·        Τα χρηματιστήρια της Ασίας εμφάνισαν μεικτή εικόνα ως προς τις μεταβολές των βασικών δεικτών τους αν και ξεκίνησαν σχεδόν όλα με κέρδη. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street έχουν οριακές μεταβολές χωρίς να προσφέρουν κατευθυντήρια μηνύματα.

·        Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Ευρώπης ειδοποιούν για ανοδική έναρξη.

·        Η αναταραχή του τραπεζικού τομέα και οι ανησυχίες για την οικονομία έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές του χρυσού να αγγίζουν τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

·        Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού με τις περισσότερες συναλλαγές έχει σημειώσει άλμα 7,4% στα 1.973,50 δολάρια αυτόν τον μήνα, φθάνοντας στο υψηλό εντός ημέρας των 2.014,90 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε ρυθμό για τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδο από τον Μάιο του 2021.

·        Οι νευρικοί επενδυτές έχουν καταφύγει στον επενδυτικό παράδεισο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που πυροδότησε φόβους ότι μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να παρασύρει την οικονομία σε ύφεση. Η βιασύνη για ασφαλέστερες επενδύσεις έχει επίσης μειώσει τις αποδόσεις του κρατικού χρέους, αυξάνοντας τη σχετική ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν προσφέρει τις τακτικές πληρωμές των ομολόγων.

·        Ο μεγαλύτερος τραπεζικός φόβος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα πλανάται στην οικονομία για μήνες, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις. Αυτό είναι το σενάριο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών δανειστών και ενός γιγαντιαίου παγκόσμιου δανειστή, σε διάστημα 11 ημερών, σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους.

·        Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari, σε μια συνέντευξη στις 26 Μαρτίου στο Face the Nation του CBS, είπε ότι η αναταραχή “μας φέρνει σίγουρα πιο κοντά” σε μια ύφεση και σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά για σημάδια εκτεταμένης πιστωτικής κρίσης.

·        Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος θεωρείται πως είναι ευάλωτη σε μια πιθανή κρίση ρευστότητας αργότερα φέτος, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, δήλωσε η BofA. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα κύρια ζεύγη νομισμάτων εκτινάχθηκε αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, η κίνηση απείχε «πολύ από τα επίπεδα κρίσης». Η Barclays βλέπει ένα δεύτερο κύμα εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες. Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ενθάρρυναν την UBS να επαναπροσλάβει τον Sergio Ermotti ως Διευθύνοντα Σύμβουλο για να εξασφαλίσει την ομαλή ενοποίηση της Credit Suisse.

·        Αν και οι αμερικανικές μετοχές ανέβηκαν, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει εμποδίσει τους αναλυτές επί της χρηματιστηριακής στρατηγικής στο να καταλήξουν ως προς τις προσδοκίες τους. Ο μέσος στόχος τους στο τέλος του έτους για τον S&P 500 παρέμεινε στα 4.050 για τρίτο συνεχόμενο μήνα. «Είναι μια σειρά γεγονότων σε αργή κίνηση με άγνωστα αποτελέσματα», δήλωσαν από την Tallbacken Capital.

Στην Αθήνα

Η ομοιογένεια που χαρακτήρισε το ψαλίδισμα των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών σε μεγάλο ποσοστό αμέσως μετά την ανακοίνωση της διαδρομής ως τις κάλπες, υποδηλώνει μια σχετικά αναμενόμενη απόφαση από τους θεσμικούς επενδυτές.

