Οι προσπάθειες για ενίσχυση του ζωτικού για την οικονομία μας τομέα της ναυτιλίας πρέπει να συνεχιστούν και να είναι συλλογικές, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεργαστεί στενά με όλους τους εμπλεκόμενους για περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, διαβεβαίωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
Η κ. Δημητρίου χαιρέτησε, το μεσημέρι στη Λεμεσό, την 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, το οποίο ευχαρίστησε για τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί για τα συμφέροντα της κυπριακής ναυτιλίας.
«Σε αυτή την εποχή της αστάθειας και της ανασφάλειας, η συνεχής ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα στην Κύπρο, δεν είναι μόνο επίτευγμα, αλλά και πηγή αισιοδοξίας και έμπνευσης, για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να γίνει κόμβος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, είπε και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τα έσοδα από ναυτιλιακές δραστηριότητες στην Κύπρο έχουν αυξηθεί σε περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, και ιδιαίτερα τα έσοδα από δραστηριότητες πλοιοδιαχείρισης παρουσιάζουν αύξηση για τέταρτη συνεχή περίοδο.
Παράλληλα, η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε ότι, είτε πρόκειται για την εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία ή τον ιδιωτικό τομέα, «ως ενδιαφερόμενοι φορείς, θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για την προώθηση των συμφερόντων του ναυτιλιακού μας τομέα και να παραμείνουμε συντονισμένοι μέσα από μεθοδολογία και δράσεις».
Διαβεβαίωσε δε ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκομένους του ναυτιλιακού τομέα, υπενθυμίζοντας ότι το σώμα και οι αρμόδιες επιτροπές του εξετάζουν συχνά θέματα που σχετίζονται με την ναυτιλία, στα οποία δίδεται ιδιαίτερο βάρος, όπως είπε, λόγω της σημασίας που ο τομέας έχει για την οικονομία της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, ως παράδειγμα, την έγκριση της νομοθεσίας για τη δημιουργία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης και για την ίδρυση και λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.
«Πέραν από το νομοθετικό της έργο, η Βουλή των Αντιπροσώπων τοποθετεί όλο και περισσότερο τα ναυτιλιακά και ναυτικά ζητήματα στις προτεραιότητές της, ιδιαίτερα στις διεθνείς της δραστηριότητες, μέσω της συμπερίληψης συναφών θεμάτων στις συνδιαλλαγές της με άλλα κοινοβούλια, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου ως ναυτιλιακού κόμβου», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για ένα βιώσιμο μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που θα περιλαμβάνει την απανθρακοποίηση της, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικό της, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη για περαιτέρω πρωτοβουλίες, τόσο διεθνώς όσο και σε εθνικό επίπεδο, για βελτίωση της συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα.
Λέγοντας πως όλοι πρέπει να εργαστούν συλλογικά για υλοποίηση της μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής «Sea Change 2030», που σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, η ΠτΒ είπε πως αυτή η στρατηγική αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη σχέση που πρέπει να έχει η ναυτιλία με την κοινωνία των πολιτών, μέσα από την προώθηση της δια βίου μάθησης, της ναυτιλιακής κουλτούρας – κυρίως στους νέους – και την ισότητα στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Guy Platten, ο οποίος είπε πως η Κύπρος είναι ένα ισχυρό θαλάσσιο έθνος που νοιάζεται όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αλλά και για τους ναυτικούς του, τονίζοντας ότι αποτέλεσε παράδειγμα για όλους ο τρόπος με τον οποίον η βιομηχανία και η Κυβέρνηση, διαχειρίστηκαν την πανδημία.
Ανέφερε ακόμη ότι αν θέλουμε να συνεχίσει το παγκόσμιο εμπόριο να διακινείται, θα χρειαστούν επιπρόσθετα 90 χιλιάδες ναυτικοί μέχρι το 2026, ένα θέμα για το οποίο η ναυτιλιακή βιομηχανία εργάζεται, προωθώντας το επάγγελμα του ναυτικού, ενώ την ίδια ώρα υπέδειξε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουν στις στρατηγικές για την απασχόληση.
Σε σχέση με πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, με στόχο τους μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050, ο κ. Platten είπε πως, την ώρα που η κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται αυστηρά για την απανθρακοποίηση, υπάρχει αδράνεια πολλών κυβερνήσεων ανά το παγκόσμιο που εμποδίζει την πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση και την επέκταση των πολιτικών τους για καύσιμα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα , ώστε να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των παραγωγών εναλλακτικών πηγών ενέργειας, του ναυτιλιακού τομέα και των καταναλωτών, για να επενδύσουν», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΚΝΕ, Θέμη Παπαδόπουλο, για την πρόσφατη επανεκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και ευχαρίστησε το ΚΝΕ για την πολύχρονη και ουσιαστική, όπως είπε, συμβολή του στο έργο της διαμόρφωσης ενός καλύτερου μέλλοντος για την παγκόσμια ναυτιλία.
Από την πλευρά του ο Θέμης Παπαδόπουλος, έκανε αναφορά στα πεπραγμένα του 2022, όσον αφορά στην ενεργό δράση και τις ενέργειες του Επιμελητηρίου, προς όφελος της κυπριακής ναυτιλίας και στις προοπτικές του τομέα για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους οικονομικούς πυλώνες της χώρας και αναβαθμίζει το γόητρο της Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής του πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και επίσπευσης της έγκρισης των κανονισμών για λειτουργία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.
Ζήτησε, ακόμη, την έμπρακτη στήριξη κυβέρνησης και διπλωματών στο διαχρονικό πρόβλημα του παράνομου τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και την άσκηση της απαραίτητης επιρροής.
Τέλος, τόνισε τη δέσμευση του Επιμελητηρίου για συνέχιση των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, μέσω της ενεργού εμπλοκής του σε περιφερειακούς και διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης διεξήχθηκαν εκλογές για ανάδειξη του νέου δωδεκαμελούς ΔΣ του Επιμελητηρίου, για την περίοδο 2023-2025, με τον Θέμη Παπαδόπουλο να επανεκλέγεται Πρόεδρος για δεύτερη διετή θητεία.