19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:36

Χρηματιστήριο: Ισχυρές απώλειες 2,5% στην Αθήνα, βυθίζονται 4% οι τράπεζες

Μεγάλη πτώση καταγράφει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,55% στις 864 μονάδες, με ισχυρές (-4%) πιέσεις στις τράπεζες και σχεδόν το σύνολο των τραπεζικών blue chips, στον απόηχο της απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς -4,3% και ακολουθούν Alpha Bank ΑΛΦΑ-4,17% -4%  Εθνική -3% και Eurobank -3%. Στα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικές απώλειες καταγράφει η ΔΕΗ -4,5%, ενώ ακολουθούν Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-4,36% -3,5%, Motor Oil.

Κατά 25 μονάδες θα αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο τον Ιούλιο, όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στα τέλη Ιουνίου. Επί του παρόντος, αυτά εξακολουθούν να ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, αλλά από τον Ιούλιο θα πρέπει να πέσουν στο μηδέν.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης, επιβεβαίωσε την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πως οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, πάντα «βάσει των στοιχείων».

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για «αρκετό διάστημα».

Η ίδια απέδωσε την εκτίναξη του πληθωρισμού, πέρα από κάθε πρόβλεψη, στην μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα στο σημείο αυτό η κυρία Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των προβλέψεων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ, αναφέροντας ότι όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Υποχωρούν οι δείκτες και στην Ευρώπη

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές μετοχές που υποχώρησαν περαιτέρω την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευθούν αργότερα την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,3% στις αρχές του εμπορίου, με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση 2% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος. Στη Φρανκφούρτη απώλειες 1,4% καταγράφει ο DAX. Το Λονδίνο χάνει 1,16%, το Παρίσι 1,7%, ενώ άνω του 3,3% είναι οι απώλειες για τον FTSE MIB.

Αναφορικά με τα στοιχεία του αμερικανικού πληθωρισμού, εάη έκθεση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ή δείχνει βραδύτερες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, η Wall Street θα μπορούσε να συμπεράνει ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και ότι η Federal Reserve μπορεί να χρειαστεί να είναι λιγότερο επιθετική στη νομισματική πολιτική της.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!