18 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 9:42

ΚΤΚ: Μείωση καθαρής θέσης ΑΞΕ Κύπρου το 2021, κορυφαίος εταίρος η Ρωσία

Μειώθηκε περαιτέρω η καθαρή θέση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) της Κύπρου το 2021, ενώ κυρίαρχος εταίρος για το απόθεμα των εισερχόμενων και εξερχόμενων ΑΞΕ στην Κύπρο το 2021 ήταν η Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη.

Η καθαρή θέση ΑΞΕ της Κύπρου, δηλαδή το υπόλοιπο που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι εισερχόμενες ΑΞΕ από τις εξερχόμενες, μειώθηκε περαιτέρω το 2021, συνεπώς εξακολουθεί να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η καθαρή θέση ΑΞΕ το 2021 ανήλθε σε -€8,3 δισ., έναντι -€1,9 δισ. το 2020. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξερχόμενες ΑΞΕ μειώθηκαν περισσότερο από τις εισερχόμενες ΑΞΕ”, αναφέρει η ΚΤΚ.

Επιπλέον, το απόθεμα των εξερχόμενων ΑΞΕ έφθασε τα €366 δισ. το 2021, έναντι €398 δισ. το 2020. Η εν λόγω μείωση αποδίδεται στη μείωση των μετοχικών τίτλων ενώ τα χρεωστικά μέσα κατέγραψαν μικρή αύξηση, αναφέρει η ΚΤΚ. Το 88% των αποθεμάτων των εξερχόμενων ΑΞΕ το 2021, αποτελείτο από μετοχικούς τίτλους και το 12% από χρεωστικά μέσα.

Το απόθεμα των εισερχόμενων ΑΞΕ ανήλθε σε €375 δισ. το 2021, έναντι €400 δισ. το 2020. “Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη μείωση των μετοχικών τίτλων και, σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση που καταγράφηκε στα χρεωστικά μέσα”, αναφέρει η ΚΤΚ. Το 84% των εισερχόμενων ΑΞΕ αποτελούταν από μετοχικούς τίτλους και το 16% από χρεωστικά μέσα.

Οι καθαρές συναλλαγές ΑΞΕ το 2021 παρέμειναν αρνητικές. Συγκεκριμένα, οι καθαρές συναλλαγές ΑΞΕ το 2021 καταγράφηκαν στα -€4,4 δισ., καθώς το επίπεδο των εξερχόμενων συναλλαγών ΑΞΕ που ήταν αρνητικό υπερέβηκε το επίπεδο των εισερχόμενων συναλλαγών ΑΞΕ που ήταν επίσης αρνητικό.

Όσον αφορά τις εξερχόμενες συναλλαγές ΑΞΕ για το 2021, αυτές ανήλθαν σε -€34,6 δισ., εκ των οποίων, -€38 δισ. ήταν άλλοι μετοχικοί τίτλοι εκτός από επανεπενδυθέντα κέρδη. Από την άλλη, το σύνολο των συναλλαγών σε χρεωστικά μέσα και σε επανεπενδυθέντα κέρδη ήταν και τα δύο θετικά και μετρίασαν την προαναφερθείσα μείωση.

Οι εισερχόμενες συναλλαγές ΑΞΕ, κατά το 2021, ανήλθαν σε -€30,2 δισ., εκ των οποίων, – €26 δισ. προήλθαν από μετοχικούς τίτλους εκτός από επανεπενδυθέντα κέρδη και – €10,9 δισ. από συναλλαγές σε χρεωστικά μέσα. Σε αντίθεση με τις άλλες συνιστώσες, τα επανεπενδυθέντα κέρδη ήταν θετικά και έφτασαν σε €6,8 δισ.

Τα καθαρά έσοδα από ΑΞΕ συνέχισαν να είναι αρνητικά το 2021, δηλαδή τα εισοδήματα από εισερχόμενες ΑΞΕ υπερέβησαν τα εισοδήματα από εξερχόμενες ΑΞΕ. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από ΑΞΕ καταγράφηκαν στα -€1,8 δισ. το 2021, καταγράφοντας μείωση από – €1,1 δισ. το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά το εισόδημα από τις εξερχόμενες ΑΞΕ, το ποσό αυτό ανήλθε σε €20,8 δισ. το 2021, έναντι €17,9 δισ. το 2020. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εισοδήματος από επανεπενδυθέντα κέρδη, η οποία μετριάστηκε από τις μειώσεις των εισοδημάτων μετοχικών τίτλων πλην των επανεπενδυθέντων κερδών (μερίσματα) και των εισοδημάτων από χρεωστικά μέσα, σύμφωνα με την ΚΤΚ.

Τα εισοδήματα που αναλογούν σε εισερχόμενες ΑΞΕ ανήλθαν σε €22,6 δισ. το 2021, έναντι €19 δισ. το 2020. Ομοίως με τα εισοδήματα από εξερχόμενες ΑΞΕ, η βελτίωση οφείλεται στη αύξηση του εισοδήματος από επανεπενδυθέντα κέρδη ενώ οι άλλες δύο κατηγορίες κατέγραψαν μειώσεις οι οποίες μετρίασαν την προαναφερθείσα αύξηση.

