18.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 3:57

Σε νέα υψηλά όλων των εποχών πλησιάζει ο χρυσός – Ποιος ο λόγος

Οι φόβοι για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη φυγή των επενδυτών προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, ο οποίος πλησιάζει σε νέα υψηλά όλων των εποχών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού, αφού ξεπέρασε σημαντικά τα 2.000 δολάρια την ουγγιά, κινείται προς το απόλυτο μέγιστο – στα 2.075 δολάρια – που σκαρφάλωσε το καλοκαίρι του 2020. Την τελευταία εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κοντά στα 2.031 δολάρια την ουγγιά.

Ο Αλεξάντερ Τσούμπφε, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus, αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα παραμείνει σταθερή κάτω από το όριο των 2.050 δολαρίων τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, πιστεύει ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα σε υψηλά ρεκόρ. Ο ειδικός στα εμπορεύματα Του Λαν Νγκουγιέν από την Commerzbank δήλωσε ότι «έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις μας ως το τέλος του έτους από 1.950 δολάρια σε 2.000 δολάρια την ουγγιά.

Η αγορά συναλλάγματος

Βασική κινητήρια δύναμη για την αυξανόμενη ζήτηση χρυσού είναι η εξέλιξη των τιμών στην αγορά συναλλάγματος. Το δολάριο έχει χάσει την αξία του λόγω των πρόσφατων απογοητευτικών οικονομικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες και των αναταράξεων στον τραπεζικό τομέα μετά τη χρεοκοπία αρκετών περιφερειακών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός που διαπραγματεύεται σε δολάρια, γίνεται φθηνότερος στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση.

Τον Μάρτιο, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα είχε αιφνιδιάσει τους επενδυτές και κατά καιρούς ώθησε την τιμή πάνω από 2.000 δολάρια την ουγγιά.

Οι ανησυχίες για συρρίκνωση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τροφοδότησε τις εικασίες ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Εάν τα επιτόκια σταματήσουν να αυξάνονται ή ακόμη και να υποχωρήσουν ,αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Σύμφωνα με ειδικούς, η εξέλιξη του πληθωρισμού στις κορυφαίες βιομηχανικές χώρες θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια εδώ και πολλούς μήνες για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των αποδόσεων για τίτλους σταθερού εισοδήματος όπως τα κρατικά ομόλογα. Δεδομένου ότι οι επενδύσεις σε χρυσό δεν τοκίζονται, η ζήτηση είχε περιοριστεί πέρυσι και η τιμή του χρυσού είχε πέσει σχεδόν στα 1.600 δολάρια το περασμένο φθινόπωρο.

Τα χρηματιστήρια σήμερα πάντως έχουν ήδη ξεκάθαρη άποψη, που εκφράζεται μέσω της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία φυσικά διευκολύνει τόσο την ανοδική ώθηση του χρυσού όσο και την αποδυνάμωση του δολαρίου. Επιπλέον, η μείωση της διαφοράς των επιτοκίων με άλλες χώρες θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω την κατάρρευση του δολαρίου και αυτό έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την ανατίμηση της αξίας του χρυσού, καθώς είναι φθηνότερος.

Συνοπτικά, το παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο φαίνεται να μετατοπίζεται και πάλι προς όφελος της αύξησης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!