27.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 12:29

Χρηματιστήριο: Η ταραχώδης διαπραγμάτευση των διεθνών υπογραμμίζει την σταθερότητα της Αθήνας

Τα διεθνή

·        Οι αγορές στην Ασία εναλλάσσουν πρόσημο σήμερα  Τετάρτη 18/1 στον απόηχο της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με πολλούς ασιατικούς δείκτες μετοχών να κινούνται μεταξύ κερδών και ζημιών, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές έκαναν ράλι παράλληλα με την απότομη πτώση του γεν.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ και τα ομόλογα ανέστρεψαν τις προηγούμενες μειώσεις και η ισχύς του δολαρίου αυξήθηκε αφού η BOJ διατήρησε αμετάβλητες τις νομισματικές της ρυθμίσεις. Το γεν υποτιμήθηκε έως και 2,6%, τη μεγαλύτερη σχεδόν ημερήσια πτώση σε τρία χρόνια.

·        Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, οι μετοχές της Goldman Sachs υποχώρησαν αφού ανέφερε πτώση στις προμήθειες από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής το τέταρτο τρίμηνο. Η Morgan Stanley, η οποία επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα την Τρίτη, ενισχύθηκε από τα έσοδα από τα τμήματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ωθώντας τη μετοχή της υψηλότερα.

·        Τα στοιχεία επί της μεταποίησης της Νέας Υόρκης για τον Ιανουάριο έδειξαν πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve επιβαρύνουν την οικονομία.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν 0,3%

·        Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,0772 δολάρια

·        Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 2,5% στα 131,38 ανά δολάριο

·        Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,48%

·        Η απόδοση 10 ετών της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 10,5 μονάδες βάσης στο 0,395%

·        Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας μειώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,56%

·        Το δολάριο  Ενώ μεγάλο μέρος της εστίασης στις αγορές συναλλάγματος αυτή τη στιγμή είναι  στο πώς η προοπτική της επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve έχει τροφοδοτήσει την αδυναμία του δολαρίου. Ο μεγαλύτερος παράγοντας σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να είναι η Κίνα.

·        Η ανάλυση της Bank of America δείχνει ότι η ανάκαμψη του κλίματος γύρω από την Κίνα υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη της υποτίμησης του δολαρίου. Η χαλάρωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ έχει επίσης επιταχύνει την υποτίμηση του δολαρίου φέτος.

·        Ορισμένα νομίσματα έχουν υπερβεί τις αναμενόμενες κινήσεις τους σε σχέση με το δολάριο. Το ευρώ και το γιεν ξεχωρίζουν, εν μέρει λόγω των πρόσφατων εκπλήξεων από τις κεντρικές τους τράπεζες.

Σήμερα αναμένονται

·        Ο ΔΤΚ ευρωζώνης

·        Λιανικές πωλήσεις ΗΠΑ, PPI, βιομηχανική παραγωγή, επιχειρηματικά αποθέματα, αιτήσεις στεγαστικών δανείων MBA, διασυνοριακές επενδύσεις

·        Η Federal Reserve κυκλοφορεί το Beige Book

Στην Αθήνα

Η δυναμική της αγοράς αποκάλυψε πως ενώ θα βρίσκονται καθημερινά διαχειριστές που θα θεωρούν πως τα κέρδη υπαγορεύουν τη ρευστοποίηση θέσεων για να πάνε από τις λογιστικές αποτιμήσεις στο πορτοφόλι, τελικά οι πιέσεις απορροφώνται. Η δεν εναλλαγή των πρωταγωνιστών με ενισχυμένο τζίρο κυκλικά είναι η απάντηση στο γιατί, χωρίς τζίρους σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο μέσος όρος θα πιάσει και θα περάσει τις 1000 μονάδες. Θα σταθεί στις 1030. Οι ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με βάση το momentum είναι εδώ και ακόμα περιμένουν, αλλά όχι για πολύ.

Στα επιχειρηματικά deals αναζητούν ορισμένοι πεισματάρηδες αναλυτές τη βάση για την εκτόξευση του ΓΔ πάνω από τις 970 μονάδες. Ενώ άλλοι σχολιάζουν τα έσοδα κάποιων  μετοχών, αρκετοί αναφέρονται σε κινήσεις  από  traders  που δεν έχουν διαρκές και αντιληπτό ενδιαφέρον ,αλλά περιστασιακό που ταιριάζει στους περισσότερους  και πλέον κενόδοξους κυνηγούς κερδών.

