17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 7:04

Ομόλογα: Έσπασε το φράγμα του 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετους

Της Νατάσας Στασινού
Με ακόμη μεγαλύτερη ορμή συνεχίζεται σήμερα το sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων. Οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και οι αποδόσεις – δηλαδή το κόστος δανεισμού των χωρών – εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι μόνο οι εκτιμήσεις για δραστική αύξηση επιτοκίων του ΕΚΤ που πυροδοτεί τις ρευστοποιήσεις. Ο φόβος της ύφεσης, αλλά και η κλιμάκωση στον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – Δύσης έχει τρομάξει τους επενδυτές. Το σκηνικό στις αγορές συμπληρώνουν η αιμορραγία των μετοχών και η κατρακύλα του ευρώ.

Σήμερα η απόδοση του 10ετους έσπασε και το φράγμα του 5%, φτάνοντας στις 12:00 στο 5,036%. Πρόκειται για επίπεδα άκρως απαγορευτικά για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές. Χθες είχε σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως και το 4,8%.

Σε τροχιά απογείωσης και οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων του ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους έχει σκαρφαλώσει στο 2,346% και του γαλλικού έχει φτάσει μία ανάσα από το 3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ δέχεται σφυροκόπημα. Υποχωρεί περαιτέρω κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 0,9544 δολάριο. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,8% και προσγειώνεται σε χαμηλά 21 μηνών. Απώλειες άνω του 2% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, που «έχασε» ενδοσυνεδριακά τις 12.000 μονάδες, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Στο -2,2% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στο -1,7% ο CAC 40 στο Παρίσι. Πτώση 1,25% για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ΕΚΤ έχει μπροστά της μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Από τη μία θέλει να θέσει υπό έλεγχο τον εκρηκτικό πληθωρισμό (και έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά της) και να ανακόψει τον κατήφορο του ευρώ. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να κλείσει την επιτοκιακή ψαλίδα με τη Fed, δηλαδή να προβεί σε δραματικές αυξήσεις επιτοκίων. Yπολογίζεται ότι έως τον Φεβρουάριο το καταθετικό επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης, στο 2,75%. Με τον τρόπο αυτό όμως κινδυνεύει να ρίξει την οικονομία σε ύφεση, αλλά και ανεβάζει επικίνδυνα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο εφιαλτικά σενάρια για νέα κρίση χρέους.

Στάση αναμονής από την Αθήνα

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr  το ελληνικό οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Και τούτο γιατί έχει στη διάθεσή του το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που του επιτρέπει να αποφύγει την έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος του έτους θα ξεπερνά τα 31 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 25 δισ. ευρώ.

Όπως διαβεβαιώνουν μάλιστα αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται σε κανένα κίνδυνο και η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 2023 από το δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 2,64 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Τσουχτερό το επιτόκιο στη δημιοπρασία 6μηνων εντόκων 

Παρόλα αυτά ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει κανονικές τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Στη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων αντλήθηκε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ με αρκετά τσιμπημένο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 90 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου, στο 1,95%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο συντελεστής κάλυψης αυξήθηκε στο 2,27% από 1,76% τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!