13.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 2:29

Ο πληθωρισμός και οι αβεβαιότητες στις αγορές, οδηγούν στον χρυσό

Ο αύξηση του πληθωρισμού κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα: Στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε  το 5%, στη Γερμανία λίγο πάνω από το 4%. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των τελευταίων μηνών, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η άνοδος των τιμών δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο – θα μπορούσε να γίνει σημαντικό πρόβλημα, γράφει η γερμανική Handelsblatt. Σημειώνει μάλιστα ότι «οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στον χρυσό με διάφορους τρόπους – και έτσι να αντιμετωπίσουν πολλά σενάρια , που θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα, να επηρεάσουν σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο χρυσός θεωρείται η κλασική προστασία ενάντια στον πληθωρισμό. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι ένα μέσο πληρωμής που έχει γίνει αποδεκτό παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό είναι που διακρίνει τον χρυσό κυρίως από τα κρυπτονομίσματα , που συχνά αναφέρονται ως ο νέος χρυσός.

Φυσικά, ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι καθοριστικός: Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να παρέμβουν μειώνοντας τα εκτεταμένα προγράμματα αγοράς ομολόγων και αν χρειαστεί, αυξάνοντας τα επιτόκια. Αυτό με τη σειρά του θα μείωνε την τιμή του χρυσού, η οποία σήμερα είναι περίπου 1.800 δολάρια η ουγγιά (περίπου 15% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών», επειδή τα ομόλογα θα ήταν πιο ελκυστικά ως επένδυση.

Ο Σάιμον Τζάγκερ, διαχειριστής κεφαλαίων και ειδικός στον χρυσό στην Asset Management Flossbach von Storch, αμφιβάλλει πάντως αν οι  κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια. Κύριο επιχείρημά του: το υψηλό συνολικό χρέος των κρατών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, τα ιδιωτικά νοικοκυριά, οι εταιρείες και το κράτος  χρωστούν συνολικά περισσότερα από 60 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν πολύ γρήγορα, η πρόσθετη επιβάρυνση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε χρεοκοπίες  και μείωση των κρατικών εσόδων. Αυτό εξηγεί γιατί η κεντρική τράπεζα ενεργεί τόσο προσεκτικά. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων. «Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης των επιτοκίων σημαίνει πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση από τόκους άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων», λέει ο Τζάγκερ.

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού

Επομένως, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα, εκτιμά ο Τζάγκερ. Οι τιμές της ενέργειας είναι σήμερα στα ύψη. Το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό από ό,τι ήταν εδώ και επτά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται , καθώς οι αποθήκες είναι σχετικά άδειες και οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σπάσει.

Οι ημιαγωγοί  είναι επί του παρόντος σε έλλειψη. Ορισμένες εταιρείες πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους. Άρα θα αποδυναμώνεται και η οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα : ο στασιμοπληθωρισμός. Αυτό ανασύρει στις μνήμες τη δεκαετία του 1970: δύο πετρελαϊκές κρίσεις στη σειρά ,τροφοδότησαν τον πληθωρισμό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το πρόβλημα εξελίχθηκε σε οικονομική ανάφλεξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ,οι τιμές αυξήθηκαν έως και 15% ετησίως. Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Φόλκερ , έβαλε τέλος σε αυτήν την εξέλιξη , λαμβάνοντας αντιπληθωριστικά μέτρα. Αυτά οδήγησαν στην αύξηση της τιμής του χρυσού. Από 35 δολάρια την ουγγιά που ήταν το 1973, εκτοξεύτηκε στα 100 δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια στα 850 δολάρια. Από εκείνη την εποχή χρονολογείται η εμπιστοσύνη στον χρυσό ως προστασία από τον πληθωρισμό και ως ασφαλές καταφύγιο, με το οποίο μπορούν να βγουν πολλά χρήματα σε περιόδους κρίσης.

Το νόμισμα της κρίσης

Αυτό ισχύει και σήμερα. Στις αρχές Μαρτίου 2020, η ουγγιά έφτασε σε υψηλό πενταετίας ,περίπου στα 1.670 δολάρια. Στη συνέχεια, ο κόσμος μπήκε σε lockdown λόγω της πανδημίας  και οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν σχεδόν παγκοσμίως.

Η τιμή του χρυσού επίσης αρχικά έπεσε κάτω από τα 1.500 δολάρια. «Εάν επικρατεί πανικός στις αγορές, η πρώτη αντίδραση είναι να πουληθούν όλες οι κατηγορίες ρευστών περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένου του χρυσού», λέει ο διευθυντής κεφαλαίων της  Flossbach-von-Storch.

Ητιμή του χρυσού άρχισε να αυξάνεται ξανά στα μέσα Μαρτίου 2020. «Ο χρυσός έχει αποδειχθεί ως νόμισμα της κρίσης», εξηγεί ο Τζάγκερ, αφού έφτασε στις αρχές Αυγούστου 2020 σε νέο υψηλό όλων των εποχών περίπου, στα 2070  δολάρια. Εκείνη την εποχή, τα θετικά νέα με τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού προκάλεσαν μια αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς. Η τιμή της ουγγιάς έπεσε κατακόρυφα και κυμαίνεται γύρω στα 1.800 δολάρια εδώ και μήνες.

Τι πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές

Πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι επενδυτές τους επόμενους μήνες; Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Και ο χρυσός είναι κατάλληλος για τέτοιες καταστάσεις. Χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει απίθανα σενάρια. Επομένως, είναι πάντα σκόπιμο για τους ιδιώτες επενδυτές να επενδύουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ένα ποσοστό περίπου 10%. Σε περίπτωση που υπάρξει πράγματι σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή στασιμοπληθωρισμός, η αναμενόμενη αύξηση της αξίας του χρυσού μπορεί να μετριάσει τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιο συνολικά. Μια ματιά στην αρχαία Ρώμη βοηθάει πολύ: Πριν από 2000 χρόνια, μια ουγγιά χρυσού λέγεται ότι ήταν αρκετή για να αγοράσει ένας πατρίκιος  ένα ρούχο υψηλής ποιότητας-  χιτώνα και σανδάλια. Σήμερα, με 1500 ευρώ την ουγγιά, οι περισσότεροι επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν ένα καλό κοστούμι ή ένα κομψό φόρεμα και παπούτσια. Αν λοιπόν η επόμενη οικονομική κρίση συγκλονίσει τον κόσμο, οι επενδυτές σε χρυσό στα χαρτοφυλάκια τους θα είναι τουλάχιστον καλοντυμένοι…

Πηγή: Handelsblatt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!