16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 1:59

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν ράλι σήμερα, καθώς οι διαταραχές σε μια βασική διαδρομή διέλευσης μέσω της Ουκρανίας και η κίνηση της Μόσχας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνουν τις τιμές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο έως και 14% με τις ροές από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας να μειώνονται κατά περίπου 30% την Πέμπτη. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό μπορεί αν επηρεάσει τη συνολική διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ο θερμότερος καιρός περιορίζουν τη ζήτηση. Αλλά οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί. Παράλληλα, η Ρωσία επέβαλε αργά την Τετάρτη κυρώσεις στην Gazprom Germania και σε διάφορες θυγατρικές της εταιρείας που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλες τις συμβατικές ποσότητες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή, πρόσθεσε.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Αυτήν την ώρα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενισχύεται κατά 17,38%, στα 110,08 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο σημειώνει “άλμα” 18%. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια ενισχύθηκε επίσης, με το συμβόλαιο του επόμενου μήνα να αυξάνεται έως και 9,4%.

Ο κίνδυνος διαταραχών έρχεται σε μια στιγμή που φαινόταν να βρίσκεται μια λύση για τον κύριο πρόβλημα που επικρατούσε εδώ και εβδομάδες, την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Οι εταιρείες ήταν όλο και πιο σίγουρες ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη να φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι “στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από “μη φιλικές χώρες” να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια “γκρίζα ζώνη” χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Πτωτικά το πετρέλαιο

Στο μεταξύ, σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να κλυδωνίζουν τις αγορές.

Τα futures στο WTI έχουν βρεθεί να σημειώνουν τεράστιες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, κατρακυλώντας κάτω από τα 99 δολ. το βαρέλι και σκαρφαλώνοντας μέχρι και τα 110 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο σημείωσε άλμα περίπου 6% την Τετάρτη μετά την κατρακύλα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων κατά περίπου 9% καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν πώς τα μαζικά lockdowns στην Κίνα και η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία της ζήτησης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Τη μεταβλητότητα ενισχύει και η αβεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Ουγγαρία να παραμένει αντίθετη, απειλώντας με βέτο κατά της απόφασης.

Σε αυτό το κλίμα, το WTI παραδόσεως Ιουνίου χάνει 1,30% στα 104,31 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent Ιουλίου υποχωρεί 1,27% στα 106,16 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!