17.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 2:01

Περιορισμένη η φετινή οινοπαραγωγή

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγική χρονιά το 2023, όσον αφορά την αμπελουργία και την οινοπαραγωγή στην Κύπρο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας του Τμήματος Γεωργίας, Γεώργιος Νεοφύτου. Σημείωσε, ακόμα, ότι η φετινή παραγωγή «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την υπερπαραγωγή της περσινής χρονιάς». Εξάλλου, οι γεωργικές οργανώσεις έχουν επισημάνει στο Τμήμα Γεωργίας ότι το πλήγμα της φετινής παραγωγής είναι μεγάλο, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ σχετικά με τη φετινή παραγωγή, εξήγησε ότι το Τμήμα Γεωργίας δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες προβλέψεις, καθώς η παραγωγή μπορεί να επηρεάζεται μέχρι την τελευταία στιγμή από απρόβλεπτες παραμέτρους, όπως τις βροχοπτώσεις, τις θερμοκρασίες, το χαλάζι, τις καλλιεργητικές φροντίδες κ.ά. Ανέφερε, όμως, πως σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι πρόκειται για μια χρονιά μέτρια ως προς την παραγωγή.

Σημείωσε, δε, ότι στην περιορισμένη παραγωγικότητα των αμπελώνων του τρέχοντος έτους, συνυπολογίζονται οι αμπελουργικές εκτάσεις 9.500 δεκαρίων, που συμμετείχαν στις δύο προκηρύξεις του μέτρου «Πράσινος Τρύγος». Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι στο αμπελουργικό μητρώο του Τμήματος Γεωργίας είναι καταχωρημένα 70.000 δεκάρια με αμπελώνες οινοπαραγωγής και ότι σύμφωνα με τα δεδομένα σχετικού μητρώου που διατηρεί ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, οι αμπελώνες με επιτραπέζιες ποικιλίες είναι γύρω στις 3.800 δεκάρια.

Όσον αφορά τη διοχέτευση της παραγωγής, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα οινοποιεία παραλαμβάνουν σε γενικές γραμμές κατά μέσο όρο τα τελευταία έτη περίπου 15-16 εκατομμύρια κιλά σταφύλι.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το 2022 παράχθηκαν περίπου 3,6 εκατομμύρια κιλά επιτραπέζιου σταφυλιού, το οποίο προορίζεται για την κατανάλωση.

Είπε επίσης ότι με βάση τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις του Τμήματος Γεωργίας, φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία του παραγόμενου οίνου διοχετεύεται στην κυπριακή αγορά, ενώ μια πολύ μικρή ποσότητα, περίπου 1-2%, απευθύνεται σε αγορές τις ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Αναμένουν συνάντηση με το Τμήμα Γεωργίας οι αμπελουργοί για εκτίμηση των φετινών απωλειών

Οι αμπελουργοί έχουν ήδη επισημάνει στο Τμήμα Γεωργίας ότι η φετινή παραγωγή έχει υποστεί πλήγμα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκ μέρους της ΕΚΑ ο Πανίκος Χάμπας, οι αμπελουργοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις των απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας ότι ο καύσωνας φαίνεται να έχει επηρεάσει τα φυτά και κατ’ επέκταση την παραγωγή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένεται, αφού ολοκληρωθεί ο τρύγος, να γίνει συνάντηση με το Τμήμα Γεωργίας, ώστε να τεθούν ενώπιόν του τα ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις που είχε ο καύσωνας στην αμπελουργική παραγωγή.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι είναι σημαντικό να γίνει μια ολοκληρωμένη διαχείριση της αμπελουργικής παραγωγής, ώστε να μπορεί να γίνεται καλύτερα και η κατανομή των κονδυλίων που χορηγούνται για επιδοτήσεις σε αμπελουργούς. Σημείωσε, δε, ότι για τον σκοπό αυτό μία επιτροπή των αγροτικών οργανώσεων διαβουλεύεται ήδη με Τμήμα Γεωργίας στην κατεύθυνση αυτή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τμήματος Γεωργίας, για την πενταετία 2019-2023, αναμένεται να διοχετευθούν περίπου €21 εκατομμύρια στον αμπελοοινικό τομέα. Εξάλλου, με δύο πενταετή Προγράμματα Στήριξης (ΕΠΣΑ) που εξασφάλισε η Κύπρος για τις περιόδους 2009-2013 και το 2014-2018, δόθηκαν περίπου €41,7 εκατομμύρια από καθαρά οικονομικούς πόρους της Ένωσης, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!