στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 2,5%, χάρη στην απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.  Άλμα και για τις βιομηχανίες αμυντικού εξοπλισμού, που προβλέπεται να πιάσουν «δουλειά». Η σουηδική Saab, η ιταλική Leonardo και η γερμανική Rheinmetall καταγράφουν κέρδη της τάξης του 5% με 7%. Στον αντίποδα οι μετοχές των IAG (British Airways), Air France KLM και Lufthansa «προσγειώνονται» με πτώση από 3% έως 4,8%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας  ο Γενικός Δείκτης στις 12:45 κατέγραφε πτώση 0,9% με τον τζίρο να έχει σκαρφαλώσει στα 129 εκατ. ευρώ. Στο -1% οι τράπεζες, στο -2,26% ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το άλμα στην ενέργεια

Στην αγορά ενέργειας, το μπρεντ με άλμα 4% προσέγγισε τα 88 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό με ανάλογη άνοδο τα 86 δολάρια. Τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση έως και τα 100 δολάρια, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς αναμένεται να έχει διάρκεια. Άνοδο έως και 8,6% σημείωσε και το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ, υπερβαίνοντας έτσι τα 40 ευρώ/MWh. Την άνοδο πυροδότησαν οι υποψίες για διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα Φινλανδίας και Εσθονίες, αλλά ενέτεινε η ευρύτερη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Και η φυγή από το ρίσκο στα καταφύγια

Στην αγορά συναλλάγματος σφυροκόπημα δέχθηκε το σέκελ που βυθίστηκε έως και τα 3,9880 ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015, αναγκάζοντας την ισραηλινή κεντρική τράπεζα να παρέμβει προς στήριξή του. Μετά την παρέμβαση οι απώλειες περιορίστηκαν και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 3,9050 σέκελ ανά δολάριο. Στο στόχαστρο και τα κρατικά ομόλογα του Ισραήλ, με τις τιμές τους να υποχωρούν κατά 3,7 σεντ, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του 2021. Σε τροχιά πτώσης ακολουθούν και τα ομόλογα Ιορδανίας. Στον αντίποδα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είδαν τις τιμές τους να ανεβαίνουν με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί στο 4,74% από 4,81% την Παρασκευή.

Σε ζήτηση πέρα από το αμερικανικό κρατικό χρέος και ο χρυσός, με την τιμή του να ενισχύεται κατά 1,1% στα 1.852 δολάρια η ουγκιά.

Νατάσα Στασινού  [email protected]