28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 18:25

Αυξήθηκε κατά 7,5% η βιομηχανική παραγωγή το 2021

Αύξηση 7,5% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το 2021, σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με τις πλείστες οικονομικές δραστηριότητες να καταγράφουν αυξήσεις.

Μόνο τον Δεκέμβριο, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής έφθασε στις 137,0 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 4,7%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 αύξηση της τάξης του 2,9% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Αύξηση, επίσης, καταγράφηκε στους τομείς παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (+27,6%), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+8,9%) και μεταλλείων και λατομείων (+0,3%).

Παράλληλα, στον μεταποιητικό τομέα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, θετικές μεταβολές, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, παρουσίασαν οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να αφορούν τις δραστηριότητες: κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+40,2%), κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+35,3%), κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+16,5%), κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (+8,1%) και παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+5,9%).

Οι μοναδικές αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-23,5%), κατασκευής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-7,5%) και παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (-1,7%).

Βιομηχανική παραγωγή για 2021, σε σύγκριση με 2020

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρατηρούνται αυξήσεις στις πλείστες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τις δραστηριότητες: Κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+56,8%), συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (+26,6%), κατασκευής επίπλων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+20,8%), μεταλλείων και λατομείων (+16,0%), ανάκτησης υλικών (+12,5%), κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+12,1%), κατασκευής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (+10,3%) και παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (+10,3%).

Οι μοναδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση στην παραγωγής συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 ήταν αυτές της παραγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-10,2%), παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (-4,7%) και βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός έπιπλα (-0,3%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτή είναι η Πολιτική Ομάδα που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο στο κυπριακό

Tη σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου...

Στα κέρδη επέστρεψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Στα κέρδη επέστρεψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, έπειτα από τη χθεσινή πτώση που διέκοψε ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,56%, κλείνοντας...

Το πρώτο 10ήμερο Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα το ΟΗΕ...

Σηκώνει τα χέρια ψηλά ο Πρόεδρος και θα εμπλακεί στην κόντρα Εισαγγελέα και Ελεγκτή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός...

Υπουργός Εργασίας: Σε 40.000 οι αδήλωτοι εργαζόμενοι – Χάνονται εκατ.ευρώ – Νέα μέτρα κατά παράνομης εργασίας (βίντεο)

Ανησυχία για την αυξητική τάση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας που ανέρχεται, με βάση στοιχεία, στο 8% του εργατικού δυναμικού ή σε περίπου 40.000...

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!