25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 16:20

Πάνω κατά 21.8% οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Αύξηση κατά 37,2% στην ευρωζώνη και κατά 37,0% στην ΕΕ σημείωσαν τον Απρίλιο φέτος, σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ στην Κύπρο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 21,8% τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 σημειώθηκε αύξηση κατά 1,2% στην ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ. Τον Μάρτιο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 5,3% στην ευρωζώνη και κατά 5,4% στην ΕΕ.

Στην Κύπρο τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με τον Μάρτιο. Τον Μάρτιο είχε καταγραφεί αύξηση 3,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε σχέση με πέρσι αφορούσαν τον τομέα της ενέργειας.

Ανά τομέα σε σύγκριση με πέρσι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 99,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 25,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 11,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 8,5% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,2% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 97,2% στον τομέα της ενέργειας, κατά 25,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 12,0% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,1% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 16,1%.

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη τον περασμένο χρόνο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στη Δανία και την Ιρλανδία (αύξηση κατά 62,3% και στις δύο χώρες), τη Ρουμανία (60,4%) και το Βέλγιο (52,7%).

Ανά τομέα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,8% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,7% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 1,2% στην ενέργεια. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στην βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 3,9% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 2,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 1,0% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 1,1% στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά οι τιμές παραγωγού στην βιομηχανία, με εξαίρεση την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (μείωση 16,4%), στη Ρουμανία (3,2%), στην Πορτογαλία (2,2%) και στην Ιταλία (0,3%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία (αύξηση 9,3%), το Λουξεμβούργο (6,0%) και τη Βουλγαρία (4,1%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!