16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 1:17

Η Κύπρος αποκτά Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία τους νόμους για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου. Υπέρ ψήφισαν 44 βουλευτές και εναντίον 7, με τους διαφωνούντες να επικαλούνται την αντίθεσή τους με τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας στα δικαστήρια αυτά.

Οι βουλευτές ψήφισαν παράλληλα κατά πλειοψηφία νόμο για τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ώστε να απαλειφθεί η πρωτοβάθμια δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου και των επαρχιακών δικαστηρίων αναφορικά με την εκδίκαση ναυτικών υποθέσεων και η εκδίκασή τους να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του Ναυτοδικείου.

Προηγουμένως, η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε τροπολογία του ΕΛΑΜ που απάλειφε τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας στα δύο αυτά δικαστήρια. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μετά από τροποποίηση του Συντάγματος που ψήφισε η Ολομέλεια στην προηγούμενή της συνεδρία.

Το Εμπορικό Δικαστήριο θα συγκροτείται από πέντε δικαστές και στη δικαιοδοσία του θα υπάγεται η εκδίκαση εμπορικών διαφορών. Το Ναυτοδικείο θα συγκροτείται από δύο δικαστές και στη δικαιοδοσία του θα υπάγεται η εκδίκαση ναυτικών υποθέσεων.

Τα δύο δικαστήρια θα εξετάζουν εμπορικές και ναυτικές διαφορές των οποίων το αμφισβητούμενο ποσό ή η αξία της επίδικης διαφοράς δεν είναι κατώτερα των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Στα προσόντα των δικαστών του κάθε δικαστηρίου ορίζεται η πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Δίνεται επίσης δυνατότητα διεξαγωγής της δικαστικής διαδικασίας και της καταχώρισης των εγγράφων στην αγγλική γλώσσα, όταν το απαιτεί το συμφέρον της δικαιοσύνης και μετά από σχετικό αίτημα ενός εκ των διαδίκων.

Όσον αφορά το Εμπορικό Δικαστήριο, προβλέπονται μεταξύ άλλων η εξαίρεση από τη δικαιοδοσία του απαίτησης ή ανταπαίτησης σε σχέση με τραπεζικά και/ή χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά και η εγγραφή διαιτητικής απόφασης σχετικά με τραπεζικά και/ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης προβλέπεται ότι εμπορικές διαφορές που αφορούν διαφορά ή ζήτημα που προκύπτει από ή σχετίζεται με την εφαρμογή των διατάξεων του περί Αγωγών Αποζημίωσης για Παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού Νόμου, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και θέματα διαιτησίας θα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Εμπορικού Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως του ύψους του αμφισβητούμενου ποσού ή της αξίας της επίδικης διαφοράς.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξηγώντας την τροπολογία του ΕΛΑΜ, κάλεσε τα κόμματα που καταψήφισαν στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας την τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπερψηφίσουν την τροπολογία του κόμματος για να αφαιρεθεί η χρήση της αγγλικής γλώσσας από τον νόμο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι επί του συγκεκριμένου θέματος τοποθετήθηκε η Ολομέλεια στην προηγούμενη συνεδρία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι αν δεν δημοσιεύτηκε η τροποποίηση του Συντάγματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο που παραπέμπει σε χρήση αγγλικής γλώσσας θα είναι αντισυνταγματική.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, αφού τόσο το νομοσχέδιο όσο και η συνταγματική τροποποίηση ισχύουν όταν υπογραφούν και δημοσιευτούν στην εφημερίδα κάτι που όπως είπε, αναμένεται να γίνει ταυτόχρονα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ζήτησε να καταγραφεί η θέση της ΕΔΕΚ ότι ένας νόμος όπως και το σύνταγμα ξεκινά να ισχύει από της δημοσιεύσεως του στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας. Ούτως η άλλως, πρόσθεσε, η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τη νομοθεσία αυτή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η δημιουργία των δύο δικαστηρίων αποτελεί μια καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πολύ ταραγμένο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα. Είπε επίσης ότι τα δύο δικαστήρια διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναμένεται να συμβάλει κατ’ ελάχιστον στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερημένων υποθέσεων, κάτι που θα γίνει αν προχωρήσει η ευρύτερη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι δεν φαντάστηκε ποτέ ότι μετά την αγγλοκρατία η Βουλή θα αποφάσιζε να αλλάξει τη γλώσσα του δικαστηρίου για το κέρδος. Έκανε λόγο για τραγικό εθνικό σφάλμα που θα κληθεί ο τόπος να το πληρώσει.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι δεν άλλαξαν τη γλώσσα, αλλά δόθηκε το δικαίωμα μόνο της χρήσης και της αγγλικής γλώσσας, όταν και εφόσον ζητηθεί από διάδικο, όπως έγινε και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε γιατί στην Γαλλία δεν τροποποιήθηκε το Σύνταγμα για να μπει από την πίσω πόρτα η αγγλική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!