Ένα κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει τις αγορές κρυπτονομισμάτων και μετοχών, καθώς οι επενδυτές τρέπονται σε άτακτη φυγή από το ρίσκο. Την ίδια ώρα εντονότατες πιέσεις δέχεται το ευρώ, που πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και υποχωρεί σήμερα σε νέα χαμηλά έναντι του αμερικανικού, το οποίο ανατιμάται δραστικά εν μέσω επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων από τη Federal Reserve. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έρχεται να εντείνει τον πονοκέφαλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έρχονται αντιμέτωπα με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Και τούτο γιατί τα περισσότερα καύσιμα πληρώνονται σε δολάριο.
Το ευρώ σήμερα υποχωρεί κάτω από το 1,05 δολάριο. Από την αρχή του χρόνου το δολάριο έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 5% έναντι του ευρώ. Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Amundi η απόλυτη ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα έρθει πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα. Και τούτο γιατί η FED κινείται πολύ ταχύτερα στην αύξηση του κόστους δανεισμού σε σχέση με την ΕΚΤ.
Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ προσδιόρισε ότι η πρώτη αύξηση του καταθετικού επιτοκίου ( που είναι σήμερα στο -0,5%) θα έρθει λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το φθηνό ευρώ έχει και κάποιο πλεονεκτήματα. Πολλές εξαγωγικές εταιρείες στη Γηραιά ήπειρο θα χαρούν με ένα φθηνό ευρώ -ιδιαίτερα η γερμανική βιομηχανία- αφού ένα αδύναμο ευρώ καθιστά τα εξαγώγιμα προϊόντα, φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Είναι το αντίστροφο με τις εισαγωγές: οι εταιρείες που εισάγουν αγαθά και πρώτες ύλες εκτός ευρωζώνης, συνήθως πρέπει να πληρώσουν περισσότερα.
Βαθύ κόκκινο στα χρηματιστήρια
Βαρύ είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι και τις απώλειες να υπερβαίνουν το 2% σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,4% με τις μεταλλευτικές βιομηχανίες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ο κλάδος πρώτων υλών με βουτιά 4,3% διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Ιανουαρίου. Traders σχολιάζουν στο Reuters πως ο Μάιος ενδεχομένως να αποδειχθεί για τις μετοχές των μεταλλευτικών βιομηχανιών ο χειρότερος μήνας εδώ και δύο χρόνια.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περίπου 1,2%. Οι τράπεζες είναι στο -3,3%, ενώ οι πρώτες ύλες κάνουν βουτιά 3,8%.
Αιμορραγία και στα κρυπτονομίσματα
Αιμορραγία δίχως τέλος στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, που σε μόλις μία ημέρα είδε να χάνονται πάνω από 200 δισ. δολάρια. Το stablecoin TerraUSD βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως και το κρυπτονόμισμα Luna με το οποίο συνδέεται. Οι εξελίξεις παρέσυραν και το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, που έπεσε επίσης κάτω από το 1 δολάριο.
Το Bitcoin υποχώρησε το πρωί της Πέμπτης έως και 10% για να βρεθεί κάτω από τα 27.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Ether έκανε βουτιά έως 16%, ενώ σφυροκόπημα δέχονται επίσης τα Avalanche και Solana, που συνδέονται με πρωτόκολλα αποκεντροποιημένης χρηματοοικονομικής.
«Έχει τρομάξει η αγορά από αυτό που συμβαίνει με το Terra; Η απάντηση είναι, ναι» σχολιάζει στο Bloomberg o Κρεγκ Τζόνσον, chief market technician Πάιπερ Σάντλερ. «Τα money market funds είναι πολύ σημαντικά στους επενδυτές και αυτή τη στιγμή αμφισβητείται το τρίτο μγεαλύτερο money market fund στον κόσμο των crypto. Κανείς δεν περίμενε να σπάσει το στήριγμά του και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα» τονίζει.