Με ένα ισχυρό ράλι απαντά η μετοχή της Aegean στη στασιμότητα των τελευταίων έξι μηνών.

Συγκεκριμένα, ο τίτλος της αεροπορικής εταιρείας ενισχύεται κατά τουλάχιστον 3,5% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στα 11,7 ευρώ.

Εάν η μετοχή παραμείνει στα παραπάνω επίπεδα έως το τέλος της συνεδρίασης, τότε η Aegean θα καταφέρει να «σβήσει» τις φετινές απώλειες και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος για το 2024.

Μάλιστα, η σημερινή άνοδος συνοδεύεται από σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στις 3.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 65.260 τεμάχια, συνολικής αξίας 770.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος αντιστοιχεί στο 71% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Τιμή στόχος 14,7 ευρώ

Ένας από τους λόγους της θετικής αντίδρασης εδράζεται στο νέο report της Optima Bank, η οποία συγκαταλέγει την Aegean στο top-picks του 2024 και θέτει την τιμή – στόχο στα 14,7 ευρώ, με σύσταση «buy».

Ο αναλυτής της Optima εκτιμά ότι η μετοχή μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την ισχυρή ζήτηση του ελληνικού τουρισμού, τη μείωση της τιμής των καυσίμων, τις επενδύσεις στον στόλο αεροσκαφών και τα υγιή οικονομικά μεγέθη, με το περιθώριο EBITDA να θεωρείται ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Η καθήλωση των τελευταίων μηνών

Όλα αυτά έρχονται κόντρα στην πρόσφατη αβεβαιότητα, η οποία προκλήθηκε από την ανάγκη καθήλωσης ορισμένων αεροσκαφών, λόγω της έκτακτης συντήρησης των κινητήρων P&W.

Βέβαια, η διοίκηση έχει γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση αποζημίωσης, ενώ εξετάζει μέτρα (ναύλωση αεροσκαφών) για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στο μεταφορικό δυναμικό.

Πάντως, η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 10% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, περιορίζοντας στο +88% τη συνολική μεταβολή από τις αρχές του 2023.

Αποτέλεσμα είναι να απέχει παρασάγγας από το ιστορικό υψηλό των 13,7 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να κυμαίνεται στο 1,06 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει δημιουργηθεί ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές, δεδομένου ότι ο δείκτης P/E βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κερδοφορία του Ομίλου συνεχίζει να… πετά, με τον τζίρο στο 9μηνο του 2023 να υπερβαίνει το 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 31% σε σχέση με το 2022. Με πληρότητα 84%, τα καθαρά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 83% και έφθασαν στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά αποθέματα ανήλθαν σε 755 εκατ. ευρώ.