17.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 10:07

Αυξήθηκε ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Ετήσια αύξηση τόσο τον Ιούλιο όσο και την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου σημείωσε ο  Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης, για τον μήνα Ιούλιο 2023, έφθασε στις 155,6 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2022. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου– Ιουλίου 2023, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 1,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (+8,8%), της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (+8,8%) και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+0,4%).

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 παρουσιάστηκαν στις εξής οικονομικές δραστηριότητες: κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+26,3%), κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+22,2%), παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (+17,3%) και παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+13,4%).

Αντίθετα, αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-13,5%), παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-3,6%), κατασκευής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-3,1%) και κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (-3,1%

Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+14,6%), στην κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+13,7%), στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (+12,7%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+12,5%) και στην ανάκτηση υλικών (+11,7%).

Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 ήταν αυτές της κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-11,6%) και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-10,3%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η AWS ανακοινώνει νέες καινοτόμες λειτουργίες για το Amazon Bedrock

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει νέες σημαντικές και καινοτόμες λειτουργίες για το Amazon Bedrock με στόχο να παρέχει στους πελάτες της ακόμα περισσότερες...

Η payabl. συμπληρώνει 12 χρόνια στρατηγικής συνεργασίας με τη Mastercard

Σε ένα σημαντικό ορόσημο, η payabl., μία από τις κορυφαίες PayTechs της Ευρώπης, γιορτάζει τα 12 χρόνια ως κύριο μέλος της Mastercard. Μέσω της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!