30.7 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 19:12

Προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές

Νευρικότητα στις αγορές προκαλεί το «πιθανό φρενάρισμα» της ανάκαμψης εξαιτίας του σοκ που προκαλεί η έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

Σήμερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης, ακόμη και μετά ο τέλος της πανδημίας.

Έτσι, ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η ABN AMRO, προβλέπει σήμερα ότι το «ράλι» των ομολόγων θα συνεχιστεί έως το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα μπορούσαν να διορθωθούν απότομα εάν οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από την COVID-19 και αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ανάληψης κινδύνου στις επενδυτικές τράπεζες.

Προς το παρόν, η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από την δυσμενή συγκυρία. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έχει αποτυπωθεί στους λεγόμενους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες. Όμως στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργηθήκαν τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) να ξεκινήσει σύντομα την σταδιακή μείωση των παρεμβάσεων της στην αγορά των ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,89%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,1% από 0,095% και του 15ετούς στο 1,101%, από 0,988%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% έναντι -0,148% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,14% από 1,06%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1568 δολάρια, από τα 1,1549 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1569 δολάρια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινό σφυροκόπημα – Κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα ζητά η Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν την βόρεια Γάζα, εδώ και εβδομάδες, απ’ όπου νωρίτερα είχαν αποσυρθεί, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και πλήγματα από άρματα αναφέρθηκαν επίσης...

Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών – «Πέταξε» σε νέα υψηλά 13 ετών – Κέρδη 6,5% στο τελευταίο 5νθήμερο

Ακόμη μία «κορυφή» κατέκτησε σήμερα (23/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «πέταξε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, αντιδρώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διόρθωση...

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης

Την αποχώρηση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της, Κώστα Χριστοφίδη, μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας στην ΟΕΒ, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο «Χ»,...

Στα 155 εκατ. οι διελεύσεις από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα

Είκοσι ένα χρόνια σήμερα από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», σύμφωνα με τα οποία,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!