20.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 16:19

Ελαφρώς πάνω οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Μικρή άνοδο 0,1% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκε πτώση 3,2% στην ευρωζώνη και 2,9% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τον Μάρτιο οι τιμές είχαν καταγράψει μηνιαία μείωση κατά 0,3% στην Κύπρο, και κατά 1,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 12,9% στην Κύπρο, κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ.

Συγκρίνοντας μεταξύ διαφορετικών τομέων βιομηχανικής παραγωγής, τον Απρίλιο στην ευρωζώνη καταγράφηκε (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023), μείωση στις τιμές παραγωγού κατά 10,1% στην ενέργεια και κατά 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά ενώ καταγράφηκε αύξηση στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,2%, στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,3% και στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 0,4%.

Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,1%.

Στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 8,9% στον τομέα της ενέργειας και κατά 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,4% τόσο στα κεφαλαιουχικά αγαθά όσο και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,2%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-9,1%), την Ιταλία (-6,5%) και την Ιρλανδία (-6,3%), ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+0,3%), τη Δανία (+0,2%) καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία (+0,1% στην κάθε μία).

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο του 2023 στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 10,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 7,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 8,9% στον τομέα της ενέργειας. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 11,3% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 7,0% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,6% στον τομέα της ενέργειας.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,3%.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+41,7%), τη Λετονία (+22,7%) και τη Σλοβακία (+18,2%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-21,4%), την Ελλάδα (-13,1%) και το Βέλγιο (-6,8%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!