17.9 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 7:41

Σε «τροχιά σύγκρουσης» ο ΟΠΕΚ+ με τις ΗΠΑ

Ο ΟΠΕΚ+ κατευθύνεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ καθώς περισσότερα μέλη απέρριψαν την έκκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει ταχύτερα την παραγωγή πετρελαίου και να βοηθήσει στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Τη Δευτέρα, το Κουβέιτ είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να τηρήσει το σχέδιό του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, επειδή οι αγορές πετρελαίου είναι σε ισορροπία. Αυτό ακολούθησε παρόμοιες δηλώσεις από άλλα βασικά μέλη τις τελευταίες ημέρες, όπως το Ιράκ, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Νιγηρία.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του — με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία — συναντώνται την Πέμπτη με την πίεση από τους καταναλωτές πετρελαίου να αυξάνεται καθώς οι τιμές ανεβαίνουν στα 85 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη βρίσκεται στο υψηλό επταετίας των 3,70 δολαρίων το γαλόνι.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και άλλοι εισαγωγείς διεξάγουν μια εκστρατεία για να αναγκάσουν τον όμιλο να χαλαρώσει πιο γρήγορα τους περιορισμούς της προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία.

«Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν βενζίνη για να πάνε από και προς τη δουλειά τους, για παράδειγμα, δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή.

Ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να πει πώς θα αντιδρούσε εάν ο ΟΠΕΚ+ δεν αλλάξει στάση, οι αναλυτές εικάζουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πουλήσουν ορισμένα από τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου.

Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα «λειτουργεί καλά και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλα, Ντιαμαντίνο Πέντρο Αζεβέδο.

Η πανδημία ακόμη ανασταλτικός παράγοντας

Πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να αντλούν αργό πετρέλαιο γρηγορότερα επειδή η πανδημία εξακολουθεί να μειώνει τη ζήτηση. Ορισμένοι ήδη αγωνίζονται να επιτύχουν τις υψηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής τους μετά τις περικοπές του περασμένου έτους, και ισχυρίζονται ότι η ταχύτερη επαναφορά της παραγωγής θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, στο Bloomberg Television στις 23 Οκτωβρίου. «Εξακολουθούμε να έχουμε Covid».

Ο ΟΠΕΚ+ έχει πει ότι η αύξηση των εξαγωγών αργού δεν θα μείωνε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε μέρη της Ευρώπης και της Ασίας λόγω των ελλείψεων σε φυσικό αέριο και άνθρακα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ έχει συχνά εκπλήξει την αγορά με ξαφνικές αλλαγές πολιτικής. Ενώ το Ριάντ και η Μόσχα επαίνεσαν και οι δύο τη στρατηγική της ομάδας, κανένας από τους δύο δεν έχει απευθυνθεί άμεσα στα σχόλια του Μπάιντεν δημόσια, αποκτώντας έτσι χώρο για ελιγμούς.

Η διαμάχη έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκαλούνται για τις συνομιλίες για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα πιέσουν για περισσότερη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προσπαθώντας επίσης να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: Εκτεταμένες πλημμύρες στα νοτιοδυτικά – Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού διεκόπη μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη...

Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

Εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατικό τρένο στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, όπψς δήλωσε ο υπουργός...

Red Arrows: Εντυπωσίασαν τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Φλοίσβο (φωτογραφίες – βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην επίδειξη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στον ουρανό του Φλοίσβου, στο...

Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ελληνικής ιδιοκτησίας ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι, σήμερα το μεσημέρι, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με  την U.S. Central Command. Οι Χούθι εκτόξευσαν ...

Ελλάδα: Σκόνη και ψηλή θερμοκρασία δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!