33.7 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 17:34

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν διαταράσσουν βασικές ναυτιλιακές οδούς

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν έχουν ωθήσει ορισμένα πλοία να πλεύσουν γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν, διαταράσσοντας βασικές εμπορικές διαδρομές για φορτία και εμπορεύματα που πλέουν προς όλο τον κόσμο, δήλωσαν αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θορυβημένη από την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν, η Κίνα ξεκίνησε την Πέμπτη τετραήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, συμπεριλαμβανομένων εκτοξεύσεων πραγματικών πυραύλων και ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών.

Αν και τα λιμάνια της Ταϊβάν λειτουργούν κανονικά, ορισμένα φορτηγά πλοία και πετρελαιοφόρα αλλάζουν δρομολόγιο γύρω από το νησί για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τον κινεζικό στρατό, προσθέτοντας περίπου μισή ημέρα στα ταξίδια, δήλωσαν αναλυτές και πλοιοκτήτες.

Πρόκειται για μια υπενθύμιση του σοβαρού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει μια σύγκρουση για την Ταϊβάν στο παγκόσμιο εμπόριο, δεδομένου ότι ο Πορθμός της Ταϊβάν πλάτους 180 χιλιομέτρων και μια λωρίδα στα ανατολικά του νησιού αποτελούν σημαντικές διαδρομές για τα πλοία που μεταφέρουν αγαθά από την Ανατολική Ασία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι διαταραχές στα κινεζικά λιμάνια που προκλήθηκαν από τα μέτρα κατά της COVID-19 έφεραν χάος στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού νωρίτερα φέτος, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

«Αν και η δράση της Κίνας δεν έχει ακόμη διαταράξει σημαντικά τις λειτουργίες των θαλάσσιων μεταφορών, μια παρατεταμένη εκδοχή της θα μπορούσε σίγουρα να το κάνει», δήλωσε ο Ζβι Σράιμπερ, διευθύνων σύμβουλος του ναυτιλιακού δείκτη Freightos.

«Οι περιφερειακές συγκρούσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα πλοία να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές, προσθέτοντας χρόνο διέλευσης, διαταράσσοντας τα δρομολόγια και προκαλώντας περαιτέρω καθυστερήσεις και κόστος», προσέθεσε.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν επίσης πτήσεις προς την Ταϊπέι και άλλαξαν άλλες για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο που έχει κλείσει για την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Πελόσι έγινε αυτή την εβδομάδα η πιο υψηλόβαθμη κυβερνητική αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, σε μια πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση που, όπως είπε, δείχνει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, απάντησε με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και πολεμικών πλοίων στα στενά και σε όλο το νησί σε μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Οι ιδιοκτήτες μεγάλων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου αύξησαν έκτοτε τα επίπεδα συναγερμού ασφαλείας και εκτρέπουν τα πλοία, σύμφωνα με τον Ανούπ Σινγκ, επικεφαλής της έρευνας δεξαμενόπλοιων στην εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων Braemar.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι ναυτιλιακών εταιρειών έχουν επίσης κοινοποιήσει προειδοποιήσεις στα μέλη τους, συνιστώντας προσοχή κατά την πλεύση γύρω από την Ταϊβάν.

Αν και τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εξακολουθούσαν να ελλιμενίζονται κανονικά στην Ταϊβάν, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ακόμη και οι μικρές καθυστερήσεις για τα πλοία αποτελούν ανησυχία, όταν το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις των αποκλεισμών λόγω πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Ισπανία: Έρευνα για διαφθορά κατά της συζύγου του Σάντσεθ

Ισπανικό δικαστήριο  ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η οργάνωση κατά...

Ρωσία: Ο Πατριάρχης Κύριλλος «τιμωρεί» ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο Ναβάλνι

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, επέβαλε κυρώσεις σε ιερέα που τέλεσε μνημόσυνο για τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον εκλιπόντα ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης και...

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας πραγματοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας Transavia. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό το Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική...

Ευρωεκλογές: Μπλόκο του Αρείου Πάγου στους Σπαρτιάτες

Δεν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ο Άρειος Πάγος στους «Σπαρτιάτες» προκειμένου να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Οι Αρεοπαγίτες οι οποίοι βρίσκονταν σε διάσκεψη από την περασμένη Κυριακή, αποφάσισαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!