“Από την πιο πάνω ανάλυση προκύπτει ότι, σε σύγκριση με το 2020, η κερδοφορία το 2021 βελτιώθηκε, τόσο για τις εξερχόμενες, όσον και για τις εισερχόμενες ΑΞΕ. Ειδικότερα, το ποσοστό απόδοσης το 2021, ήταν 5,7% για τις εξερχόμενες ΑΞΕ και 6% για τις εισερχόμενες ΑΞΕ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά απόδοσης το 2020, ήταν 4,5% για τις εξερχόμενες ΑΞΕ και 4,8% για τις εισερχόμενες ΑΞΕ.

Το απόθεμα των εισερχόμενων και εξερχόμενων ΑΞΕ στην Κύπρο, είναι διασκορπισμένο σε όλες τις ηπείρους, με την Ευρώπη να είναι ο κυρίαρχος εταίρος, αναφέρει η ΚΤΚ. Τα αποθέματα εξερχόμενων ΑΞΕ με προορισμό την Ευρώπη ανήλθαν σε €232.632,4 εκ. το 2021, εκ των οποίων, €125.517,2 εκ. με προορισμό προς τη Ρωσία. Η δεύτερη πιο σημαντική σε αξία ήπειρος ήταν η Αμερική, με την αξία της εξερχόμενης επένδυσης να ανέρχεται στα €72,5 δισ.

Σημειώνεται επίσης ότι, για το 2021, ένα ποσό ύψους €49,3 δισ. αναφέρεται σε μη κατανεμημένα στοιχεία, δηλαδή στοιχεία που δεν μπορούν να κατανεμηθούν γεωγραφικά. Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο των ΑΞΕ που προορίζονταν προς τις εν λόγω ομάδες χωρών το 2021, ανήλθε σε 12,4% και 14%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις εισερχόμενες ΑΞΕ, αυτές διοχετεύονται κυρίως από την Ευρώπη και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, από την Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, το απόθεμα εισροών ΑΞΕ από την Ευρώπη έφθασε τα €299.384,2 εκατ. το 2021, εκ των οποίων €120.396,6 από τη Ρωσία. Το εισερχόμενο απόθεμα ΑΞΕ από την Αμερική, τη δεύτερη πιο σημαντική ήπειρο όσον αφορά τις εισερχόμενες ΑΞΕ καταγράφηκε στα €38 δισ. Το μη κατανεμημένο ποσό καταγράφηκε στα €21,7 δισ.

Το μερίδιο του αποθέματος των εισερχόμενων ΑΞΕ από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο των εξερχόμενων ΑΞΕ το 2021, και αντιπροσωπεύει το 29,2% και το 30,8%, αντίστοιχα.

“Παρόλο που ο αριθμός των χωρών-εταίρων, τόσο για τις εισερχόμενες ΑΞΕ, όσον και για τις εξερχόμενες είναι μεγάλος, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε μικρό αριθμό χωρών. Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα πρώτες χώρες του εισερχόμενου και εξερχόμενου αποθέματος ΑΞΕ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 81% του συνόλου των κατανεμημένων αποθεμάτων, με τη Ρωσία να είναι ο κορυφαίος εταίρος”, αναφέρει στην έκθεσή της η ΚΤΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στο κενό οι κυρώσεις της Δύσης στο Ιράν – Σε υψηλό 6ετίας οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Την ώρα που η Δύση απεργάζεται την ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για την επίθεση στο Ισραήλ, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν εκτοξευτεί δίνοντας στην...

Ισραήλ – Ιράν: Περιορισμένες οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής, λέει ο Moody’s

Περιορισμένες είναι μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος, ωστόσο, προειδοποιεί για επιπτώσεις...

Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού

Τον ενθουσιασμό τον μετρήσαμε στο χαμόγελο των χιλιάδων δρομέων που έτρεξαν στις εταιρικές διαδρομές κερδίζοντας, πέρα από τη χαρά της συμμετοχής και την ικανοποίηση...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Υιοθεσία Πλοίου” γιορτάζει την υιοθεσία 1000 πλοίων

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024,  εκδήλωση στο Columbia Plaza Venue στην Λεμεσό για τον εορτασμό του ορόσημου υιοθεσίας 1000...

Ιαπωνία: 8 τραυματίες από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τον σεισμό 6,3 βαθμών στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με τις αρχές και ιαπωνικά ΜΜΕ. Το...

Ινδονησία: Συναγερμός μετά από έκρηξη ηφαιστείου – Εκκενώθηκαν οι γύρω περιοχές (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αρχές στην Ινδονησία προχώρησαν στο κλείσιμο επαρχιακού αεροδρομίου και στην απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων από την περιοχή του ηφαιστείου Ρουάνγκ, το οποίο εδώ και ημέρες εκτοξεύει λάβα, βράχους και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!