Εκλογές ίσον αύξηση του ρίσκου σε κάθε περίπτωση. Οι επαγγελματίες θεώρησαν καλύτερη τη δημιουργία ενός πλεονάσματος  ρευστότητας που θα τους  επιτρέψει τοποθετήσεις σε ευκαιρίες σε μια επόμενη φάση πιέσεων, λόγω υπερβολικής ανησυχίας ή αμφισβήτησης της σταθερότητας στη διάρκεια του 2023. Καλώς οι κακώς  δεν γνωρίζουμε πόσα κεφάλαια εκπροσωπούν εκείνοι οι θεσμικοί που εκτιμούν πως  τιμές για τον ΓΔ πέρα από τις 1040 μονάδες θα αργήσουν να φανούν. Αλλά νομίζουμε πως αριθμητικά είναι περισσότεροι από όσους βλέπουν ως πιθανή την εγγραφή τιμών άνω του υψηλού (σε βάθος περίπου 9 ετών) από την πρώτη σύνοδο του Μαρτίου.

Το Πάσχα των καθολικών πλησίασε και η υποχώρηση του ενδιαφέροντος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θεωρείται δεδομένη για αρκετούς. Παράλληλα, στη διάρκεια του ορθοδόξου Πάσχα θα ξεκινήσει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων για της εισηγμένες της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου. Αυτά είναι στοιχεία που θα δώσουν τον τόνο ή την ατονία στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Τα αναφέρουμε για να τονίσουμε πως δεν θα είναι μόνο το άγχος και η αγωνία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που θα καθορίσει τη διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά. Άλλωστε χθες είχαμε τόσα θετικά και ευχάριστα γεγονότα που αν και προσπάθησαν αρκετοί να τραβήξουν χαμηλότερα την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, δεν το κατάφεραν.

Η ΙΝΚΑΤ πήρε το πράσινο φως για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Ενώ προσφορές άνω των 15,9 δις ευρώ εμφανίστηκαν για το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο που κλείδωσε στο 3,92%. Να λοιπόν γιατί την Τετάρτη είχαμε μια συνεδρίαση εξισορρόπησης, μετά από την βουτιά της Τρίτης που σχεδόν όλοι την απέδωσαν στην αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών στη χώρα.

Η Goldman Sachs σχολίασε καθησυχαστικά τις εξελίξεις στο πολιτικό μας πεδίο: “Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα περιορισμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό να οδηγηθεί η Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου. Οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν. Η Ελληνική Οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και πιθανώς, αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση από την S&P στις 21 Απριλίου”. Παράλληλα η Moody’s σε νεότερη έκθεσή της αναφέρει: “Διατηρούμε θετικές τις προοπτικές μας για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ενόψει των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023 – 2024 και της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης, που στηρίζουν την απόδοση των Τραπεζών. Θεωρούμε το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα ως ευρέως ανθεκτικό στις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης”.

Από την πλευρά των εκτιμήσεων των εγχωρίων αναλυτών είναι σαφής η επικράτηση μιας μετριοπαθούς επιφύλαξης: “Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών επιβάρυνε την επενδυτική ψυχολογία, ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας για την έκβασή τους και τις πιθανολογούμενες δυσκολίες σχηματισμού ισχυρής Κυβέρνησης. Κατά την τεχνική ανάλυση, η παραβίαση των 1020 μονάδων του ΓΔ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια νέα αναμέτρηση με την περιοχή των 1000 μονάδων” ανάφεραν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενώ η Euroxx Sec ειδοποίησε: “Περιμένουμε η πολιτική αβεβαιότητα, ενόψει των Εθνικών εκλογών, να συνεχίσει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία”.

Στο χθεσινό πρωινό σχόλιο της Leon Depolas Sec. τόνισαν “Οι Ελληνικές εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της μεταβλητότητας, αλλά εκτιμούμε ότι είναι υπερβολή να αποτελέσουν αφορμή σημαντικής διόρθωσης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Παραμένουμε θετικοί για τον ΓΔΧΑ, αλλά ενισχύουμε τις θέσεις μας κατά περίπτωση και σε περισσότερο αμυντικούς κλάδους. Σημαντικότερο επίπεδο στήριξης εντοπίζουμε στην περιοχή των 980 – 960 μονάδων, ενώ υπενθυμίζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις μεταξύ των 980 – 1100 μονάδων”.

Κώστας Ιωαννίδης  [email protected]