22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 13:18

Πράσινο φως από ΕΕ για τους νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον νέο κανονισμό που διέπει τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA) .

Το νομικό πλαίσιο-ορόσημο, που εγκρίθηκε  ομόφωνα από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, απαιτεί από τις εταιρείες και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι εκδότες stablecoin πρέπει να δημιουργήσουν επαρκή αποθεματικά.

Ο κανονισμός MiCA θα τεθεί σε ισχύ εντός ενός έτους, από τα μέσα του 2024 και  αντιπροσωπεύει μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες νομοθεσίες στον κόσμο για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Περιέχει οδηγίες και ρυθμιστικές απαιτήσεις για τη χρήση κρυπτονομισμάτων, σχετικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχετικό νομικό πλαίσιο είχε εγκριθεί στις 20 Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά, όπως απαιτείται από τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, χρειάστηκε η τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρώπη καθίσταται η πρώτη μεγάλη οικονομική ζώνη που έχει το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα , κάτι που χρειαζόταν επίσης επειγόντως, όπως εξήγησε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελισαμπέτ Σβάντεσον.

Προστασία των καταναλωτών

Το νέο πλαίσιο φέρνει δραστικές αλλαγές κυρίως για τους παρόχους υπηρεσιών, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μια ολόκληρη σειρά νέων κανόνων από το 2025. Στο μέλλον, οι πάροχοι κρυπτονομισμάτων (οι λεγόμενοι Virtual Asset Service Providers, VASP για συντομία) θα χρειάζονται άδεια εάν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ. Ωστόσο, η άδεια ισχύει στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομική ζώνη.

Επιπλέον, ο κανονισμός MiCA υποχρεώνει τους οργανισμούς κρυπτονομισμάτων να δημοσιεύουν μια «λευκή βίβλο» με λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το σχέδιο των αντίστοιχων νομισμάτων. Πάνω από όλα, αυτά τα μέτρα προσφέρουν στους πολίτες της ΕΕ ένα πράγμα: την προστασία των καταναλωτών.

Ο MiCA προστίθεται σε δύο άλλα νομοθετήματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του νέου κανονισμού για τη διαχείριση πληροφοριών σχετικά με τις μεταφορές κεφαλαίων και ορισμένων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων.

Η έγκριση του νέου κανονισμού δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας  τόσο μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων όσο και των υποστηρικτών της αγοράς. Ο MiCA δημιουργεί επιτέλους τις προϋποθέσεις για μια ενιαία και ρυθμιζόμενη αγορά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όχι μόνο μέσω του καθορισμού των κανονιστικών απαιτήσεων αλλά και μέσω της περιγραφής στις διαδικασίες λειτουργίας.

Για την ιστορία, η πρώτη έκδοση του MiCA προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020. Υπήρξαν μάλιστα πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν προκειμένου να ληφθεί έγκριση όχι μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ευρώπη ξεπερνά τις ΗΠΑ

Με τον νέο κανονισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορούν πλέον να ακολουθούν σαφείς κανόνες, ενώ  οι ΗΠΑ μένουν πολύ πίσω. Τους τελευταίους μήνες, οι  αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν σκληρύνει τους τόνους τους προς τον κλάδο. Στην πρώτη γραμμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) που ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών κατά διαφόρων εταιρειών κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τώρα, η SEC πάντως, αντί να δημιουργήσει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο προτιμούσε να βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μ. Δαμιανός: Το ΓεΣΥ χρειάζεται γόνιμη συνεισφορά από όλους

Για να υπάρχει το ΓεΣΥ, να λειτουργεί και να προσφέρει το βέλτιστο προς τους πολίτες, χρειάζεται τη γόνιμη συνεισφορά όλων των φορέων της κοινωνίας,...

Προειδοποιεί η Αννίτα Δημητρίου για Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλεί σε εγρήγορση – «Τα δύσκολα μετά τις 9 Ιουνίου»

Τα δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη μεταρρύθμιση,...

Προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι...

«Ενδείξεις» για κόμματα και υποψήφιους πίσω από παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων-Οι «κόκκινοι» δήμοι και κοινότητες

Εντολή στις Επαρχιακές Διοικήσεις να καταγράψουν όλες τις στοιχειοθετημένες ή «ύποπτες» μετοικήσεις ψηφοφόρων ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, έδωσε ο...

Ανάλυση: Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση – Επιδιώκουν αποκλιμάκωση

Xαμηλούς τόνους τηρούν οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ, σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν...

Χρηματιστήρια: Ψυχραιμία και ήπιες απώλειες, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση την Παρασκευή, αν και όχι με βουτιά, για την ώρα, μετά τις εξελίξεις στη Μέση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!