Τα υπεραγορασμένα με βάση τα  επίπεδα στήριξης και τα τεχνικά επίπεδα αντίστασης μπορούν να δικαιολογήσουν μία διόρθωση, ωστόσο το momentum στον Τραπεζικό κλάδο οδηγεί την Αγορά σε νέα υψηλά. Περιμένουμε ισορροπημένες συνεδριάσεις πριν δοκιμαστούν οι 1000 μονάδες, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, ίσως φέρουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε όλο το ταμπλό”. Ειδοποίησαν  από τη Beta Sec.

Από το σχόλιο του  Συμβούλου επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα αναδύεται η βάση των επενδυτικών προβληματισμών.

“Μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, ακολούθησαν και οι ΗΠΑ ανακοινώνοντας επίδοση +6,5% τον Δεκέμβριο από +7,1% το Νοέμβριο. Παράλληλα, οι συνθήκες καλοκαιρίας στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου  και του πετρελαίου σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ της Ουκρανικής κρίσης. Διαμορφώνεται έτσι χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επιτρέποντας την εκτροφή αισιοδοξίας για σενάρια αποφυγής της ύφεσης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Επί του παρόντος, ο Γ.Δ. ξεπέρασε με ευκολία την περιοχή των 970 μονάδων και κινείται πάνω από 980 μονάδες, σενάριο που ουδείς πιθανολογούσε στο τέλος Δεκεμβρίου. Με τον πρωθυπουργό να συναντά εκπροσώπους της Intel στο Νταβός, ενδεχομένως  για επενδύσεις παραγωγής ημιαγωγών στη χώρα μας. Επίσης,  το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2023 να είναι αισθητά χαμηλότερο της εκτίμησης (1,6% ως προς το ΑΕΠ)  και ακόμη χαμηλότερο όταν λογιστούν και τα έσοδα του 1ου διμήνου, επιβεβαιώνοντας την ικανοποιητική δημοσιονομική πορεία που θα οδηγήσει στην ποθητή επενδυτική βαθμίδα το 2023”.

Για κάθε τακτικό αναγνώστη της στήλης,  η εξέλιξη στης Αθηναϊκή αγορά μόνο έκπληξη δεν ήταν. Δεν χρειαζόταν  για αυτή την προσδοκία να υπάρχει ειδική πληροφόρηση, που υπήρξε κατόπιν εορτής, και προήλθε από τις ΗΠΑ και τις μεγάλες επενδυτικές υπό μορφή ερωτήσεων. Διότι το Market Beat στην ηλεκτρονική μορφή της Ν έχει κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών, μάλλον οκνηρών ξένων αναλυτών. Αλλά αυτό που έδωσε την βάση για τη βεβαιότητα της “προστασίας” των αποτιμήσεων, ήταν η δυνατότητα να συσσωρεύει η Αθήνα σε μέρες που η φυγή από το ρίσκο είχε παγκόσμιες διαστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Μετά ήρθαν και οι εκθέσεις των Οίκων που είχαν ανάμειξη σε διαδικασίες κερδοφόρες που διεκπεραίωναν υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου.

Από την πλευρά της στατιστικής πάλι τα μηνύματα ήταν πολλά, αλλά αυτό που εμπόδιζε τους αναλυτές οι οποίοι σωστά τα έβλεπαν, ήταν το “κόλλημα” με τους χαμηλούς όγκους και τζίρους. Δεν θέλησαν να ξεπεράσουν αυτό το σημείο ελέγχου της αξιοπιστίας των μηνυμάτων της στατιστικής που είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη. Ακόμα και η ασυνήθιστα μικρή διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των ιταλικών, ειδοποιούσε για την αυξημένη εμπιστοσύνη των ισχυρών ξένων θεσμικών στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη στα χρόνια της πανδημίας και του ακατάπαυστου πολέμου στα σπλάχνα της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εφαρμογή το «e-κοφίνι» – Σύγκριση τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων από παραγωγούς και σε σημεία λιανικής

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τη δημιουργία παρατηρητήριου τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων με την επωνυμία «e-κοφίνι». Στο «e-κοφίνι», το οποίο φιλοξενείται στον διαδικτυακό...

Τι κρύβει η μεγαλύτερη θαλάσσια τρύπα της Γης; (βίντεο)

Ονομάζονται Μπλε Τρύπες και είναι κατακόρυφα σπήλαια γεμάτα νερό ή καταβόθρες, που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές όπου το υπόστρωμα είναι κατασκευασμένο από διαλυτό υλικό,...

Στους 188 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Κένυα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Κένυα αυξήθηκε στους 188, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μαρινάκης: O Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη

«Ο κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ' επανάληψη» τόνισε σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά...

Αρνητική η Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας – Θετική στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Η Χαμάς αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως σύντομα, όπως δήλωσε χθες, την απόφαση της για την τελευταία πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα, αφήνοντας ωστόσο ελάχιστες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!