22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 16:46

Αύξηση επιτοκίου στο 12% από Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας για να στηρίξει το ρούβλι

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% την Τρίτη, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης για την ανακοπή της πρόσφατης διολίσθησης του ρουβλίου μετά τη δημόσια έκκληση του Κρεμλίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η έκτακτη συνεδρίαση για το επιτόκιο έλαβε χώρα αφού το ρούβλι κατρακύλησε πέρα από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, παρασυρόμενο από τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στο εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας και καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κατακόρυφα.

Το ρούβλι μείωσε τα κέρδη του μετά την απόφαση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σημαντικά πάνω από τα πιο χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν είχαν επηρεαστεί από τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, επέπληξε τη Δευτέρα την Κεντρική Τράπεζα, κατηγορώντας την, όπως είπε, ήπια νομισματική πολιτική της για την αποδυνάμωση του ρουβλίου.

Λίγες ώρες μετά τα λόγια του Ορέσκιν, η τράπεζα ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση, ρίχνοντας στο νόμισμα μια σανίδα σωτηρίας.

«Η πληθωριστική πίεση αυξάνεται», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, προσθέτοντας πως «η απόφαση αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών. Η μετακύλιση της υποτίμησης του ρουβλίου στις τιμές αποκτά δυναμική και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται».

Αν και σταμάτησε την πτωτική πορεία, οι αναλυτές συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.

«Η αύξηση των επιτοκίων πολιτικής δεν θα λύσει τίποτα – μπορεί να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό υποτίμησης του ρουβλίου με τίμημα την επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ – εκτός εάν επιλυθεί το βασικό πρόβλημα, ο πόλεμος και οι κυρώσεις», δήλωσε ο Τίμοθι Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Bluebay Asset Management.

Οι αναλυτές της Promsvyazbank δήλωσαν ότι μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη αύξηση εάν το ρούβλι δεν σταθεροποιηθεί και ότι απαιτούνται επίσης μέτρα για τη μείωση του πλεονάσματος ρευστότητας του ρουβλίου.

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα έχει δεχθεί επαίνους για τον χειρισμό της οικονομίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά η πτώση του ρουβλίου και ο υψηλός πληθωρισμός την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, ιδίως μεταξύ των εθνικιστών που τάσσονται υπέρ του πολέμου.

Η δημόσια κριτική του Κρεμλίνου για τη νομισματική της πολιτική προσθέτει περαιτέρω πίεση καθώς η Ρωσία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2024, με τους καταναλωτές να αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν απέναντι στην αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών.

Η τράπεζα προχώρησε για τελευταία φορά σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, με αύξηση του επιτοκίου στο 20% αμέσως μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Στη συνέχεια η τράπεζα μείωσε σταθερά το κόστος δανεισμού στο 7,5%, καθώς οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Από την τελευταία μείωση τον Σεπτέμβριο του 2022, η τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια, αλλά αύξησε σταθερά την επιθετική ρητορική της, προχωρώντας σε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στο 8,5% κατά την τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Η επόμενη απόφαση για τα επιτόκια αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία είδε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού το 2022 και μετά από μια επιβράδυνση την άνοιξη του 2023, ο ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται και πάλι πάνω από τον στόχο του 4% της Κεντρικής Τράπεζας και επιταχύνεται. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, η αύξηση των τρεχουσών τιμών τους τελευταίους τρεις μήνες ανήλθε σε 7,6% κατά μέσο όρο, ανέφερε η τράπεζα.

Το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας και η έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού έχουν συμβάλει στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων φέτος, αλλά η ταχεία διολίσθηση του ρουβλίου έναντι του δολαρίου στις αρχές του έτους από περίπου 70 σε πάνω από 100 τη Δευτέρα ώθησε την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση.

Η τράπεζα, η οποία αποδίδει την ολίσθηση του ρουβλίου στο συρρικνούμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας -το οποίο μειώθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου- έχει ήδη προσπαθήσει να περιορίσει την πτώση του ρουβλίου.

«Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδύνει μόνο προσωρινά την αιμορραγία», δήλωσε ο Λίαμ Πιτς, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο.

«Η Ρωσία θα δυσκολευτεί να προσελκύσει εισροές κεφαλαίων λόγω των κυρώσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ελάχιστα πυρομαχικά για παρέμβαση στο συναλλαγματικό ισοζύγιο – η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει κάποια μη παγωμένα περιουσιακά στοιχεία κινεζικού ρενμίνμπι και αποθέματα χρυσού, αλλά ο πήχης για τη χρήση τους είναι πιθανό να είναι υψηλός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!